jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Witam elektroszybownikow ! Poniewaz jestem zupelnie zielony w temacie ( dotychczas latalem jakimis polgotowcami typu Thunder Tiger Soaring Star i podobnymi ) , a chcialbym sobie w koncu poszybowac "na serio" chcialem zapytac szanownych kolegow CO sadza o takim wynalazku : http://tiliamodel.cz/modely/tilia-25-plus/ . Mam okazje kupic to w okolicach 200 EUR ( jeszcze sie w sumie nie targowalem ) . NIE chce brac udzialu w zawodach ( nawet nie wiem w jakiej to klasie lata ) , ma byc to powiedzmy moj pierwszy PRAWDZIWY elektroszybowiec . Bede wdzieczny za wszelkie opinie . P.S. z racji tego ze mieszkam nad morzem , nie mam chyba szans na jakies termiczne wyczyny . Starzy modelarze z mojego klubu mowia , ze w Malmö i okolicy cudow z "szybowaniem" niestety nie ma ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 IMHO, potarguj się, kup, zmontuj i zacznik latać potem zdecydujesz czy Ci mało: rozpiętości, prędkości, termiki, klap, silnika. Na pierwszy model w motoszyb. jest OK. Powodzenia w ulotnieniu BTW, trudno uwierzyć, że w Szwecji nie ma termiki... na pewno znajdziesz tym modelem jak będziejsz już latał, sam się przekonasz, że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Bede szukal ( termiki ) No pierwszy to to nie bedzie , czy tych moich nie liczymy ??? Daaawno temu chcialem zeby ZAWSZE wialo ( plywalem ostro na winsurfingu ponad 15 lat ) . Gdy przesiadlem sie na rower , to NIE CHCE , zeby wialo ( a tu na pd.Szwecji wciaz wieje ). Cena chyba OK ( nawet gdyby nic nie opuscili ) ? Widze , ze nowy ( w Czechach ) ok. 300 EUR ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Cóż bryza od morza może i faktycznie nie daje możliwości latania w termice, ale myślę, że tak już z drugiej strony miasta to spokojnie można szukać termiki. Jak mawiają starzy szybownicy, to termika jest wszędzie tylko trzeba umieć ją znaleźć. Na pierwszy szybowiec to ten model myślę, że się spokojnie nada. PS A z tą innowacyjnością modelu o której piszą na tej stronie, to tak trzeb byłoby zamknąć jedno oko a drugie mocno zmrużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Cóż bryza od morza może i faktycznie nie daje możliwości latania w termice, ale myślę, że tak już z drugiej strony miasta to spokojnie można szukać termiki. Jak mawiają starzy szybownicy, to termika jest wszędzie tylko trzeba umieć ją znaleźć. Na pierwszy szybowiec to ten model myślę, że się spokojnie nada. PS A z tą innowacyjnością modelu o której piszą na tej stronie, to tak trzeb byłoby zamknąć jedno oko a drugie mocno zmrużyć. Lotnisko mamy na szczescie z drugiej strony miasta ....... Nestety model juz zarezerwowany ( nie przeze mnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 To może coś z krajowego podwórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ze sportów które uprawiałeś/uprawiasz śmiem twierdzić ze latanie w termice Cię szybko znudzi Slope soaring ... to jest zabawa dla Twojego temperamentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ze sportów które uprawiałeś/uprawiasz śmiem twierdzić ze latanie w termice Cię szybko znudzi Slope soaring ... to jest zabawa dla Twojego temperamentu Dla miejscowości nadmorskiej która jeszcze jest położona trochę wyżej to fajny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Samo Malmö to jest polozone 10 mnpm ..... W okolicy jest troche klifow ( nawet "patrzacych" w rozne strony swiata ) , ale z tego co kojarze , to wyladowac mozna tylko w jednym z tych miejsc . Moze dobrze Jurek , ze ostudziles troche moj zapal Model i tak prawdopodobnie wzial ktos przede mna , wiec mam czas na przemyslenia. Dzieki za porady w kazdym razie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabork Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Tilię można w podobnej cenie kupić "na codzień" Gdybyś się namyślił daj znać pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 W Świnoujściu na plaży (płaskiej bez klifów) latali na samym wietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Latać się da. Ale klif dodaje jedną drobną rzecz....prędkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi