Mirek z Lublina Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Witam. Przedstawiam nowy model w moim hangarze - Extra 260. Trochę danych: Rozpiętość - 1400mm Długość - 1160mm Waga modelu gotowego do lotu z pełnym wyposażeniem RC to 1800g. Szczegółowy opis modelu jest tutaj: http://mirekgal.pl/portfolio-posts/extra-260/ Model został przetestowany w locie , a jego możliwości można obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=4z_qSO0KpBw&feature=youtu.be Gotowy model na lotnisku w Dziuchowie: Zapraszam do dyskusji - na wszystkie pytania postaram się odpowiedzieć , o ile takie będą. Proszę bardziej doświadczonych kolegów ode mnie o radę - jakie serwa do lotek i usterzenia zamontować w tym modelu. Ewentualnie propozycje sprawdzonego napędu, zasilania oraz serwomechanizmów. Obecnie zamontowane wyposażenie nie jest jeszcze optymalne , stąd moja prośba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejek5456 Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Czy będzie dostępny kit ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Model w mojej ulubionej wielkości . Ładnie oklejony . Czy był sens robienia pokrycia stateczników całkowicie balsą nie wiem , nigdy tego nie robiłem w swoich modelach . Silnik wymienić na taki o 800 obrotach i dać większe śmigło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Model w mojej ulubionej wielkości . Ładnie oklejony . Czy był sens robienia pokrycia stateczników całkowicie balsą nie wiem , nigdy tego nie robiłem w swoich modelach . Silnik wymienić na taki o 800 obrotach i dać większe śmigło . Witam . Stateczniki nie są w całości pokryte balsą , maja tylko niewielkie kesoniki i nakładki. Natomiast całkowicie pokryty balsą jest statecznik pionowy - jego wkleja się w kadłub i łatwiej zrobić przejście statecznik - kadłub w sensie wypełnienia balsą i oprofilowania. Czy będzie dostępny kit ??? Jeśli będą chętni to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Witam. A wersja spalinowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Tak to może być , pod balsą nie było widać . Czy wyważa się bez problemu ? Bo jak nie to można by wydłużyć kadłub trochę choćby do 130 cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Witam. A wersja spalinowa ? Witam. Jest wersja na silnik spalinowy , w konstrukcji wykorzystałem więcej sklejki. Model ma większą wagę ale silnik spalinowy o poj. 7,5 - 8,5ccm spokojnie da sobie radę. Model wyważa się bez problemu z podanym wyposażeniem. Można dać akumulator o większej pojemności , wtedy będzie większe pole manewru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Witam. chciałbym zapytal o podwozie? Jaki materiał i grubość. co do serw to polecam co najmniej 2.8- 3.5 gk uciagu, do akrobacji zwłaszcza złascza ze wysokość moze kiedys nie dac sobie rady przy nagłym zaciagnieciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Witam. chciałbym zapytal o podwozie? Jaki materiał i grubość. co do serw to polecam co najmniej 2.8- 3.5 gk uciagu, do akrobacji zwłaszcza złascza ze wysokość moze kiedys nie dac sobie rady przy nagłym zaciagnieciem. Witam. Podwozie główne zrobiłem z duralu lotniczego o grubości 3mm - świetnie się sprawdza. Co do serwomechanizmów, to na lotki obecnie zamontowałem Tower Pro MG92B - przy zasilaniu 4,8V dają podobno 3,1kg uciągu. Niestety pogoda - silne wiatry , nie dają sprawdzić modelu w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Witam Kolegow =tydzien temu kupilem u Mirka ten kit Extry260. Powiem tak-model sklada sie jak bajka -wszystko pasuje jak d--a na nocnik.Nie da sie nic wypaczyc bo wszystko pasuje i nie trzeba nic naciagac lub podcinac.W czesci przedniej jest sklejka topolowa 3mm i po sklejeniu kadlub jest bardzo sztywny choc posiada wiele azurow .Swietna zabawa z tym sklejaniem-bez problemow.Praktycznie jestem na etapie sklejania kadluba- to poczatek ale w dalszej czesci wstawie troche fotek.Jak macie jakies pytanka to zapraszam-postaram sie odpowiedziec.W tym momencie jestem na takim etapie jak na fotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 prace postepuja-zrobilem czesc tylna i pokrywe kabiny i tylny garb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Tylko pamiętaj Błazeju o spasowaniu skrzydeł z kadłubem na etapie sklejania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Witam-ok pamietam o tym ale w tym momencie mysle o zakonczeniu prac przy kadlubie-zanim okleje wierzchy balsa 1,5mm musze zrobic zamek na kapie bo magnesy beda za slabe i zrobic troche wzmocnien aby kapa sie nie wyginala.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Witam-minelo troche czasu ale prace postepuja -wkleilem prety weglowe na spdzie-okleilem kape ,zamontowalem zamek bo sadze ze magnesy sa za slabe i sklilem statecznik pionowy wraz z sterem kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Pewne rzeczy mnie niepokoją w tym kadłubie pod względem konstrukcyjnym i może być z nim krucho przy twardym lądowaniu. Od czasu do czasu spoglądam na Twoje postępy. Trochę pancerny jest ster kierunku ale może tak musi być. Pamiętać należy że 10g na ogonie to jakieś 40g na przodzie w celu zrównoważenia tych 10g. Razem 50. Warto powalczyć o te kilka gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofrudnik Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Bardzo interesujący wątek. Ciekawią mnie tematy tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Witam Was-te stateczniki sa zeberkowne i oklejone bals1,5mm===poziomy jest bardziej odchudzony==dzisiaj zrobilem pokrycie garbu i teraz kolej na poziomy-wkrotce dalsze fotki=pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Witam. Moim skromnym zdaniem, tą wagą bym się tak bardzo nie przejmował - model ma dużą powierzchnię, więc małe obciążenie powierzchni , dlatego z większą wagą będzie dobrze latał w większym wietrze. Mnie ten model do lotu wyszedł wagowo 1760g i na większym wietrze trzeba walczyć, bo model stoi a chwilami się cofa pod wiatr. Moja mała Extra o rozp. 1200mm wyszła do lotu 1100g i na wietrze zachowuje się jak latająca gazeta . Podkreślam - to moje zdanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 prace postepuja-okleilem garb oraz zrobilem wypelnienie przy stateczniku pionowym-od 2 dni sklejam statecznik poziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatorsky Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 statecznik poziomy praktycznie jest sklejony i wstepnie zamontowany w kadlubie -zostanie wklejony dopiero jak okleje model-sposobem ARF W kadlubie jest taka pochwa i tam sie wsuwa ten statecznik musze przyznac ze coraz bardziej cieszy oko-nadchodzi czas najtrudniejszy bo skladanie skrzydla=pozdrawiam obserwujacych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi