nisza Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Panowie mam pytanie został mi silnik po Pioneer i zastanawiam sie co mozna dla niego zbudować czy nadaje on się do delty czy moze polecacie cos innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Małego push-jeta. Silnik szybki, ale o małym ciągu i dostosowany do niedużego śmigła. Mały, lekki pusher ze śmigłem ukrytym w środku konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Chodzi o cos takiego http://rc.tomhe.net/mig-29 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Coś w tym stylu, poleci bez problemu z takim napędem. Wbrew pozorom, silnik z Pioneera nie ma dużego ciągu, ale model ma całkiem zacny profil i duże skrzydła, lata więc przy małym stosunku mocy do masy. Zaletą tego silnika jest spora prędkość strumienia zaśmigłowego, ale wadą - ograniczenie wielkości śmigła jakie jest w stanie napędzić z tak dużą prędkością. Model może zatem być szybki, ale musi być lekki. Jeżeli Pioneer lata przy około 750 gram, w oryginalnej konfiguracji, to płaskoprofilowy push-jet, powinien ważyć ok. połowy tego, by móc latać bardziej dynamicznie. Z drugiej strony, typowy "dzwonek" jak Emax 2812, kosztuje 30 zł, obsłuży duże śmigło SF i będzie działał na regulatorze od Pioneera. Wtedy będziesz miał napęd do dużego asortymentu modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 No tak się własnie zastanawiam bo pakiet jaki posiadam to już 179 gra regulator 38 gram to już 217 to możne faktycznie kupić taki dzwoneczek tylko jaki model "prosty i szybki do składania" dalby sobie rade z pakietem o takiej wadze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Całkiem sporo. Choćby popularna Delta 120 min. Do zrobienia w domu, jak sama nazwa wskazuje, w 2 godziny. Poleci nawet z obciążeniem w okolicy 500 gram. Kiedyś miałem taką zrobioną pod prymitywne FPV. Masa do lotu 650 gram. Wiozła dwa pakiety 3S, jeden do kamery i nadajnika video, drugi dla samej Delty. Poleci na tym prawie każdy trenerek, górnopłat w stylu Wicherka, o rozpiętości w okolicy metra. Sporo modeli da radę. Choć lepiej byłoby zastosować pakiet odpowiedni do napędu i wielkości takiego modelu. Czyli coś w okolicach 3S 1300 mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Dzięki! dostałem tez na pw fajne plany X-Shuttle i własnie to zbuduje jak uda się gdzieś wcisnąć taka kamerkę Z takim pakietem bo będzie dobrze ale jak nie da się jej zmieścić to tez się nic nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jakby kogoś zainteresowało to wrzucę postęp mojej pracy nad X-Shuttle model wykonam z podkładu pod panele Prace zaczęlem od pobrania planów i przerysowaniu wszystkiego do Alphacam Całość powinienem zrobić z depronu 5/6 mm niestety tu gdzie mieszkam dostępny jest tylko 4 mm dlatego postanowiłem spód wykonać z 8mm łącząc do kupy dwa kawałki o grubości 4 mm a górę z 4 mm podkłady będę łączył za pomocą mocnej taśmy dwustronnej " fermoflex" tak aby otrzyma grubość 8 mm w tym celu rozwijam taśmę i układam na niej pierwszy kawałek podkładu (posiadam podkład o wymiarach 1000 mm x 500 mm) teraz całość odwracam i zaczynam ciąć A tak prezentują się pierwsze wycięte elementy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Wycielem resztę elementu które będą posiadaly taśmę dwustronnąI zabralem się za wycinanie elementów które nie będą posiadały taśmyWycięte elementy prezentują się tak]Teraz pozostalo skleić wszystko do kupy niestety aktualnie pogoda nie sprzyja siedzenia w domu aby zabrać się za klejenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zawsze są długie wieczory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Jak do jutra się nie poprawi to trzeba będzie usiąść wieczorkiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Deszczyk popadał można było trochę popracować zacząłem od łączenia tych samych elementów aby powstały części o grubości 8 mm następnie przy pomocy kleju UHU PRO zacząłem łączyć elementy do kupy tu jeszcze klej nie wysechł podczas wysychania wszystko wyprostowałem następnie zabrałem się za slot na baterie wkleję wzmocnienie albo z pręta węglowego albo z pręta z włókna szklanego CDN... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Tylko tak za bardzo wszystkiego nie prostuj. Ten model jest w przekroju jak spłaszczony romb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Robercie tak wiem wiem dziś wzmocniłem skrzydło prętem węglowym 3 mm wkleiłem profil I skleiłem 1 polówkę "poszycia" teraz tak się zastanawiam czy te 8 mm to nie jest za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Jak pręży przy montażu to ma prężyć. Na tym polega sztywność tej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Jak pręży przy montażu to ma prężyć. Na tym polega sztywność tej konstrukcji. Dzięki! Czyli wygląda na to ze jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 W końcu znalazłem trochę czasu aby zabrac się za model wkleiłem drugą polówkę poszycia i stateczniki model w takiej konfiguracji bez całego wyposażenia rzucony z reki lata naprawdę pięknie następnie za pomocą zawiasów z taśmy wkleiłem lotki i zabrałem się za mocowanie silnika pomału zabieram się za malowanie model będzie pomalowany przy użyciu 2 kolorów białego i niebieskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Co prawda lotki wkleiłeś odwrotnie, ale tak też będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Farby ???? hmmmm... Najlepsze jake miałem do malowania pianki i styropianu to fly colour akryl base. Sztuka ok 25zł. Na temat tego nie wypowiam się mam dwie puszki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Taka mała uwaga. Modele z podkładów, wyglądają lepiej, jeżeli rowki schowa się do środka. Jest to zmiana estetyczna, bez większego wpływu na zdolności lotne. Co do farby, Polistyren ma przykry zwyczaj reagowania z wieloma rozpuszczalnikami. Przed malowaniem sugeruję pomalować kawałek pianki i sprawdzić jak wygląda po 24 godzinach. Natomiast samo malowanie modelu, zrób już po pierwszym oblocie. Jak coś pójdzie nie tak, nie stracisz poświęconego na dekorowanie czasu i materiałów. Jeżeli model poleci ładnie - w nagrodę można go upiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi