Gość RomanX Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 jak sterować łódź z dwoma śrubami, aparaturą pistoletową ? jak to podłączyć ? bo w klasycznym układzie jeden kanał odpowiada za sterowanie silnikiem , a drugi sterem kierunku. natomiast tu są dwa silniki i brak steru, mamy gaz i pokrętło kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jeżeli aparatura nie ma miksowania elevon to musisz dokupić osobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Nawet z mixerem elevon tego nie zrobisz na dwóch kanałach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 A tam w ogóle są regulatory obrotów ? Jakby były można zastosować zewnętrzny mixer.V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Nawet z mixerem elevon tego nie zrobisz na dwóch kanałach ...a że tak nieśmiało spytam... ile zatem kanałów trzeba do "elevona" czy "vtaila" ? Mi do tej pory wystarczały dwa, ale nie latałem dawno więc może coś się zmieniło Kolega Andrzej dobrze prawi - jeżeli są regulatory to zewnętrzny mikser i będzie "banglać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Nie będzie ,Spróbuj na pistolecie a się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Będzie, spróbowałem i się przekonałem. Nie mam pod ręką "fabrycznego" miksera więc na szybko skleciłem na arduino z kodem z tej strony: http://drandom.blogspot.ch/2013/04/elevon-y-tail-mixer-with-arduino-pro.html O ile na aparaturach lotniczych miałem 100% pewności, że sterowanie silnikami przebiega bez problemów na 2 kanałach i mikserze elevon, o tyle zaciekawiła mnie informacja o pistolecie. Muszę Cię zasmucić... dwa pistolety i na obu sterowanie przebiega bez zająknięcia. Z drugiej strony... większość wędkarzy, którzy korzystają z łódek (katamaranów) do wywozu zanęt stosują właśnie takie rozwiązanie - 2 kanały i mikser elevon. Nie ma co bić piany i odbiegać od tematu. Kolega Romek musi sprawdzić jakie ma sterowanie w łódce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 A do testów użyłeś silników z regulatorami czy serw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Wojtku a w czym jest problem serwa czy regle? Z serwami działa bo kiedyś coś takiego wymyślili do nadajników bez mixa. Z reglami też nie ma problemu bo w łódkach do zanęty takie wynalazki pływają. Sam takie montowałem. A może Wojtkowi chodzi o regle jednokierunkowe i to że trzeba "CYNGIEL GAZU" cały czas trzymać odepchniety aby silniki się nie kręciły i uruchomił się program w reglu. Ja w starym radiu miałem gumkę recepturkę założoną na GAZ , teraz mam i4 i tu programowo zmieniam sterowanie dla regli jedno i dwukierunkowych. Do takiego modelu też można zastosować serwo z krańcówkami które będą przerywały zasilanie silnika lewego lub prawego i model będzie skręcał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 No właśnie.Przy dwukierunkowych da się zrobić aczkolwiek zależy to też od producenta ,poza mankamentem z odkręcającymi się śrubami przy wstecznym.Narobiłem się tych zanętówek jeszcze w Matsu na twoich reglach zresztą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Co to jest matsu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 RC MATSU to firma modelarska w której Wojtek pracował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi