RomanJ4 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Witam Kolegów, czasem pomagam organizacjom ekologicznym zbierającym podpisy pod petycjami w sprawach ochrony naszej polskiej przyrody (Rozpuda, Puszcza Białowieska..) i przyszło mi do głowy, że być może któryś z pp Kolegów chciałby taką inicjatywę wesprzeć bo im więcej ludzi o nich wie tym lepiej dla przyrody.... Ta konkretnie o ochronie pożytecznych owadów... https://act.greenpeace.org/page/24716/petition/1?ea.tracking.id=Email&ea.url.id=1397840 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 A gdzie są w tym działaniu pszczelarze i ich związek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 A gdzie są w tym działaniu pszczelarze i ich związek ? Dobre pytanie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Ogólnie temat wymierania pszczół jest ciekawy. Na tyle ciekawy, żeby wiedzieć jak mało wiem, więc polecam filmik (ogólnie polecam filmiki Naukowego Bełkotu, są dobrze przygotowane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Ja również się przyłącze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Można też wesprzeć pożyteczne owady samemu bez wielkich nakładów. Podobna akcja była trzy lata temu, chodziło o pszczoły murarki. Rozsyłali chętnym kokony z pszczółkami i instrukcją za darmo. Mam teraz małą hodowlę murarek. Są to bardzo skuteczni zapylacze na działce letniskowej i nie żądlą jak pszczoły miodne. A to masowe wytrucie pszczół miało miejsce kilka kilometrów od mojej działki, na plantacji rzepaku w Strzebielinie. Właściciel zrobił opryski w środku dnia na 40-tu hektarach rzepaku. Tu link do organizatorów http://www.sumiagro.pl/zapylacze/ Jeśli ktoś ma działeczkę z krzewami i drzewami owocowymi to warto sobie założyć taką hodowlę. Kokony i inne akcesoria są do kupienia w internecie. Wystarczy wklepać hasło "pszczoły murarki". 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi