Scherlock Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Witam, czy któryś z kolegów budował może jakiś model rc z tworzyw sztucznych? a jak tak to jakie tworzywo używaliście na poszycie i wręgi ?Czy PP polipropylen spieniony grubości 5mm albo cieńszy będzie odpowiednim materiałem na poszycie i wręgi ? czy może proponujecie twardy pp? albo coś innego?? Proszę o rady, ( budowa dotyczy kadłuba z gatunków niszczyciel pokroju Błyskawica, Piorun o długości do 120cm ) Pytanie grzecznościowe w imieniu Starszego Kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSta Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Pytaj autora wątku o Fairmount Alpine Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Proponuje hips to polistyren ale nie spieniony ten twardy . Tu masz przykład budowy https://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=16705 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Pogadaj też na PW z Kaziem Kaczmą2 - on sporo buduje z hipsu ! http://pfmrc.eu/index.php/topic/71058-fairmount-alpine-wed%C5%82ug-biling-boats/page-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zdarzyło mi się zastosować podkład podłogowy Fix Prix 5 mm https://www.bricoman.pl/drzwi-okna-stolarka/panel-deski-parkiety-klej-listwy-akcesoria-do-podlog/izolacja-i-podklady/podklad-polistyrenowy-pod-podlogi-fix-prix-1200x500x3-mm-opak-4-8-m2 na kadłub PowerBoata 1,25 m. Wygodnie układa się, lekko ugina, zachowując jakby sztywność. Trzeba go dokładnie ujarzmić do jakiegoś szkieletu i delikatnie oblaminować. Później idzie już z górki... Po szpachlowaniu i szlifowaniu wyglądał zachęcająco: Oblaminowany epoksydem i tkaniną szklaną, szpachlówka epoksydowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 My, czyli ja proponujemy: tworzywo jakie jest najlepsze do budowy modeli pływających to laminat szklany+ żywica epoksydowa. I wszystkie plastiki są materiałem zastępczym. I każdy, który używa plastików, używa podróbek. A z materiałów naturalnych to oczywiście sklejka modelarska najwyższej jakości. I wszystkie polistyreny, PCV i inne badziewia w modelach pływających są wg mnie PASSE. Panowie nie idziemy na łatwiznę... Modelarstwo to jest wyzwanie, choć także przyjemne hobby. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scherlock Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi Przekazane dla znajomego Mi się kiedyś zdarzyło zrobić formę z bandażu z gipsem ( takiego jakiego to używają w szpitalach do usztywniania złamanych kości ) I szczerze mówiąc wyszło całkiem przyzwoicie w kilku miejscach było w prawdzie trochę poprawek ale w tym przypadku to było jedyne rozwiązanie które można było zrealizować w krótkim czasie ( dorwałem kadłub raptem na 2-3 h i trzeba było wykombinować jak zrobić formę oraz nie uszkodzić modelu) Z formy udało mi się zrobić 2 odlewy, potem niestety forma do wyrzucenia, za to koszt formy - 2 piwa dla znajomej pielęgniarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi