Barabasz Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Witajcie, tutaj mnie jeszcze nie było ale myślę, że to jest właściwe miejsce dla tego tematu. A zatem: wykumbinowałem sobie zdalne odpalanie rakiet umieszczonych na skrzydlach mojego F18. Do tej pory po prostu koledzy odpalali lonty podczas startu i rakiety po 5sek. leciały - cuś pięknego. Teraz to już za mało! mam wszystko oprócz zapalników.Wymyśliłem żaróweczki choinkowe chińskie (tanie i łatwo wymienić) ale ich żarnik nie odpala lontu :cry: . Jeżeli ktoś z Kolegów ma lepszy pomysł i się podzieli będę zobowiązany. A może ktoś chciałby coś takiego zrobić to chętnie się odwdzięczę finansowo bądź w inny sposób. Tak to wygląda w realu: [/img] ____________________ Krzysiek
meteor Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Kawałek drutu oporowego i bezpośredni zapłon rakiety
Barabasz Opublikowano 21 Października 2008 Autor Opublikowano 21 Października 2008 No super :idea: , a teraz może jakieś konkrety: jaki drut oporowy - srednica, długość, rezystancja? Zwłaszcza, że akumulatora kilogramowego do tego nie włożę :? Ja to mam zamiar odpalać z baterii np. z telefonu komórkowego (3,6V). Mam jakiś drut oporowy ale to nie działa... . Czyli nadal: pomocy! ________________________ Krzysiek
Dj. Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Witaj, gdzieś czytałem o zapalnikach robionych z żaróweczki samochodowej (taka maleńka z podswietlenia zegarów np.) na papierze ściernym ścierasz główke, żarnik zostaje odsłonięty, następnie dobierasz srednice rurki do picia napojów do średnicy żaróweczki i wklejasz kawałek na szklany korpus np CA. Do tej wklejonej rurki wkładasz siarke zeskrobana z łebka zapałki i z wierzchu zaklejasz kawałkiem cienkiej bibułki. Potem odginasz konce stykowe zaróweczki i wkładasz we wtyczke od serwa (idealnie to pasuje). Zapalnik jest jednorazowy ale pieknie działa - sam robiłem takie próby. Oczywiście kwestię wyzwalania zapalnika masz napewno juz opracowana... Pozdrawiam.
Barabasz Opublikowano 21 Października 2008 Autor Opublikowano 21 Października 2008 Dj, wszystko jest opracowane i dopracowane, tylko tych nieszczęsnych zapalników jakoś nie bardzo chce mi się robić samemu :wink: jakiś leniwy się zrobiłem, czy cuś :oops: Ale swoją drogą dzięki za podpowiedź - pomyślę bardziej konstruktywnie nad tymi żaróweczkami samochodowymi. __________________ Krzysiek
Leda_g Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 To może taki zapalnik http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?products_id=4326 a jak nie to zrobić http://www.rakiety.ovh.org/modpalanie.html Może też warto to sprawdzić http://www.allegro.pl/item448496206_balony_zapalnik_zapalniki_slub_wesele_2_50zl_szt.html lub tu http://www.sklep.decomariage.pl/product_info.php?products_id=813
Barabasz Opublikowano 21 Października 2008 Autor Opublikowano 21 Października 2008 Mirek, Ty to potrafisz człowieka dopieścić (bez podtekstów proszę). Dzięki - jutro czyli dzisiaj dzwonię do skorpiona i będziemy atakować cele naziemne. __________________ Krzysiek
hubert_tata Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Zobacz na stronę Heoyana i jego F16 (po wejściu kliknij na zdjęcie rakietek): http://strony.aster.pl/robertg/index_F16.htm
Mareq Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Nie, żebym się czepiał ale czy odpalanie rakiet z modelu jest bezpieczne? No wiecie, jakiś pożar... ale chętnie zobaczyłbym to na filmie.
alansiu123 Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Zapalniki możesz zrobić z drutu miedzianego, najlepiej trochę grubszego od włosa, potem nawijasz go na jakiś pręt 2mm tworząc spiralkę z 2 lub 3 zwojów, taką spiralkę wkładasz do rakietki lub nawijasz ją na kawałku lontu. Z kawałka wkładu do ołówka automatycznego też można zrobić dobry zapalnik, przy 5V świeci jak żarówka. Może nie jest do końca bezpieczne (ale jaki efekt ), ja ostatnio odpalałem na modelu FONTANNY TORTOWE (może wieczorem wrzucę jakąś fotke) i nic się nie stało, ale zawsze może coś nie wyjść tak jak się chce i przypali nam modelik.
Irek M Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 A gdyby użyć do tego celu zwykłej świecy żarowej i np. modułu żarzenia? Do zasilania wystarczy 1,5V.
n6210 Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Ja może podam swój patent - może się kmuś przyda Jako zapalnika używam drutu miedzianego w izolacji emaliowej dłogośc ok. 2-3cm. Trzeba zwinąć w środku takiego drucika (fi ok. 0.2mm - zależnie do zasilania) ok. 4-5 zwoi na szpilce. Potem należy wziąć kilka zapałek sciągnąć masę zapalającą (bez drewna ) i sproszkować dokładnie. Dodajemy odrobinę kleju biurowego do papieru by powstała gęsta papka. Leciutko rozciągamy naszą wcześniej wykonaną sprężynkę z drutu na tyle weszło tam trochę naszej masy zapalającej. Powinna pokrywać ona dokładnie wszystkie zwoje i być w ich środku (chodzi o to by weszło jej jak najwięcej. Potem całość dokładnie suszymy. Ja lutuję taki zapalnik do kabelka z wtykiem zrobionym z goldpinów 2.54 - powstaje swojego rodzaju pigtail Zapalnik ładujesz do rakiety a wtyk podłączasz przed startem do układu zapłonowego... Zasilanie musi wytrzymać impulsowy prąd w okolicach 3-4 A. Napięcie robocze to 3-7V czyli wystarcza z w miarę wydajna LiPo 1-2S (np. 500mAh 10-12C) - trochę tu zależy od użytego układu zapłonowego (nie każdy pracuje dobrze przy napięciu 3V). Całość oczywiście należy trochę dobrać od wielkości silnika Ja tym odpalam rakiety (będące od razu silnikami) fi 6-14mm (symulacja prawdziwych pocisków rakietowych).
Skojon Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Może rezystor 10ohm o jak najmniejszej mocy (ja kiedyś się bawiłem 10 ohm, 0,25W i cały pokój był w dymie ) - kosztuje grosze (nie więcej niż 20gr), więc spróbować zawsze można.
krzysiek w Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Spłonka górnicza,lekko zetrzec miejsce gdzie sie styka z dyszą,dysze podsypac prochem,przylozyc zapalnik i zakleic tasma malarska. Spłonka wybucha juz przy napięciu 1.5v
Wieczu Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=1065 ten temat może troszkę pomóc. Szybowiec z rakietami kolegi LukaszP Pozdrawiam
Shin Opublikowano 23 Października 2008 Opublikowano 23 Października 2008 Druciak:P Albo żaróweczka za 40 gr. proszę: http://spryciarze.pl/film/szukaj?sq=zapalnik+elektryczny
Barabasz Opublikowano 29 Października 2008 Autor Opublikowano 29 Października 2008 Koledzy, bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi - naprawdę się przydały, a zwłaszcza Sławek i Hubert. RC Skorpion to rewelacja - ja naprawdę jestem już w takim wieku, że niektórych rzeczy robić mi się nie chce (nadal mam na myśli zapalniki ). Odżałowałem parę złotych i przyjechało do mnie 20 śliczniutkich, gotowych zapalników - działają rewelacyjnie. Teraz kończę instalację w modelu i jak pogoda się poprawi zrobimy oblot i oczywiście film. Pozdrawiam, Krzysiek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.