Skocz do zawartości

Gdy już zbudujemy warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest wątek z budowania sobie warsztatu. Jakie patenty można zrobić ze zwykłych rzeczy, typu rura od kanalizacji jako stojak na listewki.

Ok, a co dalej, myśleliście o udekorowaniu warsztatu czy tez kącika lotniczego czymś co nada klimat pomieszczeniu, np plakaty, przekroje samolotów lub zegary?

A propos zegarów. W mojej modelarni, którą sobie pomału robię na strychu pojawi się taki budzik

post-7718-0-76475800-1548701493_thumb.jpg

Będzie też podwieszony pod sufitem model z balsy P-11 wielkości orzeszka, ale bez pokrycia, to pewnie wiecie.

A co u Was nadaje klimat?

• Lubię to 2
Opublikowano

Robert, muszę pomyśleć na przyszłość o takiej plakietce na drzwi! ;):D:P

Jeśli chodzi o zegar do pracowni modelarskiej, to ciekawym pomysłem może być zegar tzw. "widmowy", do odczytania czasu na wirującym śmigle (tylko dla gości w celu wywołania u nich szoku :)  ).

Tak wygląda zegar widmowy (można odczytać tylko jak się śmigło kręci):

3459940800_1362864960.jpg

2111875200_1362864959.jpg

7517106100_1362864962.jpg

3466831900_1362864963.jpg

Wątek o wyświetlaczu widmowym na elportalu: TUTAJ . Oczywiście temat jest dla Kolegów modelarzy-elektroników, bo projekt trzeba dostosować do modelarskich potrzeb.

• Lubię to 1
Opublikowano

Łoożeszty, takie "coś" to w mojej pracowni się nie zmieści! ;)

PS Paweł, ale w tym pokoju/warsztacie, to raczej nie pokurzysz sobie elektronarzędziami? Mnie się parę razy zdarzyło, to "moja" wałek do ciasta powiesiła na widocznym miejscu (i wcale jej się nie dziwię)! :(

Opublikowano

Rozpiętość 3,20m.

Mam obecnie taki komfortowy stan, że mieszkam bez osób utrudniających mi życie i robię co aktualnie uważam za właściwe.

Gdybym mial Twoja komfortowa sytuacje , to bym sobie to smiglo na podlodze polozyl  :D

Ja jak dzisiaj po trzech latach od wprowadzenia sie do domku zaczalem jakies polki w pralni wieszac , to dostalem

opierdol, ze smiece !

Do wczoraj  dostawalem , ze polki nie powieszone ;)

Opublikowano

Na podłodze to mam już położoną łopatę od AN-2. Trochę się przykurzyła, bo tak se tam leży ze dwa lata, a może i dłużej

Nie rob przeciagow w domu , bo Ci sie to wszystko zacznie krecic  :D

Opublikowano

Noo, ale wracając do "klimatów modelarskich" w pracowni, czy chałupie. Jak ktoś ma trochę miejsca na ścianie (jak np. Kolega Paweł  ;)  ), to można sobie zrobić fajną półkę ma małe modele, czy inne klamoty lotniczo-modelarskie:

post-18069-0-53905600-1549199899.jpg

Inspiracją dla autora do zaprojektowania takiej półki był autentyczny fragment struktury płata, pochodzący z samolotu Douglas O-38F:

post-18069-0-07505700-1549200167.jpg

... który w 1941 roku rozbił się na Alasce koło Fairbanks po awarii silnika, a fragment skrzydła trafił po jakimś czasie do gabloty w muzeum:

post-18069-0-27730300-1549200657.jpg

Całość przeczytacie w Model Aviation lipiec 2017: TUTAJ i stąd można zassać darmowe plany do zrobienia tej klawej półeczki.

PS Półki raczej nie do pralni :P , ale w modelarni, czy salonie lotniczo-modelarskim powinny się nieźle prezentować na ścianie.  :) 

• Lubię to 2
Opublikowano

Trochę za mała wysokość profilu żebra, chyba, że potrzebujesz wąskich półeczek. Co kolega buduje?

PS Skoro masz już na ścianie śmigło od Kruka, to może i półeczkę wzorować na płacie PZL-106. Mialbyś fajny komplecik. Tak z ciekawości pytam jak wyglądała konstrukcja żeber w Kruku, bo nigdzie  w necie fotek, czy planów struktury wewnętrznej skrzydła nie mogłem odszukać. Jest tylko ogólnie dostępne info, że konstrukcja skrzydła była dwudzielna, dwudźwigarowa, półskorupowa, oraz info, że długość jednego płata: 6,53m, wysokość profilu skrzydła: 0,3m (a więc półka byłaby całkiem spoko). ;)

Opublikowano

Trochę za mała wysokość profilu żebra, chyba, że potrzebujesz wąskich półeczek. Co kolega buduje?

PS Skoro masz już na ścianie śmigło od Kruka, to może i półeczkę wzorować na płacie PZL-106. Mialbyś fajny komplecik. Tak z ciekawości pytam jak wyglądała konstrukcja żeber w Kruku, bo nigdzie  w necie fotek, czy planów struktury wewnętrznej skrzydła nie mogłem odszukać. Jest tylko ogólnie dostępne info, że konstrukcja skrzydła była dwudzielna, dwudźwigarowa, półskorupowa, oraz info, że długość jednego płata: 6,53m, wysokość profilu skrzydła: 0,3m (a więc półka byłaby całkiem spoko). ;)

Nie wiem w chwili obecnej co to za samolocik, ale wkrótce się dowiem :-))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.