Skocz do zawartości

Spitfire-duży

MALUTKI3A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

YHY No to mamy kłopot bo ja też z doświadczeniem niebardzo, ale do odważnych świat należy. Chcę się spróbować czy dam radę. Napewno nie będę się na nim uczył latać :crazy: bo by mnie to droooogo kosztowało :shock: mam nadzieję że koszt ogólny zamknie się w 6 tyś. :crazy:

Opublikowano

Jutro wrzucę trochę fotek z planów.

końńcowa waga do lotu powinna sie zmieścić w 6,5 kg

rozp. 2130mm

wg planów to w prototypie był zastosowany laser 150 ale ja chcę bęzynę.

P.S Tak zauważyłem. Ja robię wersję jednoosobową bo do tandema to wątpię czy gdzie oszklenie kupię

Opublikowano

...musicie mnie nie dobijać, podlece?

Od paru lat leżą skrzydła (konstrukcja, bez pokrycia) coś ok 236 cm i mocno zastanawiam się, czy zdążę skończyć. Leży też ROTO 35 przeznaczony do tego. Wot diliema, jak mawiają Amerykanie....

Opublikowano

Wrzucam parę fotek planów tego spitfire-a

img1195mc.jpg

img1196r.jpg

img1197e.jpg

img1174pz.jpg

img1175cr.jpg

img1176rv.jpg

img1177db.jpg

img1178l.jpg

img1179j.jpg

img1192lb.jpg

img1194yz.jpg

Jeżeli kogoś interesuje konkretna część planu to pisać. Wrzucę fotki w pon.

Aha, może mi ktoś powiedzieć co to jest ten/ta LITHO PLATE

Opublikowano
Czym to ewentualnie można zastapić

Zastąpić ???

Ja stosuję tą płytę jako osłonę rury w swoich jetach , wystepuje w różnych grubościach , a otrzymałem ją od jednego z kolegów na forum ...

A odnośnie Twojego projektu

Od zawsze urzekał mnie SPITFIRE ,kilkanascie lat temu wpadły mi w rece plany mniejszego od budowanego przez Ciebie

modelu ,wersja z kroplową osłona kabiny ( Mk 22 ) Model latał znakomicie , mimo że wówczas też specjalnego doświadczenia w pilotażu tego typu modeli nie posiadałem ... 8)

kadspit.jpg

spiti.jpg

kołpak niestety trochę nie pasował :mrgreen: ,ale innego nie miałem :(

Opublikowano

Jakie grubości tej płyty mogę dostać ? potrzebuję na klapy, grubość ok. 0,8-1mm, najlepiej szer.100mm dług.1000mm.

A twój spitfire śliczny, roboty też sporo musiało być. Na jakim silniku pracuje?

Opublikowano

Poszukaj drukarni w okolicy.Zużyte płyty traktowane są jako złom i sprzedawane (na ogół odbierane bezpośrednio przez handlarzy) do puntów skupu metali kolorowych.Wielkość płyt zależy od wielkości używanych maszyn w drukarni.

Opublikowano
Jakie grubości tej płyty mogę dostać ? potrzebuję na klapy, grubość ok. 0,8-1mm, najlepiej szer.100mm dług.1000mm
.

:shock: ja mam grubości ok. 0,1- 0.3mm 0,8-1 mm to dość gruba i ciężka blacha :roll:

A twój spitfire śliczny, roboty też sporo musiało być. Na jakim silniku pracuje?

Dzięki za miłe słowo ,pracy było sporo, bo za tamtych czasów o laserze nawet nie śniłem (wycinany ręcznie) zastosowany silnik to dwusuwowa Webra 15ccm

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Moje prace POWOLI brną do przodu, ale zatrzymał mnie problem z maską na silnik. W większości projektów jakie znalazłem jest ona zrobiona z włókna szklanego i mozna to kupić bez problemu. Ale ja chciałem tą maskę zrobić sam i potrzebuję rysunków technicznych, poszczególnych przekrojów maski do Spitfire MKVIII im więcej przekrojów tym lepiej (plan nie zawiera bo również przewiduje szklaną)

W związju z powyższym proszę wzystkich którzy mogą pomóc o podesłanie mi owych rysunków na PW lub andrev19@vp.pl.

Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

seafire25b25d.th.png

y1m2fzdmyb5rjxowvzm5yfd.th.png

seafire15b35d.th.png

Pozdrawiam

Andrzej

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.