tomeks Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 Poszukuje planów PWS-26. Wiem, że były w Planach Modelarski nr 67 z roku 1975. Czy ktoś z kolegów posiada plany tego samolotu i czy może je w jakiś sposób udostępnić?
Rob Mc Fly Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 Poszukuje planów PWS-26. Gdyby Ci się nie powiodło polowanie to skontaktuj się ze mną via PW- coś poradzimy :roll: .
jacekb Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 No ładnie to będziemy strzelac do tej samej zwierzyny, ja już wycelowałem
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 Też sie zastanawiam nad tym samolocikiem ale jeszcze nie zdecydowałem się choć coraz bardziej sie ku temu skłaniam. Plany są dość dobrze wykreślone sporo rysunków pogłądowych i zdjęć. Jakiej skali model chcą koledzy budować samolot ma 9m rozpiętości 7,03m długości i 24m2 powierzchni. A czasem warto zerknąc na allegro http://www.allegro.pl/item478499564_plany_modelarskie_67_pws_26.html
tomeks Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Opublikowano 13 Listopada 2008 znam ten watek na allegro ale ponieważ nie widziałem tych rysunków to nie bardzo chce licytować tak wysoko więc się wycofuje ze strzelania (mam złe doświadczenia z Planami Modelarskimi) Chciałbym zrobić go w tej samej skali co moja Mucha która teraz sie produkuje 1:4 czyli rozpiętość 2,25
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja myśle o zrobieniu tego modelu na silnik Saito FG-36 myśle że w tym przypadku skala 1:5 bedzie wystarczająca i zachowa podobieństwo modelu do samolotu. Model w tej skali ma 1800 mm rozpiętości i prawie m2 powierzchni. Widziałem na yotube 2 filmiki z makietą pws-26 może to model któregoś z kolegów i zechciał by ujawnić troszkę więcej informacji na temat jego skali silnika i konstrukcji.
Włodek Ulas Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Jest to model (ponad 25 kg wagi) Tomka Żabowskiego.Lata nim w Gigantach.Z rozmowy z nim wiem ze rysunki w Planach Modelarskich mają trochę rozbieżności z oryginałem.Tomek zrobił model po zrobieniu rysunków na podstawie PWS 26 z Muzeum w Krakowie
robloz Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 ja chyba mam ten nr planów ( musiałbym "przekopać" piwnicę).Jak Cię interesują to daj znać.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Z opisu zamieszczonego w planach wynika że plany są też na podstawie jedynego ocalałego PWS-26 z muzeum w Krakowie. Tyle że ten jest dość znacznie zmodyfikowany względem orginału podczas remontów i eksploatacji latał jako holówka w ABB na lotnisku Żar. Może kolega Tomasz da się namówić na opis swojego modelu i kilka fotek wyposażenia napędu itp .?
tomeks Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Opublikowano 30 Listopada 2008 Przygotowując się do budowy PWS26 wybrałem się do Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie. Wkrótce fotorelacja na www.bakcyl.systemart.pl. Dowiedziałem się też od kierownika muzeum pana Hoffmanna, że rysunki z Planów Modelarskich niestety wiele mijają się z prawdą. Pokazał mi też plany zrobione w czasie renowacji egzemplarza w muzeum. W przyszłym tygodniu postaram się zdobyć te rysunki. Z tego co mnie poinformowano to będzie to chwile trwało ale jest bardzo prawdopodobne. Muzeum posiada też z wymiarowany katalog części zamiennych.
tomeks Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Opublikowano 30 Listopada 2008 Wkleiłem fotorelację http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=0&info=80
jacekb Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 tomeks Jeżeli uda Ci się zdobyć te rysunki to zapisuje się na kopie
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Fotogaleria super muszę sie wybrać w wolnym czasie do tego muzeum. Jest tyle polskich samolotów warto pokazać ze mieliśmy i mamy piękne samoloty. Warto wybierać właśnie takie konstrukcje na modele redukcyjne.
widar123 Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam Z dużym zainteresowaniem śledzę ten wątek dotyczący planów PWS'a, bo sam przymierzam się też do budowy tego pięknego samolotu. Proszę dajcie znać jeśli komuś udało się zdobyć takie plany. Mam nadzieję, że wykonanie kserokopii, za którą oczywiście zapłacę, nie będzie stanowiło problemu. Tak przy okazji to planuję wykonanie tej makiety w skali 1:3, nie wiem tylko czy uda mi się zdobyć napęd w rozsądnej cenie. Pozdrawiam wszystkich.
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 W modelarzu 10-12/2000 były plany ale bardziej redukcyjne niż lotnicze. Przejrzałem czesc swoich zbiorów - modelarze mam ale mam tylko jedną wkładke.
widar123 Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Dzięki za szybki odzew, jeśli chodzi o plany to nie mając nic, przyda się każda kartka, która zawiera elementy konstrukcyjne. Oczywiście im dokładniejsze tym lepiej, więc jeśli można to skorzystam z każdej oferty.
rapier Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Hej.Czesto bywam w Muzeum Lotnictwa wiec moge porobic Ci fotki detali oryginalu jesli chcesz . W jakiej skali sie przystawiasz do modelu?
jacekb Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 zobacz tutaj http://www.allegro.pl/item542058118_pm_nr_67_pws_26.html Ja się piszę na fotki może się skuszę
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Ale ze mnie Osioł ... Ubzdurało mi sie PZL 26 ...
paweln7 Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 witam Posiadam takie plany ,jestem w stanie wypożyczyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.