mackowy33 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Witam, Zainspirowany od niespełna roku sztuka budowy modeli samolotów rc pozwoliłem sobie ujawnić moje skromne poczynania w tym temacie. Jako że całkiem nie dawno otchłań wysokiego rzepaku pochłonęła mój model magnum fff doszczętnie, zacząłem budowę coś nowego. Tym razem wybór padła na dolno płatowca z lotkami w płacie celem większej kontroli nad modelem. Chociaż tak do końca nie wiem czy to wybór trafny z kwestii małego doświadczenia w pilotażu i szybkości tego typu lotu modelu. Dla tego zwracam się do doświadczonych klubowiczów z pytaniem jak to może latać? Czy ktoś może latał czymś takim. A ja może przedstawię krótką relacje z mojej budowy tego statku powietrznego. Witam ponownie, Po uprzednim wyważeniu modelu dziś nastąpił pierwszy lot. Oczywiście nie odbyło to się bez zaliczenia kilku kretów. Zauważyłem że w momencie puszczania z reki modelu ściąga do w lewą stronę więc postanowię na początek zrobić większy wykłon silnika i zobaczymy co dalej w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Wybrałeś sobie nie najłatwiejszy przypadek na pierwszy model z lotkami- wygląda na raczej szybki i labilny, czyli z małą, albo prawie zerową statecznością własną. Na trudny początek, który opisujesz, ustaw małe wychylenia sterów chociaż- powinno trochę pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Taki model nie jest dolnopłatowcem tylko średniopłatowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackowy33 Opublikowano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Na początek ustawie małe ekspo na lotkach. Myślałem jeszcze o dorobieniu uszu na końcówkach skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 No właśnie- Stefan ma rację- to jest z założenia układ pod akrobata. Uszy- no można, ale to znowu urody temu "myśliwcu P-38" nie doda. Chociaż sąprzykłady na takie rozwiązanie: do szybowca Fox , także do Perkoza, dodano końcówki, mają wtedy lepsze parametry przelotowe, a uroda nie cierpi. Więc w sumie jest to jakieś wyjście. Ale te uszy daj ze wzniosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackowy33 Opublikowano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 A jeszcze druga sprawa zastanawia mnie. W modelu zastosowałem silnik e max 2822 jakie warto było by zastosować śmigiełko aby model latał w miarę wolno? Drodzy modelarze. Pozdrawiam Maciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Obawiam się, że na szybkość latania modelu ma niewielki wpływ zastosowane śmigło... Jeśli chcesz coś wolnolatającego to mała waga w połaczeniu z dużą powierzchnią nośną załatwi sprawę najlepiej...(czyli małe obciążenie na dm2) To co widać na zdjęciach raczej wolne nie będzie... Ja bym poszedł jednak w górnopłatowca i skrzydła ze wzniosem - powinien dłużej utrzymywać się w powietrzu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackowy33 Opublikowano 21 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Z Toto 0 zaczynałem całą przygodę ale coś nie pokusił właśnie na ten model. Z toto pozostał mi właściwie kadłub. Pozostaje kwestia dorobienia dobrego płatu i być może model wróci do łask. ????. Dzięki Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekoka Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Witam Jak na taki początek to model odważny, ale jak coś latałeś to sobie poradzisz, a jak nie to trochę kleju i dalej :-) Powodzenia w pilotażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackowy33 Opublikowano 22 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Witam, Samolocik już trochę nowego klejenia nabył po kilkunastu zaliczonych kretach. Myślę że takie są początki przeważnie nowo zbudowanego modelu. Zanim wszytko dojdzie do ładu aby samolot latał tak jak byśmy tego chcieli. Sztuka modelarstwa sama w sobie... Jak na razie modelu dałem większy skłon i wykłon silnika po ostatnim za uwarzeniu ściągania w lewą stronę. Niestety za oknem zrobiło się trochę wietrznie w końcu to już jesień zawitała do nas, pozostaje tylko czekać z cierpliwością na kolejny oblot. Dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi