J-23 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 robię mixer v-tail i nie mogę zaprogramować ATtiny13A SMD mam programator USBasp + program eXtreme Burner + ATtiny13A podłączyłem kabelki sprawdziłem miernikiem wszystkie przewodzą, zasilanie +5V jest z USB i cały czas pokazuje mi że "Power On failed" doszukałem się że trzeba ustawić zworkę na SCK SLOW więc ją wlutowałem i ustawiłem, ale bez zmian w programie mam wybrany chip: ATtiny13A i mode: ISP utknąłem i nie wiem co jeszcze sprawdzić/zmienić żeby to zagrało ? może zdjęcia pomogą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Moze glopie pytanie ale wypaliles najpierw bootloader? Pozatym dobrze widze do smd przylutowales przewody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 nie wypaliłem bootloadera bo nie wiem na razie jak i gdzieś wyczytałem, że nie trzeba ze względu na małą pojemność uC. tak do układu przylutowałem przewody - to źle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 nie wypaliłem bootloadera bo nie wiem na razie jak i gdzieś wyczytałem, że nie trzeba ze względu na małą pojemność uC. tak do układu przylutowałem przewody - to źle ? Hardcorowo Ale tak sobie mysle vtail czyli wchodza dwa sygnaly z odbiornika a wychodza 2 na serwa tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 no, tak schemat jest prosty i ostatecznie będzie mini płytka z wlutowanymi gold pinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 no, tak schemat jest prosty i ostatecznie będzie mini płytka z wlutowanymi gold pinami Oki kojarzylo mi sie ze tylko 2 piny sa pwm dlatego pytalem. Sprawdzales czy nie masz zwarc miedzy nozkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 połączenia są ok, bez zwarć myślę że coś z konfiguracją programu bo programator ma sterowniki i jest wykrywany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 połączenia są ok, bez zwarć myślę że coś z konfiguracją programu bo programator ma sterowniki i jest wykrywany Ja z tymi programatorami zawsze mialem problemy. Uzywam teraz wylacznie arduino z wgranym isp i zadnych problemow nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 A sterowniki do USBASP wgrane? System poprawnie wykrywa programator? Ja używam AVRDUDESS lub AVR Burn-O-Mat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Moze tez byc poprostu tak ze uklad jest uwalony, zdarza sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Pewnie ugotowany albo zablokowane spi, miałem takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Miałem podobny problem który rozwiązałem poprzez aktualizację firmware programatora oraz instalację tych sterowników https://zadig.akeo.ie/ Teraz czyta wszystkie procki aż miło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 https://www.attero.pl/artykuly/pokaz/18/aktualizacja-firmware-programatora-usbasp Potrzebujesz drugi taki działający programator lub można to zrobić poprzez arduino. http://learnduino.pl/aktualizacja-usbasp-za-pomoca-arduino/ osobiście robiłem to przez arduino 5 min i po kłopocie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 próbowałem jeszcze sinaprog i tam mi wyskakuje cannot set sck bez względu czy jest zworka czy nie ma i check firmware update, ale programator kupiłem w 2018r. a najnowszy update jest z 2011r. to sam już nie wiem... na razie nie mam czym zaprogramować programatora a taki programator na LPT się nada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Każdy dowolny, może sterowników nie masz Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Marku nie chodzi tu o sterowniki, nie wiem jaki firmware wgrywają ale wiem że jest fatalny. Po wgraniu ostatniego jaki wyszedł wszelkie problemy z tym programatorem ustępują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Mnie wszystkie działają, nawet nie wiem jakie mam firmware a programów używam różnych, bardzo przyjazny jest BASCOM programator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 sterowniki mam i programator jak widać na pierwszym zdjęciu w temacie jest wykrywany poprawnie wcześnie udało mi się nim przeprogramować dwa regulatory ESC więc jest sprawny, ale używałem innego programu który teraz się nie nadaje spróbuję jeszcze bascoma i aktualizacji, jak macie jakieś pomysły to pisać śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 To nic że jest wcześniej działał jeśli wyrzuca błąd jak na obrazku wyżej to proszę bardzo. Nawet wymieniony soft do wgrania. Niestety jest to znana przypadłość tanich programatorow. https://tosiek.pl/usbasp-v2-0-warning-cannot-set-sck-period/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 A czy ten procesor juz był czymś zaprogramowany? Bo wg tego schematu pin reset jest użyty do czegoś innego. Jeżeli tak to kasowniki tylko i przywrócenie do stsnu fabrycznego. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi