marcin133 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 hehe rozumiem, że komentarz po wyrzucie szybowca przez Malina to z wrażenia:d Nie mój ale jest to komentarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ale super :D:D No filmik Marcina 1 klasa Zbocze rewelacyjne:) - w swieta napewno sie tam pojawie o ile warunki beda ( a maja byc) . To co Marcin - kiedy polatasz z nami "zboczencamii" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 rewelka ... a ja dziś na prześwietlenie płuc ... coś nieciekawie się zapowiada ... Mam nadzieję że to tylko badanie profilaktyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 czy mozemy tak zrobic, ze kazde zbocze oblatane. dodane jest albo GPS albo link z googleearth ? koledzy mogol widziec gdzie to zbocze jest i jak z dojazdem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam. Nowe.n wisłą jest 20km za Świeciem w strone gdańska -jadąć głowną trasą. Wystrczy się tam zatrzymać i spytać - Gdzie latają nad wisłą glajciaże. Myśle że każdy co tam mieszka to wie to. Mam jeszcze jedno zbocze zbadane - Topolno ale o tym potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Moje pierwsze wiosenne latanie Tym razem padło na Matyskę koło Żywca - a to za sprawą wschodniego wiatru, niosącego wiosenną świezość... fot.1) Beskidy o świcie - 01.04.2007 fot.2) widok na Skrzyczne (w oddali) - jesień 2006 fot.3) szczyt Matyski - jesień 2006 fot.4) Panoramka spod Matyski w kierunku szczytu - jesień 2006 fot.5) Panoramka ze szczytu Matyski (niestety zdjęcia nie połączyły się tak jak należy) - jesień 2006 fot.6) Widok na Wapiennik - jesień 2006 fot.7) Tomo i jego DLG - 01.04.2007 C.D.N... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Kolejne odkryte przezemnie (z podpowiedzią kumpla) zbocze w miejscowości Topolno - na trasie Bydgoszcz - Świecie odbijamy w prawo i po koło 5km jazdy mamy piękne zbocze około 40m z widokiem na doline Wisły. Topolno jest 30km od Bydgoszczy w kierunku północnym. Z racji wysokości i sporego przedpola często podobnie jak w Nowem bywa termiczka ;-) Latanie przy wietrze wschodnim i pn-wschodnim. Kilka fot z tego miejsca i filmik filmik http://video.tinypic.com/player.php?v=2lnws3l Podobne zbocze jest w Grucznie - dalej na północ (15km przed Świeciem) na tej samej trasie - na wiatr wschodni i pd-wschodni. Też tam latałem ale akurat byłem bez aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 czy mozemy tak zrobic, ze kazde zbocze oblatane. dodane jest albo GPS albo link z googleearth ? koledzy mogol widziec gdzie to zbocze jest i jak z dojazdem Dodane na stronie 4 Szkoda tylko że Google Earth jest tak nie dokładne w tyn rejonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Cześć, a oto ciąg dalszy zdjęć z Matyski - tym razem aktualna panoramka 360° ze szczytu. Malin - piekne fotki W lipcu jadę na 2 tygodnie nad morze i biorę sprzęt i Twoje namiary (i nie tylko Twoje) Jadę do Choczewa (niedaleko Wejcherowa). Mam zamiar uderzyć na klify Co do współrzędnych GPS - myśle nad tym - ale nie z Google Earth tylko z mapy turystycznej GPS. Brak czasu na dodanie... Ale pomysł dobry Poniżej - aktualna panoramka 360° ze szczytu Matyski koło Żywca. Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 No wpadaj Tom do Nas pośmigamy :wink: Jadą przez Bydgoszcz w kierunku Gdańska można zajrzeć do parku w myslęcinku (każdy z tego miasta zna ten park). Jest tam mini zoo , z sarnami , niedźwiedziami, ptakami i innymi stworami. Stawy rybne , sporo zieleni i Góreczka do latania dosyc lekim modelikiem do 1,5m. Oto fotoski z Myślęcinka: Piknie co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Witam Jako że w Świeta Wilekanocy spędziłem w okolicach Bydgoszczy polatałem sobie ostro na zboczu. Odkrylem dzieki pomocy Glajciarzy nowe piękne , idelane zbocze w miejscowości Kiełp. Kiełp to miejscowość między Unisławiem , a Starogrodem ( 1km od Starogrodu) Do Chełma jest z Kiełpia koło 15km. Zbocze 60m ze spadem 60% , normalnie rewelacja (lepsze od Unisławia ), Jest tam startowisko dla paralotni. Na model coś pięknego, nosi tak że można robić wszystko. Nuczyłem się tam właśnie beczek w prawą stronę (bo umiałem tylko w lewo). Troche fot i filmy z wypraw.... Unisław Spotkałem tez takiego stwora na jezdni po drodze Zaczęła się scena udawania trupa (coś w stylu zobacz ja już trup i mnie zostaw). Macias jednak na takie sztuczki sie nie daje nabrać. Wypuściłem go w las bo jest pod ochroną , niech se szuka żab (miałem kiedyś takiego rannego w domu tydzień - zjadł 5 żab łykając je na żywca w całości ) Fota z Unisławia - po prawej na samym końcu widać zbocze w Kiełpiu (tam gdzie widć dymiący komin w tle) Kiełp Filmy http://video.tinypic.com/player.php?v=47b6oia http://video.tinypic.com/player.php?v=2a4v5hh http://video.tinypic.com/player.php?v=4c8n9sh http://video.tinypic.com/player.php?v=3zawo08 http://video.tinypic.com/player.php?v=2ijopzl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik.R Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Przejrzałem ten wątek i aż miło.Marcin 133 na skarpie wiślanej latałem jakieś 32 lata temu....nie było wtedy jeszce bloków z "Nadwiślanina"Modele szybowców wyholowane były z holu 50 mestrów.Startowaliśmy z dal od skarpy-ale parę modeli poszło mi na Nebrowo no i dwa utopiły się w Kobylaku....Ponieaż się fajnie bawicie więc zamierzam przyjechać latem do Nowego-lecz bez sprzętu... :cry: :cry: :oops: ALE NARAZIE-bo robota w toku,ale prowadzę dwie modelarnie w Będzinie to czasu nie za bardzo mi starcza....ale nie poddaję się i myślę,że na drugi rok przyjadę również na urlop do Nowego tj POWRÓCĘ DO KOLEBKI.Kiedyś nas modelarzy w Nowem była garstka..... a ile dziś lata z tobą Marcin ziomoli????.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Oooo! Rzeczywiście 32 lata temu tam bloków nie było Ja pamiętam te czasy jeszcze gdy było tam tylko pole (mały byłem a 32 lata temu to jeszcze mnie nie planowali ) W Nowem modelami RC latam tylko ja i mój brat (jeśli ktoś jeszcze to niestety nie znam) więcej zapewne dałoby się policzyć paralotniarzy Na zboczu jak na razie był tylko Malinn i Elektron a że Nowe małe to przyznać muszę że i zauważeni zostali I bardzo dobrze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 No i na mnie kolej. A może kiedyś komuś się zachce przyjechać do Adelaidy Wtedy powiem jak dojechać. Miejsc jest 3. Jedno coś jak wydma w niektórych miejscach po 10m. To widać na pierwszych fotkach. To zbocze jest na wiatr SW Ma coś koło 50m lub więcej. i z góry Jak mi uda się kupić do piątku odbiornik to je pewnie przetestuje w kolejny weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Cześć Modelarze Szybownicy !!! Przygrzało wiosenne słoneczko, dzień dłuższy się zrobił... No i nastał dłuuuugi majowy weekend ! Tym razem polatałem na górce paralotniowej o nazwie Wapiennik Latałem do godziny 20.20 - wtedy widziałem już tylko jaskrawe końcówki skrzydeł mojego DLG Widok z Wapiennika na Matyskę (tą ostatnią opisywałem wcześniej). ... To ja ze swoim nowym DLG - wiało nieźle, tylko ciemno się zrobiło... No i na koniec panoramka z Wapiennika - po lewej Żywiec, gdzieś pośrodku Babia Góra, a po prawej - Matyska. Na Wapienniku generalnie najlepiej lata się przy wschodnich i północno-wschodnich kierunkach wiatru. Od biedy da się też polatać po drugiej stronie górki, gdy wieje zachód. Mapka - Wapiennik (górna część mapki), Przybedza, Matyska. Pozdrawiam - Tomek P.S. Zamieszczam także ciekawe zdjęcia od Jurka Gieruszczaka, z latania w Brennej niedaleko Bielska-Białej, gdzie od paru lat odbywają się zajęcia kółka modelarskiego, skupiającego brać modelarską z okolicy (modelami latają także dziewczyny Założycielem i instruktorem jest Jurek Gieruszczak (autor zdjęć), niestrudzenie działający na dwa fronty jako instruktor modelarstwa RC "Tak latamy w górach ,to zielone puste wzgórze to nasza najpopularniejsza górka (Święta Góra w Brennej) na kier.północno wschodni. - pozdrawiam, Jurek G." Instruktor - Jurek Gieruszczak - drugi z lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Widze macie silną ekipę. Loty w 5 ciu to już coś. Ja kurna najwięcej w 3 osoby latałem. Chętnie bym się tam wybrał zobaczyć te góry wkońcu. Może się uda jak skompletuję arsenał znowu i wyzdrowieje. Fajowy ten r-mini. Mam pytanie czy ktoś w polsce robi dobre dlg? Lub choć płaty jakieś podobne do r mini? Podejrzewam że róznica w lataniu mojego bobo-zuni a r mini ogromna i mam coraz wiekszy apetyt na dobre dlg ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Heja Czy ktoś robi w Polsce dobre DLG - tak, robi i to niejeden. To tak jakbys zapytał na Śląsku czy w Polsce jest gdzieś węgiel hahaha )) Ja dopiero zacząłem zabawę - mam drugiego R-mini i mi wystarczy do treningu, chociaż poszli już chłopcy w kosmos jeśli chodzi o nowe konstrukcje. Są goście którzy robią super rzutki, ale np. takie węglowe skrzydełka to koszt około 700 PLN. Na Allegro ktoś ostatnio sprzedawał skrzydło węglowe do R-mini za 200 PLN - to naprawdę tanio. Skrzydła do R-mini mają zasadniczą wadę - wichrują się po pewnym czasie. Ja swoje prostuje za pomoca nagrzewnicy (oczywiście robię to bardzo delikatnie) Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 700 zł za sam płat - toć to szok. za 750zł to mam całego longshota z niemiec i pewnie o takim mocno pomyśle za rok ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Malinn bierz pod uwagę żę ceny są małe . . . oczywiście jeśli brać pod uwagę europę :-P No i chyba nie muszę wspominać ze węglowym wyżej rzucasz :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 a za 500 dolarów masz lighthawka, te samolota cena jest jaka jest, dostajesz to za co zapłacisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.