marcinlota1977 Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Witam ,czy moze mi ktos doradzic gdzie można kupić lub może ktoś ma i odsprzeda mocowanie od przedniej goleni samolotu Monsun firmy BH o rozpiętości 2200. Moje na trawiastym lotnisku już przy pierwszym starcie pękło . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Jak nie znajdziesz to mozesz wydrukowac; czesto wydrukowane czesci sa mocniejsze od Chinskiego plastyku . Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 5, 2018 Author Share Posted July 5, 2018 nie mam za bardzo gdzie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Pozwoj, ze zgadne, peklo tam gdzie pokazane?? A pewnie raczej gdzie krotsza strzalka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 6, 2018 Author Share Posted July 6, 2018 tak to jest pekniety element ,pekło tam gdzie strzałka i na tym drugim mocowanie tez...oba odpadły jak sie powiekszy to widac bo to tylko leży na sobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodeklis Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Może należało by ten element dorobić z aluminium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 6, 2018 Author Share Posted July 6, 2018 pomysł jakis jest tylko gdzie to zrobic w okolicy..hmm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 7, 2018 Share Posted July 7, 2018 Marcin, Tak dopiero teraz zauwazylem pekniecia. Czy musi byc ten otwor w srodku, jesli nie to bedzie to duzo mocniejsze bez. Sruby tez mozna by rozstawic troche szerzej i zrobic wieksze promienia przejscia, ale to juz nie takie konieczne, chyba.. Zrobilem taki oto 3D model; zajelo to 10min. Jesli podasz wymiary zrobie dokladny model i zamieszcze na stronie. Byc moze ktorys z kolegow kto ma drukarke 3D zrobi Ci wydruk, Koszt to doslownie grosze. Otwory do druku powinny byc troche mniejsze (~0.5mm?) a potem tylko trzeba je rozwiercic. A Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 7, 2018 Author Share Posted July 7, 2018 tak ta przerwa musi być bo wchodzi tam motylek z linkami,ale może być minimalnie dłuższe i szersze no i grubsza podstawa i te dwa motylki tez grubsze co wchodzi w nie ośka...pomysł super podam wymiary i zobaczymy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 7, 2018 Author Share Posted July 7, 2018 podaje wymiary podstawa w srodku moze byc cała ale przerwa miedzy obejmami 9 mm musi byc na motylek z linkami. Te zaokrąglone krawędzie na Twoim obrazku nie za bardzo bo podkładki nie wejdą za bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 7, 2018 Share Posted July 7, 2018 Nastepne 10min.. Tutaj jest czesc zrobiona wg Twojego szkicu; jestes pewien, ze podstawa ma 8mm grubosci? podaje wymiary podstawa w srodku moze byc cała ale przerwa miedzy obejmami 9 mm musi byc na motylek z linkami. Te zaokrąglone krawędzie na Twoim obrazku nie za bardzo bo podkładki nie wejdą a bardzo. Jesli dobrze zrozumialem to cos takiego bedzie OK? Te zaokraglone krawedzie sa bardzo wazne; czy da sie sruby rozstawic troche szerzej. Najlepiej zrob zdjecie tej okolicy wraz z zamocowanymi czesciami. Bedze latwiej.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 8, 2018 Author Share Posted July 8, 2018 Tak dokładnie ....podstawa ma 6 mm ja zrobiłem grubszą, zgadza sie że zaokrąglenia sa lepsze ale wtedy roztaw śrub bedzie inny a mam tam od środka wklejone gwiazdki z gwintem i zero dojścia od środka modelu więc lepiej aby zostało tak jak jest...jak przy tych rozstawach otworów zrobimy zaokrąglenie to musimy zrobić cieńsze na 5 mm ścianki (co obejmuję pręt podwozia ) a to tez osłabi mocowanie podczas wstrząsów,ja je zmieniłem na 6mm ,lekki łuk można zrobić ale dosłownie malutki promień.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Osa Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Albo promień maksymalnie duży i tylko zrobić wpusty na łeb śruby. Przy drukowaniu czyde to bułka z masłem. Z PLA czarnego może być? Bo mam taki i mogę Ci to wydrukować. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 8, 2018 Author Share Posted July 8, 2018 a co to jest to PLA ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Osa Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Pla to taki rodzaj plastiku. Defiinivja i opis w necie. Niestety nie lubi być podgrzewany po wydruku. Podobno nawet spory upał potrafi go zmiękczyć. Jednak jest bardzo twardy. Jeśli chcesz to zrobię próbny wydruk i sobie sam zdecydujesz czy użyjesz. Podaj adres na PW wieczorem wydrukuję i jutro puszczę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 8, 2018 Author Share Posted July 8, 2018 dziekuje za propozycje ale z tego co cztałem to PLA nie za bardzo sie nadaje do tego bo juz przy 65 stopniac robi sie elastyczny i jest dość kruchy niż ASB wiec chyba nie ma sensu. Przed tym mocowaniem w modelu jest cylinder os maxa gt 33 ,co myślisz...? Może ktoś ma możlowośc z ABSu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Tu sa dwa modele; ten drugi moze byc troche lepszy ale trudno powiedziec bo promienie powinny byc duzo wieksze skoro peklo juz przy pierwszym starcie z trawy. Trzeba by zrobic analize Metoda Elementow Skonczonych... Otwory zmniejszone o 0.5mm. Promienie gdzie popekalo powinienes wyszlifowac po drukowaniu. Musialem zmeinic nazwe .STL na .TXT bo nie chcial sie zaladowac: Gear Bracket 2.TXT Gear Bracket 3.TXT Napisz jak wyjdzie. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 9, 2018 Author Share Posted July 9, 2018 hmm nie moge otworzyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 hmm nie moge otworzyć... Czy zmieniles nazwe (extension) z .txt na .stl. U mnie wszystko dziala, nawet Windows 10 sam otwiera swoim programem. Paint 3D i jakis tam jeszcze.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinlota1977 Posted July 9, 2018 Author Share Posted July 9, 2018 nie rozumiem ,nic nie zmieniałem nie wiem nawet o co chodzi...tez mam win 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts