Grifon Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Po nieudanym Grifonie 1 i udanym Grifonie 2 przyszła pora na Grifona 83 (YYYYY!!!!) Miałem robić jakiś poważny model ale … Proporcje są wzięte z Ogly Sticka, ale kadłub to inna bajka. rozpiętość 1100 mmprofil NACA 2415 kont zaklinowania płata 2 stopniewznios 4 stopnienapęd silnik 216 wat a myślałem że silnik który mam ma 260 wat skłon silnika 2 stopniewykłon silnika 1,5 stopnia No dobra foty Najpierw chciałem zrobić garba ze styroduru ale kiepsko to wyszło. Dawca organów. Zapomniało mi się. I tak dobrneliśmy do końca zdjeć, do stanu obecnego, podwozie miało być z duralu i było zdaniem sprzedawcy z Modele Max od którego kupiłem formatkę no niestety pasek dawał się dowolnie kształtować w rękach jakby był z zwykłego aluminium, no dziwne. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Malow-anie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Delikatne podtopienia sa ale i tak dobrze wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Skrzydło sie lakieruje, może zmontuje wszystko w ten weekend. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Bardzo fajny! Jakoś chyba mi umknęła ta realacja. Wykorzystanie blistrów od pigułek bardzo mi sie spodobalo;) podtopień nie widzę, ale to od farby? Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 O mój kolega Michał z działu mikro co buduje schludne modele sie odezwał. Ja tu od miesiaca pisze sam do siebie, no wreszcie jakiś odzew. Tak od farby, ale zastanawiam się czy nie zamalować tej niebieskiej dzidy za kabiną. Ogólnie sprawa z pokryciem to wtopa ledwo odratowałem poszycie na kadłubie skrzydło też nie lepsze. Okazało się że winny był stary nitrocellon. O jest noc to i można wreszcie cichaczem posmrodzić w piwnicy nitrem ???? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zamontowałem wstępnie lotki i klapy, nie bede narazie malował skrzydła gdyż jeśli bedzie jakieś zwichrzenie to po farbie nic się nie da zrobić. waga z aku 1300 mah nie przekracza 1kg, oblot najpewniej podczas świąt, Przeniesienie napędu z klapy na klapę działa świetnie zero luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Stefan, troche duży i ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Bardzo zgrabny modelik, gratulacje! No i ma klapy, rzadko spotykana sprawa w tej wielkości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grifon Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam. Dzieki Zbigniew Okazało się, że jest faktycznie zgrabny i w wyglądzie i w lotach, model oblatany w wczoraj, chciałem go wypuścić pierwszy raz żeby opadł deliktnie na łąkę, ale ku mojemu zdziwieniu leciał jak po sznurku wiec wiele się nie namyślając dodałem gazu i w powietrze. Delikatnie wytrymowałem go i latał bardzo przewidywalnie posłusznie i powoli, bez tendencji do korka. W ostatnim locie doszedłem o co biega z mixem klap i steru wysokości i latał jeszcze wolniej Jestem z siebie zadowolony gdyż to mój projekt Jak ogarne program do obrobki filmow to bedzie i wideo. Pozdrawiam. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Wiało, ale dawał rade. https://youtu.be/eYkXuYa4jsM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Elegancka konstrukcja - fajnie się kontrastują obłe stateczniki z prostokątnymi skrzydłami. Kadłub nie za chudy i nie za pękaty - coś między starym racerem, a szkolno-treningowcem z lat 60-tych. Piękna konstrukcja, Patryk - model ładnie wygląda z każdej strony (czego nie zawsze da się powiedzieć o kobitce ). Co tu więcej gadać, z przyjemnością się ogląda. Właśnie takie samoloty lubię. Po prostu czuje się, że ma duszę, dlatego dobrze lata! PS Świetnie, że nie dodałeś muzyki do filmu. Nic bardziej mnie nie wkurza, jak agresywna muza w tle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Lata czadowo, tylko Stefan gdzies zdaje sie zawieruszyl! Dzwięk ptaków w tle tez super, zaiste na relaks. Takie klimaty lubię najbardziej, model wyszedl b fajnie, tak też lata, przyroda wokół cudowna... co tu wiecej gadać, bajka! Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Patryk, no normalnie ZDRADA! Ja się TUTAJ produkuję na całego, a ty sobie montujesz w pracowni cichaczem takie COŚ (w tle) i ani słówka: PS Chyba dobrze widzę, że to odpylacz cyklonowy z obiegiem zamkniętym (z workami: filtrującym i zbierającym)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Jerzy, Michał dzięki za wylanie tyle miodu na moje zbolałe serce tej glukozy jeszcze sam sobie dołożę i powiem, że faktycznie udana i lotna konstrukcja, przyjemnie się lata. Skrzydła miały być zaokrąglone jak w Piper Cupie, ale szkoda mi było czasu na komplikacje, zresztą ponoć z zaokrągleniami gorzej się lata. Pokrycie skrzydeł miało być z takiej tkaniny (zapomniałem nazwy) ale się wykrzywiły skrzydła wiec zdarłem i okleiłem folią oraz wywaliłem zakończenia skrzydeł. Model ma teraz 1000mm zamiast 1100mm Kiedyś tam, może zbuduje drugiego wiekszego, już z silnikiem spalinowym. Dzisiaj zaświtał mi jeszcze pomysł zbudowania wersji akrobat z geometrią skrzydeł Zlina 526AFS ale... Jerzy, odpylacz cyklonowy z obiegiem zamkniętym filtruje powietrze potrzebne do dezintegratora molekularnego czastek alfa. Ale można nim też sprzątać warsztat u teściów. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Znowu wiało, miotało modelem, ale wrócił w jednym kawałku. https://youtu.be/gKGpfrWXU60 https://www.youtube.com/watch?v=pugY5iaQKMg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Tydzień temu wiało zresztą jak zawsze na Pomorzu ale wiatr był jakiś niespokojny, modelem miotało, chwila nieuwagi i stało się. Na szczęście skończyło się na pogiętym podwoziu i uszkodzonej masce teraz cieszę się że zamontowałem skrzydło na gumach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Kupiłem wiekszy silnik, aby miał siłe dźwigać takie buty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 A gdzie Stefan?, nie leciał wraz z samolotem czy się katapultował po starcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Stefan przelewa czare goryczy, czytaj zmienia wyważenie. Może z pływakami da rade go zaangażować do latania, niestety kupiłem czeski silnik REY i jak się okazało producent sprzedaje piaste i łoze oddzielnie, zakładałem że kupuje komplet, kiedyś tak sprzedawali te silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi