Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drewno na pokład okazało się tak twarde, że szlifowanie grubym papierem ściernym i szlifowanie szlifierką oscylacyjną niewiele dało. Dopiero skrobanie nożem tak jak szybą zbierało dużo więcej materiału. Wiertło do drewna 10 bardziej rozbiło otwór w półce na dziobie niż ruszyło pokład.

Zrobiłem przymiarkę.

post-419-0-98974900-1547114532_thumb.jpg

post-419-0-73517900-1547114499_thumb.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

:)  :rolleyes: Kaziu  model całkiem dobrze,a jak pomalujesz jeszcze kadłub to będzie super.Jak wiercisz otwory używaj wierteł do drewna,to nie rozbijesz otworu. ;)

Opublikowano

Przykleiłem odbojnice. Nie było problemu z wyginaniem listew. To tworzywo kształtowałem w palcach. Posmarowałem pokład Epidianem 5 i przetarłem szmatą.

post-419-0-28921000-1547391766_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze nie wiem. Posmarowałem, wytarłem szmatką, zrobiłem zdjęcie i wróciłem do mieszkania. To nie ma być błyszczące. Za twarde drewno na wsiąknięcie. Jeszcze przed malowaniem zrobię otwory na kluzy, które wygiąłem z drutu aluminiowego. Wypadałoby wyszpachlować na gładko nadburcie od strony wewnętrznej.

Opublikowano

Zakleiłem pokład taśmą i wywierciłem otwory na kluzy. Na zdjęciu, ta bliżej jest w dobrym miejscu. Ta przeciwległa w złym. Nie wiem jak to się stało. Poprawię, mam czas.

post-419-0-78624800-1547672011_thumb.jpg

Opublikowano

Wyszpachlowałem wewn. stronę nadburcia. Była nierówna. Kreska linii wodnej narysowana.

Przy pomocy dwóch komputerów zrobiłem głośne nagranie "koncertu syren" holownika Hercules. Przekopiowałem na kartę glośnika BT, który umieszczę w modelu. Jak model będzie  na wodzie będę mógł puszczać nagranie uruchamiając smartfonem.

Opublikowano

Pracę posuwają się szybko jak załoga ma chęci i czas :)

Mile widziane fotki.

Muszę pochwalić się, że i ja małe postępy zrobiłem, byle do wiosny.

Opublikowano

Ideał to nie jest.   Przerobiłem regulator obrotów dwukierunkowy do szczotkowych. Na zdjęciu pusta stara płytka. Była większa i tranzystory sterczały. Nowa, dwustronna, krótsza, gruba na około 18mm. 

post-419-0-06403200-1548500779_thumb.jpg

post-419-0-51305000-1548500797_thumb.jpg

Opublikowano

Całych płyt nie potrzebuję. Dwa razy pomalowałem burty na czarno mat. Oderwałem taśmę. Wyszło idealnie bez podcieków.

post-419-0-58965600-1548854180_thumb.jpg

Kadłub z silnikiem i serwem w tej chwili waży 1800g.

Teraz mogę oderwać taśmę z pokładu. Nie spieszę się. Do wiosny zostało trochę czasu nawet do tej wczesnej.

Opublikowano

Poodrywałem wszystkie taśmy. Wstawiłem świetliki w pokład. Przykręciłem windę kotwiczną. Przykleiłem polery do pokładu. Nakleiłem 4 napisy nazwy statku. Do przyklejenia włazy węglowe 8 szt. zejściówka, skrzynia i dach sterówki. Dotąd nie przyklejałem. Zastanawiałem się czy zrobić zdejmowany. Linki do masztu i mały maszt na dziobie.

Model był na wodzie w wannie. Stoi prosto. Brakuje ponad 10 mm zanurzenia do linii wodnej.

Zastanawiam się co zrobić z łańcuchem od kotwicy za windą kotwiczną. Myślę, wywiercić otwory w kadłubie zgodnie z planem. Wstawić pierścienie i w nich zakleić na stałe łańcuch.

Opublikowano

dzisiaj nadrobiłem całe 8 stron z budowy,

nie wiem jak ja to przegapiłem ? - super jednostka wyszła !

już kiedyś kombinowałem żeby kadłub ze styropianu wyrzeźbić, a później żywicą pomalować

ale myślałem że styropian się rozpuści, a tu nie ...

te płytki z elektroniką to kolega chyba ręcznie skrobie ścieżki zamiast np.użyć kwasu i lakieru

ale można też prościej użyć płytki uniwersalnej, wtykamy w otwory podzespoły

i cyną łączymy punkty, tworząc ścieżki

https://youtu.be/0phMF2bT5h4?t=243

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.