Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zainspirowany od niespełna roku sztuka budowy modeli samolotów rc pozwoliłem sobie ujawnić moje skromne poczynania w tym temacie.

Jako że całkiem nie dawno otchłań wysokiego rzepaku pochłonęła  mój model magnum fff  doszczętnie, zacząłem budowę coś nowego.

Tym razem  wybór padła na dolno płatowca z lotkami w płacie celem większej kontroli nad modelem.

Chociaż tak do końca nie wiem czy to wybór trafny z kwestii małego doświadczenia w pilotażu  i szybkości tego typu lotu modelu.

Dla tego zwracam się do doświadczonych klubowiczów z  pytaniem jak to może latać?

Czy ktoś  może latał czymś takim.

A ja może przedstawię krótką  relacje z mojej budowy tego statku powietrznego.post-20897-0-78752300-1537378941_thumb.jpg

Witam ponownie, 

Po uprzednim wyważeniu modelu dziś nastąpił  pierwszy lot. Oczywiście nie odbyło to się bez zaliczenia kilku kretów.

Zauważyłem że w momencie puszczania z reki modelu ściąga do w lewą stronę więc postanowię na początek zrobić większy wykłon silnika i zobaczymy co dalej w tej kwestii.  ;) 

post-20897-0-81734300-1537379124_thumb.jpg

Opublikowano

Wybrałeś sobie nie najłatwiejszy przypadek na pierwszy model z lotkami- wygląda na raczej szybki i labilny, czyli z małą, albo prawie zerową statecznością własną. Na trudny początek, który opisujesz, ustaw małe wychylenia sterów chociaż- powinno trochę pomóc.

Opublikowano

No właśnie- Stefan ma rację- to jest z założenia układ pod akrobata. Uszy- no można, ale to znowu urody temu "myśliwcu P-38" nie doda. Chociaż sąprzykłady na takie rozwiązanie: do szybowca Fox , także do Perkoza, dodano końcówki, mają wtedy lepsze parametry przelotowe, a uroda nie cierpi. Więc w sumie jest to jakieś wyjście. Ale te uszy daj ze wzniosem.

Opublikowano

A jeszcze druga sprawa zastanawia mnie. W modelu zastosowałem silnik e max 2822 jakie warto było by zastosować śmigiełko aby model latał  w miarę wolno?

Drodzy modelarze. :)

Pozdrawiam Maciej.

Opublikowano

Obawiam się, że na szybkość latania modelu ma niewielki wpływ zastosowane śmigło...

Jeśli chcesz coś wolnolatającego to mała waga w połaczeniu z dużą powierzchnią nośną załatwi sprawę najlepiej...(czyli małe obciążenie na dm2)

To co widać na zdjęciach raczej wolne nie będzie...

Ja bym poszedł jednak w górnopłatowca i skrzydła ze wzniosem - powinien dłużej utrzymywać się w powietrzu..

Opublikowano

Z Toto 0 zaczynałem całą przygodę ale coś nie pokusił właśnie na ten model. Z toto pozostał mi właściwie kadłub. Pozostaje kwestia dorobienia dobrego płatu i być może model wróci do łask. ????.

Dzięki Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Jak na taki początek to model odważny, ale jak coś latałeś to sobie poradzisz, a jak nie to trochę kleju i dalej :-)

Powodzenia w pilotażu. 

Opublikowano

Witam,

Samolocik  już trochę nowego klejenia nabył po kilkunastu zaliczonych kretach.  ;)  Myślę że takie są początki przeważnie nowo zbudowanego  modelu. Zanim wszytko dojdzie do ładu aby samolot latał tak jak byśmy tego chcieli. Sztuka modelarstwa sama w sobie... :)

Jak na razie modelu dałem większy skłon i wykłon silnika po ostatnim za uwarzeniu ściągania w lewą stronę.

Niestety za oknem zrobiło się trochę wietrznie w końcu to już jesień zawitała do nas, pozostaje tylko czekać z cierpliwością na kolejny oblot.

Dzięki

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.