Skocz do zawartości

Zabezpieczenie rurek/prętów np. węglowych w transporcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, nauczony swoim złym doświadczeniem, chciałem pokazać w jaki sposób ja zabezpieczyłem się przed złamaniem rurki/pręta (niestety już po szkodzie), i uchronić innych którzy nie zwracają na to uwagi.

Przypuszczam że u większości z Was takie rurki lub pręty nie są dostępne od ręki. Kielce niby małe nie są ale jedynych 2 sklepach modelarskich (Polami i Harcerz) dostępny był tylko 1 pręt i to jeszcze o mniejszej średnicy.

Musiałem wziąć na sztukę.

Aby ugasić ten pożar, jeszcze raz napiszę że do zabezpieczenia rurek/prętów węglowych na czas transportu zastosowałem rurę aluminiową o:

średnicy/fi/phi/D/d/Ø/ø 25mm

Każdy sobie wybierze co tam będzie chciał, najważniejsze aby zabezpieczenie działało.

Na Wikipedii jest napisane trochę na ten temat, można poczytać.

Opublikowano

Jarku, źle mnie zrozumiałeś, nic z tych rzeczy, naprawdę daleki jestem od obrażania się na kogoś bo wyraził swoją opinię :)

Póki co mamy jeszcze przez jakiś czas wolny kraj więc korzystajmy z tego (wiem wiem, to zaraz wywoła kolejną dyskusję o polityce :) )

Ja absolutnie nie traktuję dyskusji jako atak. Jeśli gdzieś popełnię błąd to super że ktoś to zauważy i mnie poprawi.

Co do średnicy to różne są szkoły, jedne starsze, drugie młodsze (plus jakieś przyzwyczajenia regionalne) i nie chciałem aby z tak błahego powodu forumowicze się na siebie poobrażali. Wiem że język techniczny powinien być tylko jeden, niestety tak nie jest.

Najważniejsze że wiadomo o co chodzi.

Dodatkowo nie wiadomo czy na jakimś wspólnym zlocie, po kilku piwkach nie doszłoby do rękoczynów z powodu oznaczenia średnicy :)

Aż strach pomyśleć jakby wyglądała sprawa w sądzie i jaka byłaby linia obrony pozwanego :)

No i nie wiadomo którą wersję oznaczenia przyjęłaby ława przysięgłych, którzy również mogliby mieć różne wersje na oznaczenie średnicy :)

I tak możemy sobie rozważać w nieskończoność. Najważniejsze że pręty węglowe i rurki zabezpieczone (na czas transportu) i teoretycznie nic im nie grozi.

Ze swojej strony dodam jeszcze, moim zdaniem BARDZO WAŻNĄ informację do transportu:

Rurka w bagażniku powinna bezwzględnie być umieszczona w poprzek auta !!!!! a nie wzdłuż !!!!!

W przypadku większej stłuczki od tyłu, rurka co najwyżej się zegnie lub wyjdzie przez błotnik.

W wersji wzdłuż auta może przebić siedzenie i wbić się komuś w plecy lub inną część ciała !!!!!!

Pozdrawiam

adamm

Opublikowano

Graficzny znak średnicy przecież wcale nie jest grecką literą fi, a tak sobie pewnie wymyślili jacyś nie techniczni "mądrale".

Gdy piszę jakiś opis techniczny gdzie występują średnice to piszę po prostu średnica lub w skrócie śr. 

Opublikowano

Witam,

1. Poniżej skan normy - Rysunek techniczny - Wymiarowanie - Zasady ogólne - Definicje - Metody wykonania i oznaczenia specjalne

Niestety na chwilę obecną nie posiadam aktualnej wersji ale uważam, że w terminologii obecnej niewiele się w tej materii zmieniło.

2. Normy dotyczące kształtowników zamkniętych okrągłych  (rura okrągła)- podają wymiar zewnętrzny oznaczony literą D oraz grubość oznaczony literą T.

Dla kształtowników zamkniętych kwadratowych i prostokatnych:

-nominalny wymiar boku kształtownika zamkniętego kwadratowego lub krótszego boku prostokątnego oznaczamy literą B;

-nominalny wymiar dłuższego boku kształtownika prostokątnego literą H

norma.pdf

Opublikowano

Kombinacja klawiszy Alt+0216 wystarczy:   Ø

Zaraz, zaraz... Też milej widziałbym ten właściwy znaczek niż zastępcze "fi". Pięć klawiszy na raz ? U mnie jakoś nie działa... (W10).

Opublikowano

Zaraz, zaraz... Też milej widziałbym ten właściwy znaczek niż zastępcze "fi". Pięć klawiszy na raz ? U mnie jakoś nie działa... (W10).

Trzeba wcisnąć ALT i następnie trzymając go wystukać na klawiaturze numerycznej cyferki 0216, nie trzeba ich przetrzymywać, potem wystarczy puścić ALT i pojawi się Ø . 

Problem polega na tym, że (przynajmniej u mnie) ten kod wyświetla taki znaczek Ř. Wynika to z ustawienia układu klawiatury w Windowsie na Polski (programisty), to samo jest przy ustawieniu Polski (214). Poprawnie wyświetla się przy klawiaturze: Amerykański (międzynarodowy) lub Wielka Brytania - reszty nie sprawdzałem.

Rozwiązaniem może być dodanie sobie klawiatury np. Amerykańskiej  i w razie potrzeby przełączenia na nią skrótem Shift+Ctrl.

Opublikowano

Trzeba wcisnąć ALT i następnie trzymając go wystukać na klawiaturze numerycznej cyferki 0216, nie trzeba ich przetrzymywać, potem wystarczy puścić ALT i pojawi się Ø . 

Problem polega na tym, że (przynajmniej u mnie) ten kod wyświetla taki znaczek Ř. Wynika to z ustawienia układu klawiatury w Windowsie na Polski (programisty), to samo jest przy ustawieniu Polski (214). Poprawnie wyświetla się przy klawiaturze: Amerykański (międzynarodowy) lub Wielka Brytania - reszty nie sprawdzałem.

Rozwiązaniem może być dodanie sobie klawiatury np. Amerykańskiej  i w razie potrzeby przełączenia na nią skrótem Shift+Ctrl.

Dzięki za wskazówkę, tak właśnie robię i zoopa dymna... Mam jakiś wściekły komp z zagadkami, bo z bocznej cyfrowej to wywala właśnie to "Ř", ale tylko z lewego Alt'a. Kombinacje z klawiaturami zza oceanu, pewnie skuteczne, żeby jeden znaczek postawić... Może w wolniejszej chwili....

Łatwiej napisać fi hi hi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.