a74BACK Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jarek, co powiesz na temat porównania tych dwóch ram, słucham? PS Daruj sobie forkowania moich zdjęć dalej OK? Nie po to je tutaj wklejam, żebyś je rozrzucał po sieci 👍
jarek996 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, a74BACK napisał: Jarek, co powiesz na temat porównania tych dwóch ram, słucham? PS Daruj sobie forkowania moich zdjęć dalej OK? Nie po to je tutaj wklejam, żebyś je rozrzucał po sieci 👍 Prosze o rozmiar ramy i Twoje cm.
a74BACK Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Proszę odpowiedz mi na pytanie, czy w drugim rowerze jest prawidłowa proporcja ramy do podsiodłówki ok?
jarek996 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Moim zdaniem, stara rama TEZ jest na Ciebie za mala! Po dzisiatkach zbudowanych rowerow i dzisiatkach lat obracania sie w swiatku rowerowym, KAZDA anomalia jest dla mnie natychmiast widoczna. Podaj wzrost i wielkosc ramy i prawda "wyplynie" w 3 sek. Najgorzej porownywac dwie "zle" ramy do siebie. A to ze CI sie na nich dobrze jezdzi nie swiadczy o tym, ze sa prawidlowej wielkosci. Czlowiek sie do wszystkiego przyzwyczai! Dziecko wychowane z wilkami, nie potrafilo chodzic w pozycji "homo sapiens" 😉
a74BACK Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Aluminiowa ma rozmiar 64 i to jest rama roweru Radon Scart Z niecierpliwością czekam na komentarz 😁 No chętnie się dowiem, jaki powinienem mieć wzrost do tej ramy 👍
jarek996 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Radon to jeszcze gdzis tam sie w prporcjach lapie (lezysz pewnie na granicy). ALe to MTB to W ZYCIU! 8 minut temu, a74BACK napisał: Radon Scart Model (5 , 7, 9) , rocznik?
a74BACK Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2023, czekam na konkretna odpowiedź, na jaki wzrost jest ten Radon przeznaczony? Podaj przedział 👍
jarek996 Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu 191-199 cm Bez konkretnej specyfikacji ciezko okreslic dokladniej, ale popatrzylem na stare Radony i nowe (model nazywa sie juz inaczej) i tak mi wychodzi. Jesli tyle nie masz, to siedzisz za wysoko. Moim (skromnym) zdaniem, masz i tak swoje siodlo BARDZO wysoko, wiec teoretycvznie powinienes byc blizej 199. W przeciwnym razie rozp.....asz sobie kolana (siedzeniem, za wysoko). Zobacz jak zawodowi kolarze dzisiaj siedza! Sa prawie w "przysiadzie", ale tak jest wlasnie zdrowo (dla kolan)! Ja zawsze az musze zatrzymac samochod, jak widze gosci siedzacych w "niebiosach" i ledwo dotykajacych padalow koncowka buta (w dolnym polozeniu nogi): Nie wiem dlaczego, ale najczesciej jezdza tak "pakerzy" 😂 Ich akurat troszke rozumiem. Oni chca miec wszystko NAJ (wiec i NAJwyzej siedziec) 😂
a74BACK Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu Czyli mieszczę się w przedziale, co Ty na to? EDIT: czytając co napisałeś dodałbym nawet, że ramę mam idealnie dobraną 😁 Także Jarek, raczej powstrzymaj się od pochopnego wyciągania wniosków 👍 Dziękuję i pozdrawiam 😉 No i bonus dla Ciebie ten carbon to rozmiar 20,5
jarek996 Opublikowano 49 minut temu Opublikowano 49 minut temu Ale my piszemy o NOWEJ ramie. W starej przeciez napisalem, ze sie miescisz, jesli jestes miedzy 191, a 199. Podaj rozmiar nowej. Twoje zakonczenie nie jest fair, bo ja na wszystko odpowiadam, a Ty unikasz podania rozmiaru nowej ramy. Takie zakonczenie swiadczy tylko o tym, ze "cos jest na rzeczy" z rozmiarem nowej. Mama mnie tak wychowala, ze dla mnie nie jest zadna ujma poniesc "porazke", wiec jak nie bede mial racji , to sie tylko gleboko poklonie.
jarek996 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu Tak to sobie mozemy pisas. Podaj nazwe i rozmiar! Rama jest o JEDEN (minimum) rozmiar za mala na Twoj wzrost! Dopoki nie udowodnisz, ze sie myle (ale nie takim tekstem jak powyzej, tylko TWARDYMI danymi; wzrost i specyfikacja Twiojej za malej ramy), to JA mam racje 😉 1
a74BACK Opublikowano 42 minuty temu Opublikowano 42 minuty temu Przecież wszystko Ci wkleiłem 👍 Rozmiar, marka, model 👍 Cierpliwie czekam, na twoje rzeczowe argumenty
jarek996 Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu No to jednak ja mam tracje. To co Chinczycy napisali ma sie NIJAK z rzeczywistoscia! Ja, ktory mam 181, jezdzilem (na prawidlowo dobranej, przez wyczynowgo kolarza, ale powiedzmy markowej) ramie MTB na 19 calowej, Chinole wciskaja na nia ludzi od 185-195 😂 Poczytaj troszke teorii o geometriach i szybko zrozumiesz, ze sie MYLA!!! Oni nawet swoja wlasna tabelkie spi......li 😂
a74BACK Opublikowano 32 minuty temu Opublikowano 32 minuty temu To wróćmy do tego obrazka: Co tutaj jest nie tak, skoro czarny jest dla mnie ok? Co z tego, że rura podsiodłowa w białym jest "dłuższa", skoro efekt docelowy jest praktycznie taki sam? PS Jeżeli dążymy tylko do tego, że "masz racje" to daj znać, przyznam Ci racje i temat zamkniemy 😉 We współczesnych MTB stosuje się niższy przekrok i wtedy rura podsiodłowa jest dłuższa niż w szosie/gravelu. Ameryki nie odkryłem, a wystarczy popatrzeć na obrazki obecnych mtb, no, ale skoro źle dobrałem, to źle dobrałem. Najważniejsze, że ja jestem zadowolony i mi się dobrze jeździ, choć przejechałem tym rowerem raptem 300km
jarek996 Opublikowano 17 minut temu Opublikowano 17 minut temu Piotrek, jestes wysokim facem i ramy dla ludzi powyzej 190, sa czesto kompromisem. Po prostu jest Was tak malo, ze wiele firm NIE robi ram ktore mialyby WASZE parametry. Wtedy cuduje sie dluzszymi mostkami i NIENATURALNIE wyciagnietymi rurami podsiodlowymi (jak Twoja). Popatrz na ramy szosowe, ale uznanych producentow. Tam znajdziesz lekko ramy dla siebie (a nawet wyzszych kolesi). No ale oni MUSZA to miec w ofercie. Jesli ja, majac 181 jezdze (na prawidlowej) 19, to facet o 15 cm wyzszy NIE Moze pasowac do ramy o niecale 4 cm wyzszej! NIGDY W ZYCIU! Wiec jesli NIE robia wiekszych ram, to naturalnym jest, ze pisza tak; 20,5 cla od 190 w gore (czyli do nieskonczonosci). Ale to NIE sa prawidlowe proporcje! Bo rura podsiodlowa to dopiero POLOWA(albo mniej) istotnych ustawien (mysle, ze wazniejsza jest rura gorna, head tube). Jesli bierzemy to co zrobili (i napisali Chinczycy, to oczywiscie ZWRACAM HONOR i MASZ RACJE, choc dalej nie wiem ILE masz tych cm). Jesli bierzemy pod uwage ogolnoswiatowe standardy i bikefit, to bym sie dalej sprzeczal. Jedno jest pewne; SIEDZ JAK NAJNIZEJ (ale tak, zeby bylo CI wygodnie). Jesli czujesz na poczatku dyskomfort, to sie szybko przyzwyczaisz. Pisales, ze miales problem z kolanami, a to jest TEZ ratunek dla kolan! Zeby kat (zgiecia) nogi W DOLNYM polozeniu, byl jak najmniejszy! No i krec z WYSOKA kadencja! Jazda silowa, to proszenie sie o problemy (tez glownie z kolanami). P.S. Jeszcze jedna rzecz rzuca sie w oczy. Rowery MTB (Twoja rama to MTB, tak pisales) maja duzo krotsze mostki, niz reszta rowerow. Ty chyba przerzuciles klamoty ze swojego RADONA. Gdybys tu wrzucil "krociaka" (czyli to , co tej ramy pasuje", to siedzialbys pionowo, bo przy Twoim wzroscie NIE moglbys sie pochylic!. Dlatego tez kupowanie ramy MTB, do innych celow NIE jest najlepszym pomyslem i chcoc miec nie MTB, na ramie MTB, wychodza takie komizmy z proporcjami. Mam mnauczyla mnie tez, ze ZAWSZE nalezy mowic prawde, nawet jak bedzie przykra. I napisze tak ; Twoj rower NIE jest rowerem z prawidlowymi proporcjami (i pewnie jestes tego swiadom). Mam nadzieje, ze docenisz moja "odwage", ze nie ide z pradem i wylacznie "cukruje" i sie nie pogniewasz, oraz ze bedziemy dalej "walczyc" (ale kilometrami i relacjami z naszych jazd) w tym temacie 🤘 P.S. mostek dosc typowej dlugosci w rowerze (sztywnym) MTB (50 mm?):
a74BACK Opublikowano 10 minut temu Opublikowano 10 minut temu Nie miałem problemu nigdy z kolanami, pomyliłeś mnie z kimś 👍 Szosa i gravel ma inną geometrię, mniej wyciągniętą i bardziej "zgarbioną" Ramy są krótsze i wyższe w porównaniu do obecnych mtb Gdyby to co mam było proporcjonalnie jeszcze większe, to nie dosięgnąłbym do kierownicy i musiałbym skracać mostek 1
jarek996 Opublikowano 6 minut temu Opublikowano 6 minut temu 10 minut temu, a74BACK napisał: Nie miałem problemu nigdy z kolanami, pomyliłeś mnie z kimś 👍 Szosa i gravel ma inną geometrię, mniej wyciągniętą i bardziej "zgarbioną" Ramy są krótsze i wyższe w porównaniu do obecnych mtb Gdyby to co mam było proporcjonalnie jeszcze większe, to nie dosięgnąłbym do kierownicy i musiałbym skracać mostek A kto to pisal kilka dni temu? Przeciez nie pisali o tym w temacie SILNIKI 😂 to nie dosięgnąłbym do kierownicy i musiałbym skracać mostek Pisze o tym wyzej! Czy ramy szosowe sa wyzsze? to zalezy. Ramy ze slopingiem sa podobnie "niskie", ale maja reszte zupelnie inaczej "ustawiona". Trekingi mialy (maja?) NAJBARDZIEJ zrelaksowana pozycje. Dalem znak zapytania, bo jest ich coraz mniej, a sa to najlepsze rowery dla TURYSTOW rowerowych, jezdzacych rekracyjnie + Gdybys tutaj zmienil kiere, kola i osprzet, to bys nie domyslil, ze to szosa 😂
Rekomendowane odpowiedzi