Skocz do zawartości

2.4 GHz - SPEKTRUM czy FUTABA

fullrespect

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje pytanie wzięło się z tego powodu iż jestem zdecydowany aby kupic aparature dzialającą w pasmie 2.4 GHz - teraz mam mały dylemacik - którą opcję wybrać ?

Czy ktoś z Was mial jakies doświadczenia z FUTABĄ na 2.4 GHz - bo spektrum już znam [ przynajmniej z opisów na forach ] ale o futabie słabo coś słychać ?

moje typy na dzień dzisiejszy są takie:

Futaba FF-6 T6EXP-FM/2,4 GHz

i

SPECTRUM DX6i

Interesuje mnie jedynie taki zakres cenowy - wiec mam dwie opcje :)

Którą polecacie i dlaczego ?

Opublikowano

Witam mam SPEKTRUM i jestem bardzo zadowolony. Szczegolnie ta latwosc programowania w porownaniu z optikiem . Popatrz tez na ceny odbiornikow to tez wez pod uwage. Albo jezeli masz dobre radio to wez pod uwage moduly JETI

Pozdrawiam Slawomir

Opublikowano

Radia nie mam żadnego bo sprzedałem własnie OPTIC'a dlatego chce kupic nowe na 2.4 GHz

A jak z serwisem SPEKTRUM - jest coś w Polsce ? bo jak aparatura padnie na gwarancji to pół biedy ale jak padnie po gwarancji to sie robi problem...

Opublikowano

Ja używam Futabę od wiosny tego roku i jestem b.zadowolony (wcześniej Laser-4).W tym systemie zero zakłóceń, (co bywało na poprzedniej aparaturze) a lata nas nieraz po kilka modeli jednocześnie. Do czego się mogę przyczepić, to brak instrukcji po polsku.Jednak można sobie z programowaniem poradzić bez problemu.Nie znam tej drugiej aparatury więc nie mogę ich porównać.

Opublikowano

Odbiorniki do futaby są drogie. Za drogie ...

No i cena Spectruma jest nieco niższa.

Spectrumy na polske sprowadza http://www.scorpio-polska.pl/katalog.php

I z nimi chyba najłatwiej jest rozmawiać o naprawie. Ale dostawcy zagraniczni także prowadza "serwis".

Jak narazie poza urwaniem anteny nie słyszałem o żadnym zepsutym spectrumie. Z resztą o futabie poza akcją serwisową także cisza.

Opublikowano

No własnie Piotrku - jesli chodzi o kupno to chyba wolałbym jednak w polsce od jakiejś firmy która da mi pisemną gwarancję obowiązującą na terenie naszego kraju. Bo wysyłka w razie problemów - to same problemy...

BTW: dzieki za cenne info :)

Opublikowano

Taką samą kupiłem synowi aby je łączyć zakupionym kabelkiem uczeń - trener ( na razie nie wiadomo kto kogo powinien uczyć bo idzie nam podobnie. Aparatura działa bez zarzutu a obsługa jest banalna. Zakupu dokonałem w sklepie cyber fly w Polsce za około 650zł z odbiornikiem i pakietem. Teraz cena może się zmienić ze względu na zmianę kursu.

Darek

PS - Ta cena z alledrogo to tylko samego nadajnika (bez odbiornika i też bez pakietu zasilającego - 80zł)

Opublikowano

Widzę ze zdania są prawie identyczne...

cięzko zdecydować się na jedną z aparatur, chociaż w przypadku spektruma widzę ze odbiorniki są tańsze - a to bardzo ważne... chyba szala przechyli się na stronę własnie SPEKTRUM bo jak na razie nic nie przekonuje mnie do FUTABY... a SPEKTRUM od dawna mi po głowie chodzi... [ wiem wiem, pisze maslo maślane ale jestem juz calkiem zamotany jesli chodzi o wybór ]

Opublikowano

wiesz, ja tak nie jestem pewien czy w Polsce masz jakiś serwis spektrum, pewnie wysyłają do ameryki upsem a tyle to sam mozesz zrobić, a w róznicy ceny między oficjalną polską a ściaganego radia możesz sobie praktycznie drugie radio kupić, a dwa to na pewno się nie zepsują.

Jeśli latasz spalinkami, to zastanów się nad DX7, jeden kanał więcej ale też sporo wiecej mikserów , no i w zestawie masz pakiety do nadajnika, odbiornika i 4 cyfrowe serwa całkiem niezłe.

Opublikowano

Witam

Ja posiadam Futabe T7C i odbiornik FS617. Poniewaz dopiero co rozpoczolem moja przygode z modelarstwem nie wiele moge powiedzic. Ogolnie jestem zadowolony. Aparature Futaby wybralem z uwagi na cene . Nadajnik 69 E i odbiornik 79E. Caly zestaw kosztuje chyba ok 250 E ja zas kupilem nadajnik i odbiornik oddzielnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Co do bezawaryjnosci - aparatura to tylko urzadzenie, wiec tez moze stwierdzic "a dzisiaj to mi mozesz" ;) Oprocz urwanej anteny w DX6i spotkalem sie z dwoma przypadkami uszkodzenia (zuzycia czy tez rozkalibrowania) potencjometrow, pomimo ze aparatura byla stosunkowo nowa i nalot miala niewielki. Jeden z takich przypadkow opisany jest na forum smiglowcowym.

O podobnym przypadku w DX7 nie slyszalem jak do tej pory, z tym ze to nie musi oznaczac ze DX7 ma inne (lepsze ?) potencjometry, po prostu w Polsce mamy w uzyciu znacznie wiecej DX6i niz DX7 wiec statystycznie i mozliwosc "padu" znacznie wieksza.

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano

Widze chyba ze szala przechyla sie na stronę SPEKTRUM, i prawie zdecydowany jestem na jej zakup.

Czy szanowni koledzy możecie polecic jakiś sklep za granicami naszego kraju z którym w razie draki nie bedzie problemów z reklamacją ?

Z góry dziekuję za odpowiedz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.