Piotr771 Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Nie mam takich ustawień i kompletnie nie wiem jak to ustawić (gdyby mógł mi Pan podesłać jakiś link z lekturą byłbym wdzięczny, bo osobiście nie mogę nic znaleźć), ale nawet podczas próbowania model nigdy dobrze nie szybował, po wyrzucie leci chwilę poziomo po czym spada. Model ma 60 cm rozpiętości Tu jest jego plan http://www.decker-planes.de/index.php?page=shop.product_details&category_id=23&flypage=flypage_ad.tpl&product_id=37&option=com_virtuemart&Itemid=275 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zdaje się, że dobrze by było zacząć w ogóle od podstaw teorii lotu... Poczytaj coś z książek choćby Pawła Elsztajna - są jak najbardziej aktualne. A poza tym - jak masz ustawiony środek ciężkości? Podany zakres jest bardzo szeroki od 52,2 do 61,6 od krawędzi natarcia płata. Jaki masz u siebie? Jak wygląda szybowanie? Czy model pompuje ( zadziera, traci prędkość i zwala się) ? Na początek musi szybować poziomo z możliwie małą utratą wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Mi też się spodobał ten modelik Ale chciałbym trochę większy... czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przeskalował do 90cm / 1m i nim latał? Jaka waga wtedy? Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 A po co skasować? Przecież są dostępne wersje większe. Spinin Birdy Oj.... Lenistwo..... Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Sorry, dopiero rozpoznaję temat DLG i chcę zbudować konstrukcyjnego z balsy i sklejki, bo innych nie potrafię. Poszukam. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Piotr771- Widzę że jesteś z Krakowa, napisz do mnie PRIV, spotkamy się na rzucanie i może coś wykombinuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Pytanie do kolegów którzy budują wersję 1m-wą Plany wersji 60cm powiększyłem o 150% co mi dało 0.9m.Chodzi mi jaka jest szerokość lotek płata i czy dobrze zrobiłem. Do powyższych linków planów jedno metrowego potrzebne jest hasło.......czy ktoś z was zna!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Czy mógłbym jeszcze kupić od kogoś wycięty już model do złożenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr771 Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Dane o środku ciężkości podeślę wieczorem (muszę dopracować kilka drobiazgów w modelu), Panie Arku jak wyglądał ster kierunku w Pańskim modelu? U mnie jest balsa wzmocniona węglem ale i tak jest to dosyć kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Ale po jakie licho powiększacie plany? Skalujac je zmieniacie istotne konstrukcyjne wymiary. Przeciez na stronie projektanta jest gotowy plan do pobrania większego brata właśnie 1m Kierunek mam zrobiony wg. planów. Należy zwrócić uwagę na kierunek sloi. Nic się nie łamie i jest sztywne. Można pokusić się o naklejenie na natarciu rowingu węglowego. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 A więc jednak powiększyłem plany o 63% w celu uzyskania metrowej rozpiętości i..... szkrzydła mam już zrobione. I tu pojawia się pytanie czy wycinać lotki czy zostawić tylko sterowanie tyłem????? Dodam, że chciałbym polatać "w wietrze". Jeśli wyciąłbym lotki to zlikwidowałbym ster kierunku. Co radziliby mi doświadczeni modelarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.