kaszalu Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Niekoniecznie - zobacz TU !! : Chociaż z maszyną parową było by extra !! Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez kaszalu
Marek_Spy Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Szkoda ze pełnych planów nie ma, taki wydrukowany 3d i korbowód maszyny napędza kolo ale to by musiała byc dwustronna i dwutlokowa, ze ja tokarki nie mam Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
kaszalu Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Kontynuując temat - poniżej na zdjęciu maszynka parowa z rozrusznikiem o którym mówił Marek.
Marek_Spy Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 I znowu ktos wcześniej na to wpadł w międzyczasie obejrzalem chińskie, nawet widzialem 4 cylindrową w układzie V z przekładnia z rewersem i znowu pojawił sie problem z kotłem jaki dobrać? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
kaszalu Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Przy doborze kotła można się w uproszczeniu wspomagać produktami Japońskiej firmy SAITO, analizując ich pojemność w stosunku do pojemności roboczej dedykowanych do nich maszyn parowych ! Zestawy są tak dobrane, aby maszyna pracowała po rozruchu kotła i podniesieniu ciśnienia pary do wartości roboczej ( ok. 1 - 1,5 bara) ok 15 -20 minut, w zależności oczywiście od intensywności wykorzystania pary i szybkości pływania !. https://www.saito-mfg.com/english/itemlist2.html http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/Silniki-parowe-boilery-oraz-komory-spalania/ Albo też nabyć sobie taki zestawik - naprawdę klasa światowa ( ceny niestety też.....?)!! A tu jeszcze poniżej śruba nastawna ... Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Działanie śruby nastawnej !
Marek_Spy Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zmienny skok jest mi znany. Bawilem sie halowcem 4d Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu TapatalkaSaito znana firma i maja parowca z Missisipi w zestawie tylko cen nie widze... Moze i lepiej? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi