Gość Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Zaznaczę na wstępie, że Ameryki nie odkrywam, ale może się komu przyda. Potrzebne są: - Taranis X9E - 1 szt. - gimbale M9 (dla Taranisa X9D) - 2 szt. - pierścień adaptacyjny - 2 szt. Pierścień ten wypełni szczelinę powstałą pomiędzy gimbalem a obudową radia. Można go wydrukować w technice 3D wykorzystując pliki ze strony https://www.thingiverse.com/thing:2267485 Krok 1: Odkręcamy pokrywę tylną, ściągamy ją i odłączamy zasilanie. Krok 2: Odkręcamy po 4 wkręty mocujące oryginalne drążki (strzałki czerwona) i rozłączamy przewody sygnałowe (strzałki żółte) Gimbal FrSky M9 dostarczany jest w wersji "uniwersalnej" czyli pasuje jako prawy lub lewy, i praktycznie to od nas zależy jego konfiguracja. Aby ruch drążka był swobodny i można nim było sterować silnikiem trzeba zablokować sprężynę. Robi się to za pomocą śrubki dostarczonej z gimbalem Krok 3: Nakładamy pierścień na obudowę gimbala, wkręcamy wstępnie śruby mocujące w taki sposób, by lico śruby zrównało się z powierzchnią pierścienia. Krok 4: Montujemy gimbale w obudowie radia, wkręcamy śruby. Pomimo, iż są to śruby z gwintem metryczny, wkręcone mocno trzymają gimbal na swoim miejscu. Krok 5: Podpinamy kable sygnałowe. I tu mała uwaga: kabel zaznaczony strzałką jest jak dla mnie ciut krótkawy i po wpięciu w gniazdo jest trochę napięty. Wyjściem poprawiającym sytuację, jest niewielkie jego rozplątanie. Krok 6: Patrzymy, czy aby nie zostało nam zbyt dużo części, podpinamy zasianie, skręcamy "plecy" i mamy prawie lepsze zamiast dobrego: Prawie lepsze, bo standardowe drążki M9 są krótkie. Wykręciłem, podmieniłem, i jest dobrze (też prawie, bo zostal jeszcze jeden kroczek) Krok 7: Aby drążki M9 były poprawnie rozpoznawane w Taranisie X9E, trzeba zaktualizować oprogramowanie i zainstalować z aktywną opcją horussticks Po aktualizacji obowiązkowo trzeba wykonać kalibrację drążków. Filmik - przed i po aktualizacji oprogramowania Czy warto było? Nie wiem Jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia, ale mam nadzieję, że skończą się czasami dziwne zachowania typu powolny ruch (drążek fizycznie wraca do pozycji środkowej a kursor powolutku nie śpiesząc się...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Mam te drążki w X9D i.... działają. Chociaż czuć różnicę, to jakiejś ultra-precyzji ja nie zauważam. Chyba za słabo latam. Mam nadzieję, że są faktycznie niezniszczalne, bo fabryczne wytrzymały u mnie ok.100h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Podpiąć temat dla potomnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slekar Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Witam, Koledzy poszukuję pierścieni adaptacyjnych do mojego Taranisa X9E w celu zamontowania czujników Halla. Czy ktoś może mnie poratować? Pozdrawiam slekar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Jeżeli satysfakcjonują Cię elementy drukowane FDM to mogę poratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slekar Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Witam, nie wiem co to jest drukowanie FDM ale jeśli te pierścienie adaptacyjne będą pasowały do Taranisa X9 E pod gimbale hallotronowe to się piszę. Jakie będą koszty? slekar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Podaj adres do wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Wysłane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slekar Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Dzięki Ryszard. Pozdrawiam slekar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Gość napisał: Cytat Czy warto było? Nie wiem Jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia, ale mam nadzieję, że skończą się czasami dziwne zachowania typu powolny ruch (drążek fizycznie wraca do pozycji środkowej a kursor powolutku nie śpiesząc się...). Poproszę o odpowiedź na to pytanie. U mnie też ten objaw się pojawia, może zmiana gimbali pomoże. Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 8 godzin temu, Trenerek napisał: Poproszę o odpowiedź na to pytanie. Trochę czasu już minęło, więc tym razem można odpowiedzieć. Tak, warto było. Po wymianie drążków zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 13 godzin temu, Jerzy_R napisał: Trochę czasu już minęło, więc tym razem można odpowiedzieć. Tak, warto było. Po wymianie drążków zero problemów. Dzięki za info, a pierścienie mocujące jeszcze drukujesz? jeśli tak, to byłbym zainteresowany. Niby mają tam: M9 Gimbal Mounting Rings For Taranis X9E (t9hobbysport.com) ale nie mają. Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 8 godzin temu, Trenerek napisał: pierścienie mocujące jeszcze drukujesz Nie, te użyte drukowane były "po prośbie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 A czy te pierścienie pełnią rolę konstrukcyjną, czy tylko maskującą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 W dniu 29.10.2019 o 23:56, Gość napisał: Pierścień ten wypełni szczelinę powstałą pomiędzy gimbalem a obudową radia. Nic więcej niż zaznaczyłem. Jak się przyjrzysz drążkom, M9 mają "odsadzenie", których w przypadku oryginalnych drążków do Taranisa X9E nie ma. Więc to tylko maskowanie, wypełnienie czy jak tam to nazwać. M9 X9E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Dzięki za info, czyli można je zrobić z dowolnego materiału, który będzie po prostu ładnie wyglądał. Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Trenerek napisał: można je zrobić z dowolnego materiału, który będzie po prostu ładnie wyglądał Nikt Ci nie zabroni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Darek podaj namiary na wysyłkę to Ci wydrukuję po kosztach wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi