hubert_tata Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 czy i gdzie można by to próbować zdiagnozować i naprawić Czy działa Ci serwo na tym padniętym kanale od gazu? Jeżeli tak, to masz coś źle ustawione w nadajniku. Sprawdź, czy np serwo nie reaguje na ruchy innych drażków niż tego od gazu - oznaczałoby to, że masz włączony jakiś mixer. Zabawa z symulatorem też może pomóc - nie znam się na tym, ale chyba jest opcja oglądania wychyleń drążków na komputerze? Ale najważniejsze, to spotkaj się z kimś kto ma pojęcie o RC i swój sprawny sprzęt do podmiany - wtedy wszystkie problemy mogą się rozwiązać. PS W Twoim radiu nie można zmieniać przypisania kanałów (silnik to konkretny numer w odbiorniku, wysokość konkretny itd). Natomiast używanie jako sterowania silnika kanału podwozia, czy jakiegoś innego nie ma większego sensu - jeżeli jesteś początkujący nie dasz rady polatać. Edit: Masz funkcję servo travel - włącz ją sobie i obserwuj co się dzieje z wychyleniami i czy kanał gazu na pewno jest na minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 To ja jeszcze sprostuję w mx-12 kanał gazu jest na pierwszym kanale niezależnie od wybranego MODE aparatury. attyla jesteś w błędzie! Jeśli przełączymy MODE 1 na MODE 2 to kanał gazu będziemy mieli na 3 kanale Bart spróbuj przełączyć na MODE 2 i podepnij pod 3 kanał regulator Dziwne trochę - jakiś czas temu przerabiałem 2 nadajniki MX12 kolegów z mode 1 na mode 2 i kanał gazu został na swoim miejscu czyli CH1... Czyżby coś się zmieniło od tamtej pory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 jeśli nie zmienisz pozycji grzechotki to miedzi gazem w mode1 a mode2 jest taka rożnica w kanałach że dla mode1 kanał 1 dla mode 2 kanał 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Dziwne trochę - jakiś czas temu przerabiałem 2 nadajniki MX12 kolegów z mode 1 na mode 2 i kanał gazu został na swoim miejscu czyli CH1... Czyżby coś się zmieniło od tamtej pory ? Mam nakręcić filmik abyś uwierzył ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Jeżeli wysokość z grzechotką i bez sprężyny to gaz, to się zgadzam Niestety nadajnik nie wie co jest podpięte w jaki kanał, więc wszystkie miksery i funkcje związane z wysokością działają na kanale 3 a wszystkie związane z gazem na kanale 1. Dla przykładu podepnij serwa pod kanały 1 i 3. Wejdź w menu sub trim i trymij kanał "EL" czyli wysokość. Które serwo się porusza? Na kanale 3? Teraz zmień mode i powtórz eksperyment. Ciekawe co wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 dlatego napisałem że jeśli nie będzie używał mikserów to może mieć gaz na kanale trzecim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Nie żebym ci nie wierzył. Jestem tylko zdziwiony Obaj koledzy latali Wigami (bez mikserów tylko dualrate), a potem jeden Pibrosem (mikser delta) jako drugim modelem i gaz w obu przypadkach podpinany był do CH1 - dlatego się zdziwiłem. Teraz nie mam nawet tych radyjek pod ręką żeby cokolwiek sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Bart_007_praca ja miałem podobny objaw w modelu Upgrade http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7259 Na nic się zdawały się jakiekolwiek zmiany ustawienia i programowania, a najciekawsze że wszystko było sprawne. Tandem odbiornik Hitec HFS-05MS z regulatorem Mystery FM10A nie pracował Natomiast na zamontowanym odbiorniku bez problemu pracowały inne regulatory i tak samo ten regulator pracował z innymi odbiornikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.