yarecki61 Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Pracę przy modelu zbliżają się po mału do końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Montaż napędu lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Pracę przy modelu dobiegły końca. Czekam na pakiety i śmigiełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 No i gotowy, teraz w niebo..???????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Teraz jeszcze oblot....niebawem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Ładna, czysta robota, gratulejszyn . No i oczywiście czekamy na film z oblotu, bo bez filmu ponoć się nie liczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Ładna, czysta robota, gratulejszyn . No i oczywiście czekamy na film z oblotu, bo bez filmu ponoć się nie l Jasne......będzie film.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Te dźwignie lotek przy samym kadłubie to raczej słaby pomysł. Lepiej było zamontować serwa tak w 1/3 rozpiętości skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Gdzie i jaki pakiet masz zamontowany? Na zdjęciach nie bardzo widać, a chciałbym zobaczyć jak wyważenie wyszło zanim swoją zacznę składać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Gdzie i jaki pakiet masz zamontowany? Na zdjęciach nie bardzo widać, a chciałbym zobaczyć jak wyważenie wyszło zanim swoją zacznę składać. Dałem pakiet 900mAh 3s,usytuowałem go z lewej strony kadłuba pod skrzydłem patrząc od przodu modelu (na rzep).Z prawej strony mam regulator i odbiornik. U mnie sc wyszedł w/g instrukcji...tj. 250mm licząc od przodu kadłuba. Tak to wygląda u mnie. 1837_1_Extra_330_Aerobatics (2).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Moje zabawki dzisiaj odebrałem . Moja będzie wyposażona w: Serwa tgy 9018mg Emax gt2210/11, przynajmniej na razie, potem jak będą fundusze to zmienię na coś z mniejszym KV żeby dać śmigło 10"SF. I pakiety, tgy bolt 850 mah, ponoć mają krótką żywotność, ale zobaczę jak to w rzeczywistości u mnie będzie. . Od razu pytanie Jarku, bo nie bardzo rozumię po co pręt na zdjeciach 26, 27, 28 jest wbity w skrzydło? Czy po to żeby zrobić nacięcie pod pręt przez oba skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Też się nad tym głowiłem,wydaje mi się że chyba chodzi o to nacięcie...Ja w każdym razie tego nie robiłem.Zaznaczyłem na jednym skrzydle wymiar 22mm fotka 24,na drugim to samo,długa prosta listwa do znaczników i tniemy pod pręt. Śledzę postępy w budowie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Nie będę zakładał nowego tematu, jakiejś dokładnej fotorelacji też raczej nie będę robił, ale pochwalę się w Twoim temacie jeżeli pozwolisz. Ewentualnie będę pytal jak nie będę czegoś wiedział. Nie deklaruje na razie kiedy skończę, bo deficyt czasu na przyjemności niestety duży, ale starego Yaka sprzedałem i nie bardzo mam teraz czym latać, więc chciałbym jak najszybciej ulotnić model. EDIT Poskładałem. Skarpet nie montowałem bo pewnie długo by nie przetrwały. Jedno co zmieniłem to zamiast prętów, na dźwigar dałem płaskownik 0,5x10mm, nie wkleiłem sklejkowego łącznika i wagowo wyszło na to samo. Ciekaw jestem Jarku, jaka waga Tobie wyszła. Moja waży 425g, daleko temu do deklarowanego 350 na opakowaniu, ale żeby taka wagę osiągnąć chyba trzeba by dać serwa 5g i napęd z halówki na 2s. Z oszczędności wagi udało mi się 10g urwać z samych kabli napędu Silnik przylutowałem bezpośrednio do regla. . Teraz model wisi obok inferno i czeka na mniejszy wiatr żeby oblatać. . Oblot udany, bardzo fajnie to lata, pomimo dość sporej wagi jak na taką piankę lata powoli, fajnie robi żyletkę i beczki . Film bez szaleństwa bo trochę wiało, potem już nie było komu filmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Moja extra już jest ochrzczona, ostatnio naderwałem lotkę przy za niskiej "żyletce", dzisiaj połamałem pierwsze śmigło . Zamontowałem śmigło dedykowane do mojego silnika (8x4) ale pianka ledwo się wlecze w locie pionowym, więc wracam do poprzedniego 9x6. W tym modelu nie będę katował silnika 10"śmigłem tak jak robiłem to w poprzedniku. Czas lotu jest całkiem przyzwoity 6-minut na 850mah, przy śmigle 10" 1000mah starcza na 4 minuty. Po kilkunastu wylatanych pakietach mogę stwierdzić że nie żałuję ani złotówki wydanej na model, za kwotę jaką wydałem na ten model z 3 pakietami, kupiłem Edge od FMS w pełni wyposażony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Moja Extra przy wyposażeniu jakie zastosowałem (post wcześniejszy), plus do tego ostatecznie pakiet 3s 1300mAh waży tyle..... waga gotowego do lotu. A tak na wstępie to gratuluje oblotu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisielekYT Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Witam przepraszam że się wtrącam ale Jaki ciąg ma ten silnik ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Witam przepraszam że się wtrącam ale Jaki ciąg ma ten silnik ?? Tomek....nie przepraszaj,ja się nie pogniewam .Wręcz należy się pytać,po to tu jesteśmy.Ale wracając do twojego pytania,silnik ten ma ciąg max.800gram,tak podaje instrukcja.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Mój na śmigle 8x4 niby 870g ciągu, ale faktycznie chyba trochę mniej, bo przy masie modelu 425g powinien żwawo rwać w górę z zawisu, a tak na prawdę ledwo odchodził i szedł powoli. Jak nabiorę weny to przymocuję swój silnik z 9x6 na jakiś klocek i sprawdzę ciąg statyczny, bo i tak chyba będę eksperymentował z jakimś lekkim skłonem, bo nie mogę dojść do ładu z trymowaniem wysokości, na nożu też za bardzo łuk kręci bez ruszania wysokości. Ciekaw jestem jak ma się faktyczny ciąg statyczny do moich wrażeń. Rozmawiałem z kolegą z dużo większym stażem niż mój i do dobrego 3D potrzeba jakieś 500W/1kg masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Dzisiaj model trafił w ręce duuużo bardziej doświadczonego kolegi i jest ustawiony tak jak powinien. Przesunięty do tyłu został środek ciężkości, zaprogramowaliśmy trochę inne EXPO i trochę zmodyfikowaliśmy krzywą gazu. Teraz idzie jak po sznurku czy to normalnie, czy na plecach. Na nożu niewiele kierunku trzeba wychylić. Teraz tylko trzeba nauczyć się bawić tym modelem . https://youtu.be/shFkwdaV7LY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Pogratulować.....to jest to co lubię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi