Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przedstawię budowę prostej gumówki którą kleiłem już kilka razy .Model polecam dla początkujących lub jako /przecinek/przy większych konstrukcjach.Po przygotowaniu listewek balsowych 1,5mm skleiłem statecznik poziomy.Następnie kadłub

post-21980-0-93602100-1559238419_thumb.png

Maciej

DSC09204.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam kolegów.

Na kadłubie leżą i trzymają stabilnie kliny silnika R4.Stosuję je często w budowie skrzydeł-dwa do żeberek.W kolejnych zdjęcia umieszczę je w trakcie budowy.A połączenia listewek są mocne.Kleję sprawdzonym czerwonym Titebondem.

Maciej

Opublikowano

Dziś piątek więc można dłużej posiedzieć nad modelem.Boki nacinam kawałkiem papieru ściernego,kropla wody i delikatne gięcie listew.Potem kliny i ciężarek a w miejscu cięcia odrobina kleju.Po około 15 minutach można kleić kadłub.

post-21980-0-99549600-1559330154_thumb.jpg

Po około godzinie kadłub gotowy do szlifowania

post-21980-0-16599800-1559330232_thumb.jpg

teraz mała zmiana w budowie.Nos bedzie dzielony by mieć więcej miejsca na gumę.Zastosuje pojedyńczą pętlę o przekroju 3x1mm

Maciej

Opublikowano

Mały postęp w budowie.Skrzydła na planie połówki na sobie więc konstrukcję przeniosłem na papier milimetrowy.Kliny ustalają pozycje żeberek.

post-21980-0-68762600-1559391337_thumb.jpg

Kadłub dostał już nosek.Mocowanie osi dla śmigła to końcówka od nitu +nylonowa rurka

post-21980-0-29408800-1559391674_thumb.jpg

Opublikowano

Skrzydła sklejone.teraz czas na oklejanie.Użyję kolorowego papieru-bibuła angielska.Biały papier maluje pigmentami Mixol,tuszem 

koh-i-noor i suszę na ramce po obrazku

post-21980-0-72676300-1559414661_thumb.jpg

I gotowa konstrukcja do oklejenia

post-21980-0-68451400-1559414713_thumb.jpg

Maciej

Opublikowano

I Yard Bird gotowy do lotów.Oklejony model pomalowałem jedną warstwą lakieru akrylowego.Na wadze niezly wynik z gumą 3x1mm /12.10 gram/W weekend postaram się na prezentacje modelu w lotach.

post-21980-0-04655400-1559586264_thumb.jpg

post-21980-0-52588300-1559586279_thumb.jpg

post-21980-0-93197100-1559586288_thumb.jpg

post-21980-0-05798100-1559586297_thumb.jpg

Maciej.

Opublikowano

Schludnie wyszedł, tempa budowy od Ciebie powinienem się uczyć  :)

Takie modele można skleić w jeden dzień.Na innym forum model gumówki skleiłem w jeden dzień z dokładną godziną.

Maciej

Fantastyczny. Masa do lotu lepsza niż zalecana przez konstruktora. Jaka długość silnika i jakie śmigło?

Stosuję balsę średnio-twardą typ C.Lekki papier angielski - 9gram/m.Śmigło japan propeller 6 cali.Ale też dobre mam Igra-6''.Silnik to pętla gumy 3x1mm o długości 25cm. Nasmarowana olejem rycynowym powinna wytrzymać około 1200 obrotów.

Maciej

Opublikowano

Dziś wyprawa z dwoma modelami gumówek.Yard Bird by nie stracić go tak szybko ,wkręcałem tylko 750 obrotów.

post-21980-0-85343000-1560080839_thumb.jpg

I link jak latał

Maciej

• Lubię to 1
Opublikowano

Czy modelik jakieś szkody odniósł, bo wleciał jednak na sam koniec między drzewa?? Witamy w dziale mikrusów nowego kolegę i to jak widać doświadczonego modelarza - fajnie przeczytać, że są tacy "rajdowcy", co w jeden dzień budują modele. ;) Pięknie i czysto wykonany klasyk, aż miło popatrzeć, ale czy aby na pewno był dobrze doważony. Kumam, że miał to być oryginał, ale te stare plany w trakcie budowy modelu można było chyba  zmodyfikować, tak aby dać mu niewielki skłon osi napędu, jak np. w tym modelu gumówki:

9901.jpg

źródło

... zapewne lepiej by się zachowywał przy locie "silnikowym".

PS Maciej, nie miałeś pokosy żeby poeksperymentować z elektryfikacją, czyli zadziałać bardziej współcześnie. Myślę, że przy takiej wadze modelu można by próbować użyć któryś z mniejszych mikrosilników bezrdzeniowych z przkładnią + superkondensator (bez akumulatora i timera na pokładzie).

Opublikowano

Czy modelik jakieś szkody odniósł, bo wleciał jednak na sam koniec między drzewa?? Witamy w dziale mikrusów nowego kolegę i to jak widać doświadczonego modelarza - fajnie przeczytać, że są tacy "rajdowcy", co w jeden dzień budują modele.
;)
Pięknie i czysto wykonany klasyk, aż miło popatrzeć, ale czy aby na pewno był dobrze doważony. Kumam, że miał to być oryginał, ale te stare plany w trakcie budowy modelu można było chyba  zmodyfikować, tak aby dać mu niewielki skłon osi napędu, jak np. w tym modelu gumówki:

9901.jpg

... zapewne lepiej by się zachowywał przy locie "silnikowym".

PS Maciej, nie miałeś pokosy żeby poeksperymentować z elektryfikacją, czyli zadziałać bardziej współcześnie. Myślę, że przy takiej wadze modelu można by próbować użyć któryś z mniejszych mikrosilników bezrdzeniowych z przkładnią + superkondensator (bez akumulatora i timera na pokładzie).

Witaj.

Miło czytać odpowiedzi oraz wymienić doświadczenia.W gumówkach jestem z przerwą od lat 80-tych.Po dekadzie z elektroniką powróciłem i......kleje je do dziś.Chyba z 400 wykonałem i.....ulubione konstrukcje powielam wielokrotnie.Yard Bird to kolejny /klon/lata wspaniale tylko......potrzebuje dużo terenu.Dzisiejsze loty to trawnik pod domem.Tam wiele skręciłem filmów na YT do popatrzenia.A elektryki,kondensatory czy mikro RC-próbowałem.Nawet kilka konwersji wykonałem na module Z samolotu Kyosho.Ale co sezon wybieram pudełko z gumą i....wygrywa kolejna gumówka.Jak dla mnie to fajna adrenalina przy modelach swobodnie latających.Lubię sklejać konstrukcje,dlatego tak szybko staram się wykonać model i później test w powietrzu.

Pozdrawiam Maciej

P.S.Czasem siadam do ładniejszych konstrukcji.Model wykonany 10 lat temu,który był ozdobą sklepu modelarskiego.

post-21980-0-31932900-1560098821_thumb.jpg

post-21980-0-33313000-1560098832_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Fajnie, że przybywa nam w tym dziale coraz więcej miłośników mikrusów. Maciej, liczę na to, że będziesz tutaj częstym i aktywnym użytkownikiem. :)

Opublikowano

Fajnie, że przybywa nam w tym dziale coraz więcej miłośników mikrusów. Maciej, liczę na to, że będziesz tutaj częstym i aktywnym użytkownikiem. :)

Po długiej nieobecności na innym forum,tutaj chciałbym przedstawiać kolejne gumówki i zachęcić do budowy inne osoby.

Maciej

• 2 lata później...
Opublikowano

Dzień dobry,

chciałbym zadać parę pytań na temat konstrukcji modelu:

-W jaki sposób (skąd) można wydrukować plan modelu w skali 1:1?

-Czy krawędzie natarcia i spływu w skrzydle mają przekrój prostokątny?

-Z czego jest wykonany grzybek? (czy nadałoby się drewno lipowe?)

-Czy rozpórki w statecznikach są wklejane na styk?

-Z planu widzę, że oś śmigła nie jest pochylona w dół. Czy nie było kłopotów z regulacją?

pozdrawiam, Szymon

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.