mayster8405 Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zainspirowany modelami Macieja,j postanowiłem też wykonać model gumówki i będzie to modelik o nazwie Marabu. Oczywiście bez Maćka pomocy w postaci gumy, śmigieł i rad , model by prawdopodobnie nie powstał. Model jest gotowy do prób lotnych ale odkładam to, na naprawdę dobre warunki. Co do materiału jaki zastosowałem; to płytka balsy 2m/m na dzwigary oraz elementy kadłuba , usterzenia poziomego i pionowego, kawałek balsy 1.5 m/m na żeberka, balsa 1m/m na pokrycie górnej i dolnej części kadłuba i centropłata.Ponadto balsa 5x5 m/m na natarcie skrzydła.Klej to Soudal 64A i CA. Opisu nie zamieszczam bo jego konstrukcja jesy bardzo prosta. Powinienem zamknąć się w wadze 60 gram jak w planach. A więc skrzydło i usterzenie; Elementy okleiłem papierem japońskim na rozrzedzony Soudal, a potem jeszcze raz bardziej rozrzedzonym całe elementy po którym pokrycie się ładnie naprężyło.Po dokładnym wyschnięciu wszystko pomalowałem nitrocellonem. Kadłub; Oszklenie kabinki wykonałem z jakiegoś celuloidu z okładki"czegoś" ,przyklejona klejem UCHU-por Miejsca zamocowania kołka mocującego gumę w tylnej części kadłuba wzmocniłem sklejeczką 1m/m jak i kołki mocujące skrzydło. Narazie tyle na ten post. 1
jethrotull Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Bardzo ładny, jaka rozpiętość?
Marek_Spy Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Przesympatyczny modelik i ładnie wykonany.
Maciej.j Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Witam. Miło mnie że w tym dziale powstała kolejna gumówka,Model klasyk,o dobrych właściwościach w locie.Wykonanie modelu,ozdoby bardzo ładne.Czekam z niecierpliwością na zapis z lotów,pomogę przy trymowaniu.I może następne modele pojawią się tutaj
mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Opublikowano 23 Listopada 2019 Co do kadłuba jeszcze; goleń podwozia to drut stalowy 1.2m/m powyginany do kształtu jak w planie, podgrzany nad palnikiem i zahartowany.Kółka 30m/m. A to zestaw do stworzenia napędu / dar od kolegi Macieja.j śmigła; za radą Macieja wykonałem do niego dwa kpl śmigieł 180 i 200m/m oraz dwa sznury z gumy 5x1 i 2.5x1 który będzie lepszy to okarze się w próbach. Po oklejeniu w całości model prezentuje się tak; Kompletny model do lotu ważył 58 gram , czyli zmieściłem się w limicie, ale niedługo się cieszyłem tym wynikiem gdy przyszło model wyważyć. Niestety na przód musiałem dołożyć 10 gram aby CG było jak w planach, dlaczego -nie wiem!? A to chyba jest już za dużo!? Dostałem kilka cennych rad ,więc następny model powinien wyjść lepiej i lżej. Loty na pewno będą na wiosnę, chyba że warunki pozwolą no i muszę mieć statyw i nakręcarkę do gumy. Model ma 60 cm rozpiętości. Maciej, model zrobiłem z ciekawości zainspirowany Twoimi pięknymi swobodnymi lotami, jak mi się powiedzie z Marabu, napewno coś pokleje, chociażby One Nite 2
kaszalu Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Gratulacje - mnie TEŻ wkręcił na zbudowanie mikrusa .....
mayster8405 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Opublikowano 24 Listopada 2019 Zamias statywu do nakręcania gumy w modelu, posłużę się przykładem jak ze zdjęcia - ciekawa koncepcja. Co do nakręcarki, myślę że przez zimę zdołam coś wykonać własnego? Mam gdzieś w piwnicy pozostawine plastikowe przekładnie-zębatki ze sprzętu AGD tylko muszę się dokopać albo poszukać w sklepie.
Rekomendowane odpowiedzi