Wojtass_nt Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Witam. Znajomy planuje zakupić ten model lecz nie wie jaki silnik do niego wpakować aby model latał dynamicznie. Więc ja zakładam ten temat (bez jego wiedzy ) i proszę was o pomoc w doborze silnika oraz regulatora. Pakiet 1800mAh LiPo już jest. Planowana jest wersja bez chowanego podwozia ale ze sterem kierunku czyli z 4 serwami. Jaki silnik i regiel należy w nim zastosować? No i jakie śmigło. MODEL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Witam . Odpowiedni będzie silnik klasy Axi 2808 lub Axi 2217 , regulator 30 A . Silniki z obrotami 1200 - 1400 . śmigło 9/8 lub 10/8 chyba wystarczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 A czy TEN ze śmigłem APC 8x6 się nada? Da się rady do niego jakoś zamontować śmigło bez prop savera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Zdecydowanie za duży - to odpowiednik AXI 2814. Celuj w jakieś 2830, max 3530, ale ja się nie znam na Ray'ach. A do zamocowania śmigła dokup odpowiednią piastę, o ile nie ma jej w komplecie. Zwróć też uwagę, że te silniki można montować w obie strony - przed lub za wręgą. Do tzw. tylnego mocowania potrzebujesz dokupić dodatkowy zestaw - krzyżak z piastą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Na co dokładnie patrzyć aby ten silnik był odpowiedni? Mniej obrotów? Mniej Wattów? Jeśli tak to w jakie liczby celować? :roll: Czy to nakręca się na piastę takiego silnika? O jakim mocowaniu mówisz konkretnie? Pisze, że samolot ma zamontowane łoże pod silnik e-flite outrunner.TO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Witam . Silnik Ray 3530 to odpowiednik Axi 2808 , obroty tak jak podałem . Właśnie takiej piast do śmigła potrzebujesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Zawaliliśmy bo wzięliśmy silnik 3530/10 i proponowane do niego śmigło 8x6 APC. Jednak mam wrażenie że na tym śmigiełku to kupa jest a zrobiliśmy mu chowane podwozie. Model będzie ważył coś blisko 750-800g. Rozumiem że wziąść większe. Pytanie tylko- jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 10x5, a jak będzie słabo to i 11-tką zakręci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Dzięki. Jak kupimy 10x5 to powiem jak się zmienił ciąg i wówczas odpowiednie nagrodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Zaraz... Zawaliliśmy bo wzięliśmy silnik 3530/10 Wzieliście ten???: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=968 Jeżeli tak, to zwaliliście na serio - to nie jest odpowiednik AXI, tylko dzwonkopodobny budżet. Tutaj max to 9x5, bo to jest 1400 kV. Przy masie, którą podajesz na śmigle nie powisisz, ale nie o to chyba chodzi? Latać się da. Mówiliśmy o odpowiedniku AXI: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=953 ... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 TEN WZIĘLIŚMY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Uff... To i tak 9x5. W sumie dobrze, to nie 3D - ma śmigać, a nie wisieć na śmigle . Pakiet 3S rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Tak pakiet 3S 1800 20C. Czyli jakie w końcu to śmigło Wolę aby model miał lekki nadmiar mocy niż aby non stop fruwać nim na 90% gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 9x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 lub APC 9x6E Ciągu ok 1 kg (w moim bardzo podobnym silniku to było ok.900g) I targał 900g Wilgę więc potarga i ten model. A wisieć , nie będzie ,ale chyba nie o takie latanie tu chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Przed chwilą testowaliśmy składane śmigło graupner cam 9x6 z aluminiowym kołpakiem i ciąg wzrósł odczuwalnie chociaż chyba jednak weźmiemy to 10x5 APC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 lub APC 9x6E No mówię właśnie ;-) . Zapomniałem, że APC E 9" mają skok 6 . chyba jednak weźmiemy to 10x5 APC Zapewnijcie dobre chłodzenie silnikowi i nie zdziwcie się, gdy zamiast wejść na obroty zerwie synchronizację. Może zerwać, ale nie musi - dużo zależy od inteligencji regulatora. Daj znać jak poszło, jestem ciekaw. Ja bym jednak zaczął od 9". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Na oblot trzeba jeszcze trochę poczekać bo właściciel modelu nie jest psychicznie gotów Zdecydowałem że wpierw dam mu polatać moim Yakiem jak dojdzie sprzęt do niego a później oblot Sea Fury. Niemniej jednak na jakimś 60-70% gazu teraz na tym 9x6 pionowo już próbuje go rwać. Myślę, że będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 10x6 będzie przesilać silnik i amperki pójdą w kręcenie śmigłem i grzanie się układu. A ciąg i tak szczególnie nie wzrośnie . Na stronie głównej Nastika jest kalkulator silników względem śmigieł i napięcia ,co prawda to trochę inne silniki ,ale dla można zawsze dobrać coś podobnego i z wyników odjąć jakieś 10-15% , będzie w miarę realny wynik. www.nastik.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.