Jump to content

Nie działa silnik - jak zdiagnozować


Bart_007

Recommended Posts

Mam sytuację taką, że regulator podaje napiecie na serwa - wszystkie chodzą, natomiast nie podaje napięcia na silnik. Mierzyłem napiecie na silniku (wszystkie kombinacje par) i wszędzie zero.

Zastanawiałęm sie, czy nie wyłączyłem przypadkowo tego kanału w aparaturze, ale chyba nie.

 

Czy możliwe, że padł mi ten właśnie obwód, odpowiedzialny za zasilanie silnika ?

Czy ktos z okolic Cieszyna / Skoczowa / Ustronia / Goleszowa mógłby mi go zdiagnozować ?

Chciałbym się upewnić co do usterki przed wysłaniem do reklamacji

 

Bart

Link to comment
Share on other sites

Czy na pewno wpinasz przewód regulatora w kanał gazu (np dla multiplexa kanał 4)? Możesz wpiąć regulator pod każdy inny kanał. Musisz tylko pamiętać, aby w momencie włączania zasilania regulatora, drążek tego kanału był ustawiony na zero. Jeśli tak nie będzie, efekt będzie dokładnie taki, jak u Ciebie.

Mierzyłem napiecie na silniku (wszystkie kombinacje par) i wszędzie zero

Taki pomiar dla regulatora trójfazowego nie ma sensu.

Link to comment
Share on other sites

wpięcie jest ok - na samym dole odbiornika wiec nie mogę się mylić.

Ostatnio dzieciaki bawiły się aparaturą na symulatorze FMS i nie wiem czy czgos nie poprzestawiały, a nie mam do niej instrukcji więc po menu poruszam się troche w ciemno.

Fakt jest taki, ze silnik nie kręci, serwa chodzą.

Nie wiem czy coś padło (silnik, regler) czy coś w apce.

Link to comment
Share on other sites

Jaki masz odbiornik i nadajnik?

Jak nie masz pewności, na którym kanale jest gaz to proponuję wpinać serwo po kolei na poszczególne kanały i sprawdzić, czy na którymś (może 3?) nie będzie reagować na drążek gazu. Tam powinien być wpięty regulator.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie masz ustawionego rewersu na kanale gazu to może twoje dzieci przestawiły trymerem wartość większą od zera i dlatego silnik nie chce ruszyć. W MX-12 masz możliwość podglądu na wyświetlaczu takich rzeczy.

 

TAk jak pisali koledzy wyżej. Podepnij serwo pod kanał gazu i sprawdź czy działa. Jeżeli będzie działać, ale po załączeniu aparatury od razy wychyli się do innego położenia może to oznaczać, że masz ustawiony trymer na inną wartość niż ZERO.

Link to comment
Share on other sites

ściągnąłem kilka stron instrukcji i coś poczytam.W apce mam jakaś funkcje throttle cut ustawioną na -64. Co to ?

 

Dodatkowo zauważyłęm, że wcześniej jak podpinałem zasilanie, to regler pikał kilka razy. Teraz milczy. Moze to jednak on...

Link to comment
Share on other sites

Miałem ten sam problem ( również po lataniu na symulatorze :mrgreen: ). Mam Optica 6 i obiornik mam q-pcm. Tez sie zdziwilem gdy pierwszy ras podlączam wszystko jak w instrukcji a tam nic ( regiel nie pipczy silnik nie dziala :roll: ), ale po 10 minutach i przeczytaniu polowy instrukcji domyslilem sie ze na symulator jest przemiana ppm a na loty q-pcm :devil: ;-) :oops:

Link to comment
Share on other sites

udało mi się ustalić jedno - regler i silnik są OK.

Problem jest w 1 kanale odbiornika. Silnik podpięty pod kanał steru wysokości lub kierunku działa OK.

 

Czy uszkodzenie kanału nr 1 wydaje się wam prawdopodobne ?

 

Czy jest możliwość przypisania do drążka gazu innego kanału (np. kanału steru kierunku, którego bym nie używał) ?

Lub może wykorzystałbym kanał GEAR i włączał silnik na przełączniku.

 

Przynajmniej do czasu usunięcia usterki lub kupna nowego odbiornika.

Link to comment
Share on other sites

To ja jeszcze sprostuję w mx-12 kanał gazu jest na pierwszym kanale niezależnie od wybranego MODE aparatury.

attyla jesteś w błędzie! Jeśli przełączymy MODE 1 na MODE 2 to kanał gazu będziemy mieli na 3 kanale :) Bart spróbuj przełączyć na MODE 2 i podepnij pod 3 kanał regulator :)

Link to comment
Share on other sites

No ból w tym, że mam mode 2.

Sprawdziłem, czy nie mam reversu na gazie i wszystkie pozostałe rady z wątku.

Trochę jest dla mnie dziwne, żeby padła obsluga tylko jednego kanału w odbiorniku, ale chyba to właśnie ma miejsce w moim przypadku.

Nie bardzo mam pomysł, czy i gdzie można by to próbować zdiagnozować i naprawić. W tradycyjnym serwisie RTV chyba nie za bardzo. Jak sądzicie ?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli przełączymy MODE 1 na MODE 2 to kanał gazu będziemy mieli na 3 kanale :)

Tylko zwykle przy zmianie mode z 1 na 2 lub z 3 na 4 przekłada się też sprężynę i grzechotkę.

 

Jeśli nie używa się mikserów to nie musisz nic przekładać. Sam latam w MODE 1, jednak gdy uczyłem kolegę to on miał inną kolejność kanałów, przełączyłem MODE 1 na MODE 2 i wszystko normalnie działało, a gaz dalej miałem po prawej stronie.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.