Skocz do zawartości

Katana X-lite 1,4 m-(budowa )-wspólny temat.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podetnij wypusty na bokach wręg tak aby poszły w dół , górna cześć wręg ma być obniżona w stosunku do krawędzi balsowych boczków o około 2,5mm.Dlaczego tak? Dlatego że pomiędzy boczki od góry ma wejść górne wzmocnienie kadłuba a do tego ma się oprzeć właśnie na górnych częściach wręg i listwach przyklejonych do wzmocnień boczków (listwy są doklejone do balsowych boczków a wspierają się na sklejkowych wzmocnieniach ).Stosowne foto umieściłem parę postów wyżej.

• Odpowiedzi 446
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Pierwsza wręga składa się z dwóch identycznych części jak słusznie zauważyłeś, jedna wystarczy w zupełności, ale dlatego że i tak model trzeba dociążać na przód celem uzyskania właściwego SC to sklej je ze sobą , będzie mocniej a wagą akurat w tym przypadku się nie przejmuj. Koniecznie odchudź tył i odrazu mówię że serwa std umieszczone z tyłu kadłuba nie pozwolą na prawidłowe wyważenie , więc albo lekkie serwa na tyle albo std w okolicach SC.

Opublikowano

Tak wygląda Katana wykonana w moim klubie na podstawie rysunków od Sławka

arturowakatana.jpg

A to jest moja Katana robiona na podstawie w/w rysunków ale nieco wieksza (150 mm) :D

katanamoja.jpg

Powstaja jeszcze dwie do pary :D

Opublikowano

Jestem cienki Bolek patrząc na Twoje prace Szczepan. :)

Opublikowano
Tak wygląda Katana wykonana w moim klubie na podstawie rysunków od Sławka

Szczepan... jak tak można, no ja się kurde pytam - jak tam można...

... fenomenalnie oklejać modele :D

Opublikowano

witam. czy mógłby mi ktoś przedstawić na zdjęciu środek katany. Chodzi mi tu o półki, zamocowania serw i takie duperele hehe przydało by mi się również dokładne zdjęcie samej pupy szkieletu bez zamkniętej przestrzeni balską. Jeśli ktoś posiada dużą dokumentację z budowy, bardzo bym prosił na e-maila maksiu1616@wp.pl z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Opublikowano

Tak to u mnie wygląda, odbiornik i pakiet mocowany na paski zaciskowe po uprzednim umieszczeniu ich w foli z bąbelkami. Widać serwo gazu.

dsc0334g.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wybaczcie mi, ale muszę zadać kilka głupich pytań. Wolę to zrobić, niż dwa lub więcej razy podchodzić do tego samego elementu.

W jaki sposób wykonać prawidłowo ścięcie lotki, skoro przy kadłubie jest dużo grubsza niż na końcu skrzydła? Jakiej grubości dać listwę balsową, bo ta na planie ma 5mm i nawet jak ją zetnę do zera to kąt wychylenia lotki będzie raczej minimalny. No i przede wszystkim, pod jakim maksymalnym kątem powinny się one wychylać? Może byłoby mi łatwiej?

2sajh1s.jpg

Jeżeli końcówkę miałbym ściąć pod kątem 45*, to listwa musiałaby być gruba na około 8mm, a na drugim, grubszym końcu, 12mm przy zachowaniu takiego samego kąta.

Jakoś nie mogę tego sobie poukładać.

Gość slawekmod
Opublikowano

Głupia sprawa Piotrze bo nie zrobiłem chyba zdjęć tych elementów a Katan już nie mam :oops: Poszukam zaraz w archiwum ze zdjęciami ale nic nie obiecuję.

To wprawdzie od małej katany ale są identyczne co przy tej 1400, musisz uwzględnić też szczelinę pomiędzy lotką a spływem około 2-3mm co też powiększy zakres wychyleń o kilka stopni chyba że zrobisz bez szczeliny.

dsc0273i.jpg

Gość slawekmod
Opublikowano

Dałem zdjęcie powyżej Twojego postu, uwierz że na takich wychyleniach się nie zawiedziesz :D

PS: Patrząc na te moje lotki zastanawiam się jak mi się chciało to robić. :shock: Ostatnio mam totalna niechęć do zrobienia czegokolwiek w modelach. Jutro mam co prawda wolne i w planach modelowanie ale chyba nic z tego drugiego nie wyjdzie.

Opublikowano

Szczelina będzie na 2mm, bo tyle mają zawiasy na środku.

Coś mi się wydaje mimo wszystko, że będę musiał dać dużo grubszą listwę niż 5mm i dopasować do niej żeberka.

Przypomniałeś mi tą fotką o obowiązkowych otworkach :D

Gość slawekmod
Opublikowano

Na spływ skrzydła mozesz dać balsę 3mm i wzmocnienia w miejscu zawiasów z kolcków balsowych a natarcie lotki dać z miękkiej 8mm i będziesz miał full opcję czyli możliwość dużego podcięcia natarcia lotki a przez to duże wychylenia.

Opublikowano
Ostatnio mam totalna niechęć do zrobienia czegokolwiek w modelach.

Też mam lenia czasami, a zwłaszcza po wyczerpującym dniu w pracy i jedyne co robię, to siedzę i przerzucam posty na forum :D , ale zostały mi tylko lotki do zrobienia, więc muszę się zmobilizować i do niedzieli to skończyć. Później zamawiam folię, żelazko i moja Katana zacznie nabierać konkretnego wyglądu. Jest jeszcze kilka drobiazgów typu zamocowanie serw i poprowadzenie linek, tudzież bowdenów, ale z tym się szybko rozprawię (mam nadzieję).

A, no i jeszcze oszklenie kabiny, mordka, podwozie.... :D Masa roboty.

Silnik ASP 61 wczoraj do mnie dotarł i tak się zastanawiam, czy nie lepiej było dołożyć 30$ i kupić ASP91 :?: 3D to latać na pewno nie będę (może za kilka lat), ale wyczytałem, że ten silniczek uniesie max 2400g, a mam wrażenie, że aż tak pięknie to nie będzie i wyjdzie jakieś 2550-2600g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.