Skocz do zawartości

fs-th9x problem z uzbrojeniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Udało mi się zbindować radio z odbiornikiem r9b. Stery kiernunku i wysokości działają. Lotek jeszcze nie podpinałem. Natomiast mam problem z włączeniem silnika. W instrukcji nie znalazłem nic na ten temat (MASAKRA JAKAŚ). 

Zauważyłem jeszcze jeden problem. Żeby gaz był po lewej stronie na kierunku góra dół to w radiu musi być wybrany MODE 1. Ster kierunku jest na lewym joysticku (prawo-lewo), ster wysokosci na prawej stronie kierunek góra dół. Nie rozumiem dlaczego w radiu MODE 1 działa jak MODE 2.

Dodam, że bindowanie też było kłopotliwe. Na Youtubie jest kilka różnych wersji bindowania, które nie działają. 

Opublikowano

Pomyliłeś MODE !!

MODE 1             Lewy drążek (kierunek/wysokość)          Prawy drążek (lotki/gaz)

MODE 2             Lewy drążek ( kierunek/gaz)                   Prawy drążek (lotki/wysokość)

Gaz z lewej strony jest tylko w MODE 2 i 4

http://www.modelarz.one.pl/porady-modelarskie/teoria-rc/mode-1-czy-mode-2-co-wybrac/

Opublikowano

Podpiąłem lotki i sprawdziłem wszystkie 4 mode jakie mogę uwstawić na radiu i jest tak jak poniżej. Kabelki w odbiornik wstawione są zgodnie z znaklejami na kabelach tzn: CH2 lotki,  Ch3: ster kierunku, Ch4: ster wysokości

MODE1: 

LGD: LOTKI  (Lewy joystic Gora Dol)

LPL: SK (Lewy joystick Prawo Lewo)

PGD: SW (Prawy joystick  Gora Dół)

PLP: NIC (Prawy joystick  Lewo Prawo

MODE2:

LGD: SW

LPL: SK

PGD: LOTKI

PLP: NIC

MODE3:

LGD: LOTKI

LPL: NIC

PGD: SW

PLP: SK

MODE4:
LGD: SW

LPL: NIC

PGD: LOTKI

PLP: SK

Opublikowano

Dla mode 2 silnik musi być na ch3, ch1 lotki, ch2 wysokość, ch4 kierunek. Nie sugeruj się naklejkami na wtyczkach bo każdy jak chce może sobie nakleic. I napisz jaki mode w końcu chcesz mieć.

Opublikowano

Sprzedawca ze sklepu, w którym kupiłem model i radio tj. www.rchubiq.eu przeczytał moją wiadomość i znalazł przyczynę. Źle wpiąłem kabelki tzn. numeracja na kablach fabrycznych w modelu nie odpowiada numeracji gniazd w niefabrycznym odbiorniku R9B, jak kolega Matijus zdążył już zauważyć. 

Chcę mode 2 i sądzę, że dam już radę. dzięki za pomoc.

A co zostanie z pacla po wsadzeniu w działające śmigło? Nie chce próbować, więc pytam.

Opublikowano

Podłączanie elektroniki, ustawianie radia i jego regulacja w domu i inne zabawy w domu tylko z zdjętym śmigłem !!

Ja zanim model ulotniłem uwaliłem dwa śmigła, na szczęście mała rana na udzie i kawałek ławy uszkodzony :-)

Opublikowano

W instrukcji nie widziałem ostrzeżenia. Co prawda nie przeglądałem jej super szczegółowo, ale chyba na tyle wystarczająco, żeby wyłapać jeśli takowe byłoby. Sprawdziłem i nie ma. Jest dużo ostrzeżeń o nieprawidłowej obsłudze pakietu aku itp., ale nie ma nic sugestywnego co może zrobić śmigło z palcem. Dziwne :)

Opublikowano

Szukałem właśnie tego wątku, ale widzę że Robert mnie uprzedził. :)

Dodam jeszcze, że musisz być bardzo ostrożny zwłaszcza gdy wokół Ciebie są niedoświadczeni gapie.

A co to, a pokaż, a to, a tamto. Bardzo łatwo zrobić krzywdę komuś z rodziny czy bliskich nie związanych z modelarstwem, nie mających kompletnie pojęcia jak to może być niebezpieczne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.