ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 http://modelarski.com/produkt-P-47_Thunderbolt_ARF,2655.html Czy któryś z kolegów miał styczność z tym modelem - na zachodzie dobrze o nim piszą. Tak sobie kombinuje jakby go tu ugryźć jako elektryka - silnik o ciągu maksymalnym 6kg powinien wystarczyć. Pakiecik 6s 3700-4000. Nie za dużo nie za mało. Założenie mam takie żebym mógł modelem polatać 10minut bez potrzeby patrzenia na stan akumulatora. Wiadomo że ~4kg model to juz troche. Wiadomo że model nie ma latać szybko ani też wznosić sie pionowo. EDIT: Silnik został zmieniony. Czytaj dalej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Wiadomo że model nie ma latać szybko Nie? :mrgreen: Jego prawdziwy odpowiednik latał z prędkością w granicach 650 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Porównaj z P-51 albo Corsairem ... No i wiadomo fajnie by było 4 łapatki założyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 B-25 7kg lata z silnikami o ciągu 5,6 kg . Więc jeśli nie chcesz wisieć na śmigle to taki ciąg Ci nie jest potrzebny. Za to na pewno potrzebujesz prędkości . Więc proponuje tak dobrać napęd śmigło ,aby model miał te 30m/s i ciąg w granicach wagi modelu( będzie komfortowo, jak by co ) śmigło 3 łopatowe 12x7(8) i silnik np.dualski 4260-6 z pakietem 5cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 4 łopatowe jak już, wiem że nie łatwo znaleźć APC robi 10 i 11... Pocieszasz mnie ze mógłbym spróbować już na 5 celach http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7871 Ten by sie nadał według ciebie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 do 5 cel będzie o.k. Przy prądzie w granicach 45 A na ziemi ( w locie będzie jeszcze mniejszy) Regiel 60A powinien starczyć w zupełności (ja w swoim reglu mam wyciętą koszulkę nad radiatorem) Z wyliczeń wynikają mi prądy w granicach 60 A, a z pomiaru maź 64A i nic się nie dzieje, a latałem w ciepłe dni. edit: B-25 lata na 4 celach, ale ma silnik 850 obr/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Zakładam że te akku pozwoli mi na polatanie http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7654 3700 sa tylko 100g lżejsze wg producenta ... Regulatory 60A są tylko OPTO a wiec bede musiał chyba zastosowac pakiecik 5cell AA albo 2s li pol przez BEC bo na serwa działające bezpośrednio z 2s w dobrej cenie/jakosci nie mam co liczyć - mam nadzieje że sie myle co do serw ... Co do tego śmigła to czy APC 11x6 czterołopatowe to dobry wybór czy dac takie jak pisales 3 łopatowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Regulatory 60A są tylko OPTO a wiec bede musiał chyba zastosowac pakiecik 5cell AA albo 2s li pol przez BEC bo na serwa działające bezpośrednio z 2s w dobrej cenie/jakosci nie mam co liczyć - mam nadzieje że sie myle co do serw ... daj 2S li-fe, chyba same zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 150 zł za pakiet jak moge spokojnie dać 5 paluszków ?? Nie bardzo widze ten interes - tak jak mówiłem wolałbym już włożyć serwa działające bezposrednio z 2s li pola ... Ale niestety serw albo nie ma albo sa w takiej cenie ze sa poza zasiegiem. Zostaje standardowe 5xAA ... Myśle że spokojnie zda egzamin a i tak pewnie ołówiu bedzie trzeba dodać na dziób bo nie bedzie można wyważyć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 150 zł za pakiet jak moge spokojnie dać 5 paluszków ?? skąd wytrzasnąłeś 150zł ? :shock: 1 cela kosztuje 41zł, 2x41=83zł + wtyczka i trochę izolacji KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 2 pakiety fe na zasilanie i beca faktycznie masz z głowy(jak pisał meteor) a 2 fe to jakieś 60-80 zł. Co do śmigła to niestety czekają Cię testy. Wydaje się że to co podałeś 4-łopatowe będzie o.k. ,ale tak naprawdę wyjdzie dopiero w testach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 A czy nie uważacie że 5xAA nie wystarczy ?? Całe życie używałem takich pakietów i było oki ... Tak jak mówiłem i tak bedzie pewnie za lekki na dziobie ... A skad cene wziełem ?? http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8249 Poprostu uważam że taki pakiet Li-fe to do benzyniaka a nie do elektryka ... Masa podobna, prady wysokie raczej nie wystepują ... Wracając do modelu - czy może miał ktoś okazje pomacać model ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 A skad cene wziełem cene No cóż nie wszystko w chinach jest tanie 5x AA powinno starczyć, ale ich nie naładujesz w 15 minut A co do prądów to byś się zdziwił jakie potrafią brać serwa, nawet te analogowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Wystarczą w zupełności. Ja się przesiadam na Fe bo w razie zapomnienia naładowania mam na lotnisku 45 minut i mogę latać ,a przy wodorkach czy cadmach latanie mam z głowy. Taka tylko różnica ,jak masz , to penie że szkoda kasy na kupowanie Fe ,jak Ci padną to wiesz co masz kupić . Co do zakupów napędu , pakietu itd to wstrzymałbym się aż do przyjścia i wstępnego złożenia modelu. Możesz wtedy wyważyć go obciążnikami tak jak będzie ważył silnik i reszta. Wtedy wyjdzie Ci, czy kupić większy pakiet czy ołów wozić. Edit: RC skorpion czy nastik sprzedaje cele Fe po 44 za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Zakładam że i tak nie bede latał całe dnie bo nie mam na to czasu bo albo mam malo czasu albo za duzo modeli ... A przyjrzyjmy sie serwom - wymagane jest 9 2 na lotki 2 na klapy 2 na podwozie 1 gaz 1 SK 1 SW Wychodze z założenia ze 422 to serwo jakie chciałbym użyć, zakładam że wszedzie da rade ale juz wiadomo ze SK wymaga czegoś lepszego chociaz i 422 by dalo rade. Może znacie jakieś odpowiedniki które można by tu użyć ?? W sumie zastanawiam sie nad jakimis digitalami ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 2 na lotki -standardy hs-325 lub odpowiedniki 22g Hs225hb 2 na klapy standardy 325 lub 425 2 na podwozie standardy 325 (tu może się okazać ze przy długiej goleni może być potrzebne 425 ) 1 gaz jakieś 20 gramowe -dowolnie tanie 1 SK standard hs325 po co większe to nie akrobat ,kierunek służy tylko do kołowania i korygowania zakrętów przy lądowaniu 1 SW hs 425 i to za dużo (ale to najważniejszy ster w modelu więc warto dać mocniejsze Cyfrowe serwa ! A po co ? Serwa jakie Ci podałem są takie jakie użyłem w B-25 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Poprostu nie chciałbym zepsuć modelu za ~ 1,5 tysiaca złotych z powodu oszczednosci na serwach ... Edit: Przecież na gaz nie bedzie serwa Ale plama ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 kto wie , kto wie .... :wink: Jak przyjrzysz się lotkom, to sam zobaczysz że są tak małe ,że nie ma co szaleć z serwami , w B-25 lotka jest mniejsza niż w Katanie z Artexu gdzie każdy wkłada hs-81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 81 posiadam 4 sztuki Nie kuś ... W sumie bede musiał chyba sie poprostu wybrac do sklepu pomacać ... Bo wydać 1000zł to nie sztuka ... Chyba napisze z prosba o fotki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 81.... 81-nce nie równa , ja używam tych wzmocnionych. Zakup model , będą konkretne waga i wymiary, będzie się dobierać osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.