madrian Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Zakupiłem niedawno tenże wynalazek, z myślą o stabilizacji Sky Surfera, w czasie lotów FPV. https://abc-rc.pl/Stabilizator-samolotu-3D-HSM-132 Instrukcja jednak jest jak na mój gust, nader mało pomocna. Chciałbym sprawdzić czy dobrze kombinuję. 1 - Stabilizator należy umieścić jak najbliżej środka ciężkości. 2 - Warto zapewnić mu jakąś izolację od wibracji. 3 - Stabilizator musi być ustawiony w swoich trzech osiach, zgodnie z osiami modelu. Czyli nie może być skrzywiony. To takie główne założenia. Mam jednak kłopot z podłączeniem. 4 - Stabilizator musi być ustawiony tak by jego przód i góra, pokrywały się z przodem i górą modelu. I tu pierwszy zonk - instrukcja nic o tym nie mówi. Gdzie w takim razie może być przód i góra tego stabilizatora? Domyślam się, że przód jest od strony wyjść serw, a góra to strona z napisami. Ale czy mam rację? Podłączenie. Do stabilizatora są dwa kabelki. Jeden - zwykły przedłużacz serwa, drugi - zmodyfikowany. Wszystkie 3 przewody z wtyczki, są podłączone do 3 innych wtyczek w miejsce przewodów sygnałowych. Domyślam się, że skoro jedno z wyjść input, jest opisane jako AILE IN, a drugie jak ELE, RUD, S W, to przewód normalny, podłączam do AILE IN, i do kanału lotek. Zapewnia on też zasilanie stabiliazatora i reszty serw. Natomiast ten zmodyfikowany, podłączam do kanałów SK i SW, pobierając z nich tylko sygnał. Zagadką jest trzecie wejście "S W". Czy to może być przełącznik uruchamiający/wyłączający zdalnie stabilizator? W domyśle "Switch"? Wyjścia, czyli OUT, są opisane normalnie - sygnał, +, -. Tu podłączam odpowiednie serwa. Czy moje przemyślenia są sensowne, czy całkiem nierozsądne? Jeżeli ktoś użytkował ten stabilizator i mógłby sprostować moje ścieżki rozumowania, to byłbym wdzięczny za mądre słowo. PS - Nie jest to docelowa stabilizacja. Raczej kupiłem to eksperymentalnie, żeby sprawdzić jak model z tym lata. Potem może przełożę do innego modelu. Docelowo myślę nam normalnym autopilotem do Sky Surfera, z GPS i związanymi z tym możliwościami. Na oku map APM-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Ściągnąłem instrukcję i tam jest opisane wejście SW. Nie ma też znaczenia ustawienie "góra-dół" czy "lewo-prawo" bo reakcję serwa ustawiasz rewersami. Patrz instrukcja :-) PS. Nie mam tego stabilizatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinoc Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Witam, właśnie zakupiłem ten stabilizator i przyznaję, że mam podobne dylematy co do właściwego montażu i podłączenia, a jak u Ciebie Adrian - wszystko już rozpracowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Moim zdaniem - sugerując się innym modelem tego urządzenia to strona z pinami serw jest raczej tyłem urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Jeżu malusieńki, co za badziew. To się w pale nie mieści, by nie oznaczyć na obudowie lub w instrukcji tak podstawowej rzeczy dla stabilizatora lotu jak kierunek montażu? Ciągle mnie te chińczyki zadziwiają, kopiują super rozwiązania potentatów światowych w różnych dziedzinach i robią to coraz lepiej, ale potykają się na banalnej wydawało by się sprawie instrukcji/strony www z sterownikami, opisem, dzięki którym ich produkty byłyby pierwszorzędne... Nie do pojęcia...geniusze i jednocześnie kompletne matołki marketingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi