robertus Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Jest wątek z budowania sobie warsztatu. Jakie patenty można zrobić ze zwykłych rzeczy, typu rura od kanalizacji jako stojak na listewki. Ok, a co dalej, myśleliście o udekorowaniu warsztatu czy tez kącika lotniczego czymś co nada klimat pomieszczeniu, np plakaty, przekroje samolotów lub zegary? A propos zegarów. W mojej modelarni, którą sobie pomału robię na strychu pojawi się taki budzik Będzie też podwieszony pod sufitem model z balsy P-11 wielkości orzeszka, ale bez pokrycia, to pewnie wiecie. A co u Was nadaje klimat? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 A co u Was nadaje klimat? U mnie wszechobecny balagan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ha ha. Mam też to wydrukowane 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Robert, muszę pomyśleć na przyszłość o takiej plakietce na drzwi! Jeśli chodzi o zegar do pracowni modelarskiej, to ciekawym pomysłem może być zegar tzw. "widmowy", do odczytania czasu na wirującym śmigle (tylko dla gości w celu wywołania u nich szoku ). Tak wygląda zegar widmowy (można odczytać tylko jak się śmigło kręci): Wątek o wyświetlaczu widmowym na elportalu: TUTAJ . Oczywiście temat jest dla Kolegów modelarzy-elektroników, bo projekt trzeba dostosować do modelarskich potrzeb. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Robert, muszę pomyśleć na przyszłość o takiej plakietce na drzwi! Jurek , ale u Ciebie to jest SZPITAL w porownaniu z moim "bajzlem" !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie na darmo napisałem: "na przyszłość". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie na darmo napisałem: "na przyszłość". Przegapilem ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 U mnie, w pokoju/warsztacie jest takie coś :-)) 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Łoożeszty, takie "coś" to w mojej pracowni się nie zmieści! PS Paweł, ale w tym pokoju/warsztacie, to raczej nie pokurzysz sobie elektronarzędziami? Mnie się parę razy zdarzyło, to "moja" wałek do ciasta powiesiła na widocznym miejscu (i wcale jej się nie dziwię)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Rozpiętość 3,20m. Mam obecnie taki komfortowy stan, że mieszkam bez osób utrudniających mi życie i robię co aktualnie uważam za właściwe. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Rozpiętość 3,20m. Mam obecnie taki komfortowy stan, że mieszkam bez osób utrudniających mi życie i robię co aktualnie uważam za właściwe. Gdybym mial Twoja komfortowa sytuacje , to bym sobie to smiglo na podlodze polozyl Ja jak dzisiaj po trzech latach od wprowadzenia sie do domku zaczalem jakies polki w pralni wieszac , to dostalem opierdol, ze smiece ! Do wczoraj dostawalem , ze polki nie powieszone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Na podłodze to mam już położoną łopatę od AN-2. Trochę się przykurzyła, bo tak se tam leży ze dwa lata, a może i dłużej ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Na podłodze to mam już położoną łopatę od AN-2. Trochę się przykurzyła, bo tak se tam leży ze dwa lata, a może i dłużej Nie rob przeciagow w domu , bo Ci sie to wszystko zacznie krecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Noo, ale wracając do "klimatów modelarskich" w pracowni, czy chałupie. Jak ktoś ma trochę miejsca na ścianie (jak np. Kolega Paweł ), to można sobie zrobić fajną półkę ma małe modele, czy inne klamoty lotniczo-modelarskie: Inspiracją dla autora do zaprojektowania takiej półki był autentyczny fragment struktury płata, pochodzący z samolotu Douglas O-38F: ... który w 1941 roku rozbił się na Alasce koło Fairbanks po awarii silnika, a fragment skrzydła trafił po jakimś czasie do gabloty w muzeum: Całość przeczytacie w Model Aviation lipiec 2017: TUTAJ i stąd można zassać darmowe plany do zrobienia tej klawej półeczki. PS Półki raczej nie do pralni , ale w modelarni, czy salonie lotniczo-modelarskim powinny się nieźle prezentować na ścianie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Faktycznie ciekawy pomysł, u mnie takie żeberko leży sobie niewykorzystane, będę musiał jeszcze ze dwa koledze podprowadzić i poskładać półeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Trochę za mała wysokość profilu żebra, chyba, że potrzebujesz wąskich półeczek. Co kolega buduje? PS Skoro masz już na ścianie śmigło od Kruka, to może i półeczkę wzorować na płacie PZL-106. Mialbyś fajny komplecik. Tak z ciekawości pytam jak wyglądała konstrukcja żeber w Kruku, bo nigdzie w necie fotek, czy planów struktury wewnętrznej skrzydła nie mogłem odszukać. Jest tylko ogólnie dostępne info, że konstrukcja skrzydła była dwudzielna, dwudźwigarowa, półskorupowa, oraz info, że długość jednego płata: 6,53m, wysokość profilu skrzydła: 0,3m (a więc półka byłaby całkiem spoko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Podoba mi się ta półka z żeberek. Jednak do warsztatu to słaby pomysł, za dużo zakamarków do odkurzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Trochę za mała wysokość profilu żebra, chyba, że potrzebujesz wąskich półeczek. Co kolega buduje? PS Skoro masz już na ścianie śmigło od Kruka, to może i półeczkę wzorować na płacie PZL-106. Mialbyś fajny komplecik. Tak z ciekawości pytam jak wyglądała konstrukcja żeber w Kruku, bo nigdzie w necie fotek, czy planów struktury wewnętrznej skrzydła nie mogłem odszukać. Jest tylko ogólnie dostępne info, że konstrukcja skrzydła była dwudzielna, dwudźwigarowa, półskorupowa, oraz info, że długość jednego płata: 6,53m, wysokość profilu skrzydła: 0,3m (a więc półka byłaby całkiem spoko). Nie wiem w chwili obecnej co to za samolocik, ale wkrótce się dowiem :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Właśnie odwiedziłem kolegę, ktory ma stolik zrobiony z silnika, co kręcił moim śmigłem.... Zresztą zobaczcie sami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Czadowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi