Maciej.j Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 Witam. Przedstawię budowę prostej gumówki którą kleiłem już kilka razy .Model polecam dla początkujących lub jako /przecinek/przy większych konstrukcjach.Po przygotowaniu listewek balsowych 1,5mm skleiłem statecznik poziomy.Następnie kadłub Maciej 1
Maciej.j Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Opublikowano 30 Maja 2019 I po około 60 minutach boki sklejone.
jethrotull Opublikowano 31 Maja 2019 Opublikowano 31 Maja 2019 Te ciężarki wyglądają jak magnesy neodymowe. Model już widac że będzie piękny.
jethrotull Opublikowano 31 Maja 2019 Opublikowano 31 Maja 2019 Jaką to ma rozpiętość? Skąd wziąłeś plany? EDIT ok, znalazłem: https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=7207
Maciej.j Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Opublikowano 31 Maja 2019 Witam kolegów. Na kadłubie leżą i trzymają stabilnie kliny silnika R4.Stosuję je często w budowie skrzydeł-dwa do żeberek.W kolejnych zdjęcia umieszczę je w trakcie budowy.A połączenia listewek są mocne.Kleję sprawdzonym czerwonym Titebondem. Maciej
Maciej.j Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Opublikowano 31 Maja 2019 Dziś piątek więc można dłużej posiedzieć nad modelem.Boki nacinam kawałkiem papieru ściernego,kropla wody i delikatne gięcie listew.Potem kliny i ciężarek a w miejscu cięcia odrobina kleju.Po około 15 minutach można kleić kadłub. Po około godzinie kadłub gotowy do szlifowania teraz mała zmiana w budowie.Nos bedzie dzielony by mieć więcej miejsca na gumę.Zastosuje pojedyńczą pętlę o przekroju 3x1mm Maciej
Maciej.j Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2019 Mały postęp w budowie.Skrzydła na planie połówki na sobie więc konstrukcję przeniosłem na papier milimetrowy.Kliny ustalają pozycje żeberek. Kadłub dostał już nosek.Mocowanie osi dla śmigła to końcówka od nitu +nylonowa rurka
Maciej.j Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2019 Skrzydła sklejone.teraz czas na oklejanie.Użyję kolorowego papieru-bibuła angielska.Biały papier maluje pigmentami Mixol,tuszem koh-i-noor i suszę na ramce po obrazku I gotowa konstrukcja do oklejenia Maciej
Maciej.j Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2019 I Yard Bird gotowy do lotów.Oklejony model pomalowałem jedną warstwą lakieru akrylowego.Na wadze niezly wynik z gumą 3x1mm /12.10 gram/W weekend postaram się na prezentacje modelu w lotach. Maciej.
Grifon Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Schludnie wyszedł, tempa budowy od Ciebie powinienem się uczyć
jethrotull Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Fantastyczny. Masa do lotu lepsza niż zalecana przez konstrukotra. Jaka długość silnika i jakie śmigło?
Maciej.j Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Schludnie wyszedł, tempa budowy od Ciebie powinienem się uczyć Takie modele można skleić w jeden dzień.Na innym forum model gumówki skleiłem w jeden dzień z dokładną godziną. Maciej Fantastyczny. Masa do lotu lepsza niż zalecana przez konstruktora. Jaka długość silnika i jakie śmigło? Stosuję balsę średnio-twardą typ C.Lekki papier angielski - 9gram/m.Śmigło japan propeller 6 cali.Ale też dobre mam Igra-6''.Silnik to pętla gumy 3x1mm o długości 25cm. Nasmarowana olejem rycynowym powinna wytrzymać około 1200 obrotów. Maciej
Maciej.j Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2019 Dziś wyprawa z dwoma modelami gumówek.Yard Bird by nie stracić go tak szybko ,wkręcałem tylko 750 obrotów. I link jak latał Maciej 1
ssuchy Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Czy modelik jakieś szkody odniósł, bo wleciał jednak na sam koniec między drzewa?? Witamy w dziale mikrusów nowego kolegę i to jak widać doświadczonego modelarza - fajnie przeczytać, że są tacy "rajdowcy", co w jeden dzień budują modele. Pięknie i czysto wykonany klasyk, aż miło popatrzeć, ale czy aby na pewno był dobrze doważony. Kumam, że miał to być oryginał, ale te stare plany w trakcie budowy modelu można było chyba zmodyfikować, tak aby dać mu niewielki skłon osi napędu, jak np. w tym modelu gumówki: źródło ... zapewne lepiej by się zachowywał przy locie "silnikowym". PS Maciej, nie miałeś pokosy żeby poeksperymentować z elektryfikacją, czyli zadziałać bardziej współcześnie. Myślę, że przy takiej wadze modelu można by próbować użyć któryś z mniejszych mikrosilników bezrdzeniowych z przkładnią + superkondensator (bez akumulatora i timera na pokładzie).
Maciej.j Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2019 Czy modelik jakieś szkody odniósł, bo wleciał jednak na sam koniec między drzewa?? Witamy w dziale mikrusów nowego kolegę i to jak widać doświadczonego modelarza - fajnie przeczytać, że są tacy "rajdowcy", co w jeden dzień budują modele. Pięknie i czysto wykonany klasyk, aż miło popatrzeć, ale czy aby na pewno był dobrze doważony. Kumam, że miał to być oryginał, ale te stare plany w trakcie budowy modelu można było chyba zmodyfikować, tak aby dać mu niewielki skłon osi napędu, jak np. w tym modelu gumówki: źródło ... zapewne lepiej by się zachowywał przy locie "silnikowym". PS Maciej, nie miałeś pokosy żeby poeksperymentować z elektryfikacją, czyli zadziałać bardziej współcześnie. Myślę, że przy takiej wadze modelu można by próbować użyć któryś z mniejszych mikrosilników bezrdzeniowych z przkładnią + superkondensator (bez akumulatora i timera na pokładzie). Witaj. Miło czytać odpowiedzi oraz wymienić doświadczenia.W gumówkach jestem z przerwą od lat 80-tych.Po dekadzie z elektroniką powróciłem i......kleje je do dziś.Chyba z 400 wykonałem i.....ulubione konstrukcje powielam wielokrotnie.Yard Bird to kolejny /klon/lata wspaniale tylko......potrzebuje dużo terenu.Dzisiejsze loty to trawnik pod domem.Tam wiele skręciłem filmów na YT do popatrzenia.A elektryki,kondensatory czy mikro RC-próbowałem.Nawet kilka konwersji wykonałem na module Z samolotu Kyosho.Ale co sezon wybieram pudełko z gumą i....wygrywa kolejna gumówka.Jak dla mnie to fajna adrenalina przy modelach swobodnie latających.Lubię sklejać konstrukcje,dlatego tak szybko staram się wykonać model i później test w powietrzu. Pozdrawiam Maciej P.S.Czasem siadam do ładniejszych konstrukcji.Model wykonany 10 lat temu,który był ozdobą sklepu modelarskiego. 1
ssuchy Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Fajnie, że przybywa nam w tym dziale coraz więcej miłośników mikrusów. Maciej, liczę na to, że będziesz tutaj częstym i aktywnym użytkownikiem.
Maciej.j Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2019 Fajnie, że przybywa nam w tym dziale coraz więcej miłośników mikrusów. Maciej, liczę na to, że będziesz tutaj częstym i aktywnym użytkownikiem. Po długiej nieobecności na innym forum,tutaj chciałbym przedstawiać kolejne gumówki i zachęcić do budowy inne osoby. Maciej
Krecik09 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Dzień dobry, chciałbym zadać parę pytań na temat konstrukcji modelu: -W jaki sposób (skąd) można wydrukować plan modelu w skali 1:1? -Czy krawędzie natarcia i spływu w skrzydle mają przekrój prostokątny? -Z czego jest wykonany grzybek? (czy nadałoby się drewno lipowe?) -Czy rozpórki w statecznikach są wklejane na styk? -Z planu widzę, że oś śmigła nie jest pochylona w dół. Czy nie było kłopotów z regulacją? pozdrawiam, Szymon
Rekomendowane odpowiedzi