robert.pilot Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 http://www.ulc.gov.pl/pl/drony/zasady-wykonywania-lotow/4527-loty-rekreacyjne-lub-sportowe 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Pigułka wiedzy, którą trzeba wydrukować i mieć przy sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 I jeszcze tę wiedzę stosować w praktyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Zawsze jak latam, staram się uwzględniać wszystkie wytyczne bezpieczeństwa, dlatego mam aplikację DroneRadar z której korzystam i posiadam ubezpieczenie OC. Nasze lotnisko modelarskie znajduje się 10 km po linii prostej od lotniska Aeroklubu Ziemi Lubuskiej, często samoloty przelatują nad nami, śmigłowiec LPR bardzo często nisko przelatuje... więc dodatkowo posiadam skaner nasłuchowy ustawiony na częstotliwość Aeroklubu i jestem na bieżąco z informacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Cyran Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Robert_pilot -czy mogę się dowiedzieć z jakiego ubezpieczenia OC (firma i warunki) korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Tez jestem ciekaw kwestii ubezpieczenia, jest z tym problem w Polsce? Czy raczej wiekszosc ubezpieczalni ma jakies oferty dla modelarzy? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Witajcie. Ogólnie jest duży problem jeżeli chodzi o ubezpieczenia. Od wielu długich lat jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Paralotniowego, żeby wykupić ubezpieczenie modelarskie, trzeba zostać członkiem PSP. Ubezpieczenie jest również na UE. http://psp.org.pl/ubezpieczenia/ https://zefir.psp.org.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Właśnie teraz złożyłem wniosek o odnowienie polisy w PSP: składka członkowska - 40 PLN ubezpieczenie - świat - OC 350 000 PLN. Opcja II -Paralotnie, lotnie, (start pieszy)/spadochrony- rozszerzona/modelarstwo i inne sporty - składka 80 PLN Wydaje mi się, że to nie są duże pieniądze do wydania... Bezpiecznego latania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja biorę wariant z ubezpieczeniem na 1 200 000 PLN. Opłata 165 zł zamiast 120 zł. Moim zadaniem różnica w opłacie niewielka a różnica w kwocie ubezpieczenia prawie 4-krotnie większa. W przypadku tylko nieco poważniejszego zdarzenia to te 350 000 PLN to zdecydowanie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja biorę wariant z ubezpieczeniem na 1 200 000 PLN. Opłata 165 zł zamiast 120 zł. Moim zadaniem różnica w opłacie niewielka a różnica w kwocie ubezpieczenia prawie 4-krotnie większa. W przypadku tylko nieco poważniejszego zdarzenia to te 350 000 PLN to zdecydowanie za mało. Zgadza się. W zeszłym roku miałem ten wariant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 W Polsce składki ubezpieczeniowe w stosunku do kwoty ubezpieczenia są bardzo wysokie. Dla przykładu podam przykład ze Szwajcarii. Będąc w sklepie modelarskim w miejscowości Baden (kanton Aagrau) rozmawiałem z właścicielem sklepu na temat ubezpieczenia modelarskiego. W Szwajcarii jest ono obowiązkowe i pokazał mi nawet swoje. Opłata roczna to nie całe 80 CHFp ale kwota ubezpieczenia to aż 5000000 CHF (5 milionów). Nie dopytałem tylko czy prywatne czy klubowe, faktem pozostaje, że w stosunku do ich zarobków to kwota minimalna. Szkoda tylko, że obowiązuje na terenie Szwajcarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi