Michal4x4 Opublikowano 12 Września 2021 Autor Opublikowano 12 Września 2021 Dobry wieczór, Okazało się przed chwilą że ta parówka lata!!! Ręce mi jeszcze latają po literkach...:) Okazało się, że moc silnika ze śmigłem 7x3,5x3 jest wystarczająca do pociągnięcia modeliku przy obciążeniu o ile dobrze pamiętam 37g/dm. Lata kurcze bardzo stabilnie i co mnie strasznie zdziwiło, nawet powoli. Oczywiście filmu nie mam ale będzie na pewno, bo modelik przeżył bez żadnej szkody. Poniżej parę zdjęć na chwilę przed lotem i jedno po powrocie;) Pzdr, M 1 1
Grifon Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 Nareszcie, fajnie że lata, ale tak jak mówisz powinien być nerwowy w locie, widać pekaty kadłub przy tak małych prędkościach nie przeszkadza.
Michal4x4 Opublikowano 12 Września 2021 Autor Opublikowano 12 Września 2021 Tak kadłub to widać chyba nie problem; martwiła mnie mocno duża waga modelu, stos cienki profil skrzydła i mały rozstaw płatów i usterzenia. Lotki już "fabrycznie" ustawilem obie na ca 2 stopnie w górę. Ale najważniejsze było "olśnienie" jakiego doznałem przy rozbiciu Faireya (4 lotki prawie na calej rozp płatów) - a mianowicie, że istnieje expo i redukcja wychylenia serw ("dual rates"). Dziś ustawiłem expo na -35% i redukcję wych lotek do 60% (bo są małe) i do 35% na SW (bo jest wyjątkowo duzy - gdybym wiedział wcześniej to bym go zmniejszył). I to się okazało gra. Trawę na łące mam ciągle (pomijając sporo miejsc wygniecionych) dość gęstą i choć nie jest za wysoka to dobrze amortyzuje lądowania na brzuchu. Pzdr, M
Michal4x4 Opublikowano 13 Września 2021 Autor Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Dobry wieczór, Musiałem użyć metodologii o której istnieniu dowiedziałem się z książki pt Manager mafijny i udało się złapać "ochotnika" do kamery... https://youtu.be/Muflchplshk Pozdr, M Edytowane 13 Września 2021 przez Michal4x4 Poprawka 2
Rekomendowane odpowiedzi