still23er Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Witam wszystkich, Od zawsze chciałem zbudować samolot RC i w końcu się doczekałem tego momentu - przyszła jesień nuda wieczorami więc trzeba mieć jakieś zajęcie. Jako że nigdy tego nie robiłem, na cel poszedł gotowy model cięty laserowo z balsy zamówiony na aliexpress. Model przyszedł do mnie dosyć szybko bo w niecałe 2 tygodnie i od razu wziąłem się za klejenie. W tym temacie mam zamiar przedstawiać całą fotorelację z budowy i oczywiście dopytywać Was w kwestiach w których nie mam pojęcia jak to ugryźć. Z tego co już udało mi się gdzieś wyczytać i na czym się wzoruję to podobna budowa modelu P51 o tych samych wymiarach na silniku: - Redox Brushless 900/1200 I taki będę chyba chciał użyć. Totalnie nie mam pojęcia jakich serwomechanizmów użyć i jak rozmieścić sterowanie, ale do tego momentu dojdę i będę prosił o poradę bo nawet instrukcja dołączona do modelu jest bardzo okrojona i pozostaje kilka niewiadomych. Jeśli chodzi o aparaturę to już w ogóle nie mam pojęcia ale pewnie 4-ro kanałowa - zanim do tego momentu dojdzie to jeszcze się zdążę oczytać co wybrać więc narazie nie poruszam tego tematu. Poniżej fotki z tego co już udało mi się wykonać - kolejne będę wrzucał na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Czy to pierwszy model rc samolotu ? Jeśli tak to standardowo napiszę że to zły wybór na naukę latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
still23er Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Tak, pierwszy.. a dlaczego zły? co jest z nim nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 To, że Mustang czy ogólnie warbirdy latają szybko i dynamicznie. Nie wypracowawszy właściwych odruchów na jakimś górnopłacie Twój lot zakończy się najdalej po kilkunastu sekundach, a jak przeleci 120 metrów to pobijesz rekord świata. A jeśli chodzi o dobór aparatury... Robisz model który ma klapy i chowane podwozie. Choćby z racji tego potrzebujesz przynajmniej 6 kanałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Napiszę nawet bardzo zły. Warbirdy są ciężkie w sterowaniu. Polecam kupić przed jakiegoś trenerka, lub że smigłem pchającym coś. Nauczysz się to może uda się nie rozbić. No i profilaktycznie symulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
still23er Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Trudno, poćwiczę na symulatorze a może w międzyczasie złożę coś jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Poćwiczysz na symulatorze, a potem przy pierwszym locie rozbijesz Mustanga. Symulator, nawet taki Real Flight nie przygotuje Cię tak, żebyś mógł zaczynać od warbirda. Sorry, trzeba umieć latać, żeby się za nie zabierać. Rozbić nie jeden, nie dwa. Zacznij o jakiejś pianki. Bixler, może funcub. Polatasz, pokleisz, znów polatasz, znów pokleisz, a potem sięgaj po Mustanga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 To nie jest trudno. To jest oszczędzanie (choć nie swoich) pieniędzy Szkoda modelu (będzie) i energii przyszłego latacza. Buduj, ale na początek lataj czymś co się do nauki nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Oby to nie był tylko jeden z tych tematów "kupiłem pierwszy model warbirda" A po poście "dzisiaj oblot" cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Zwłaszcza że robisz model lekki. On będzie szybko latał, bo jak nie bezie miał prędkości to spadnie. Ale jednocześnie będzie bardzo podatny na wiatr, mały powiew może nim szarpąć i tyle z tego będzie jeśli nie masz odruchów. Tak, wiem, są stabilizatory. Wracamy do początu tego postu - on będzie leciał szybo Nawet sobie nie wyobrażasz jak szybko... Na filmach to wygląda tak, że sobie latają i fajnie jest. W praktyce samolot po sekundzie jest zupełnie gdzie indziej, i jeśli leci tam gdzie chcesz to spoko, jeśli leci niezgodni z Twoim planem, to masz może jeszcze jedną sekundę na reakcję. A może już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 W praktyce wygląda to tak: Kolega z lotniska lata już cho, chooo i to różnymi modelami. Całkiem nieźle. Nie latał do tej pory "myśliwcem" Zrobił, przywiózł na lotnisko. Sprawdziliśmy wyważenie, ustawienia. Wszystko o.k. Wielkość podobna do Twojego, ok. metrówka. Wystartował. Model przeleciał jakieś 7-8 metrów, zrobił pół beczki i zanurkował z trzech metrów. No co? zdziwił się z naszej reakcji, myśliwiec, dolnopłat. Skwitował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Fajnie, że masz zajawkę na Mustanga. Na początek symulator lub kolega modelarz, który da Ci polatać "po kablu". W Wawie jest kilka miejsc, gdzie latają. Umów się. Jak kolega modelarz uzna, że masz skil w łapach, to kup/zbuduj 1 trenerka, a potem buduj warbirda, tylko lepiej większego, tak minimum 1,2-1,4m. Jak takiego 1m zbudujesz lekko, to też będzie dobrze latał i dasz radę, ale to trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Nie złość się na kolegów, oni już swoje kilogramy balsy czy pianki, zjedli. Jak myślisz dlaczego piloć zaczynają od latania prostym samolotem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Każdy z nas budując model RC, podświadomie marzy o lataniu. Z tych wszystkich wypowiedzi jedynie kol. zalesvw zauważył, że kol.still23er chce coś zbudować, bo jesień. Buduj, jak pomyślisz o lataniu, to posłuchaj pozostałych wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
still23er Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Zdecydowałem się na taki model bo mi się podoba - rozbije to wtedy powiem że jednak jest za trudny i zacznę od górnopłatu:) A tak poważnie to zacząłem i go skończę ale oczywiście wezmę pod uwagę Wasze rady i może równolegle zacznę budowę np. cesny na pierwsze latanie, zobaczymy jak czas pozwoli. Jak narazie temat dotyczy budowy Mustanga i będę kontynuował budowę i fotorelację - najwyżej mustang poczeka na swoje latanie a na pierwszy ogień pójdzie cesna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Cześć, chciałem zapytać ile zaplaciles za samolocik z przesyłką? Jeśli mozna wiedzieć. Ps. Powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
still23er Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Oczywiście że można - 240zl Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 O kurczę to niewiele Troszke tylko mniejszy od mojego ale za to masz gotowe elementy do sklejania na szczęście juz powoli kończę swojego. Jeszcze raz powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
still23er Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 To, że Mustang czy ogólnie warbirdy latają szybko i dynamicznie. Nie wypracowawszy właściwych odruchów na jakimś górnopłacie Twój lot zakończy się najdalej po kilkunastu sekundach, a jak przeleci 120 metrów to pobijesz rekord świata. A jeśli chodzi o dobór aparatury... Robisz model który ma klapy i chowane podwozie. Choćby z racji tego potrzebujesz przynajmniej 6 kanałów W tym modelu akurat nie ma chowanego podwozia ani klap, jedna wielka lotka i koła na stałe Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka O kurczę to niewiele Troszke tylko mniejszy od mojego ale za to masz gotowe elementy do sklejania na szczęście juz powoli kończę swojego. Jeszcze raz powodzenia w budowie No dokładnie taki był zamysł aby był z gotowych elementów gdyż będzie po prostu łatwiej zacząć. Fajnie będę miał kogo dopytać o jakieś rozwiązania jak utknę gdzieś ze swoim Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi