mayster8405 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Zainspirowany modelami Macieja,j postanowiłem też wykonać model gumówki i będzie to modelik o nazwie Marabu. Oczywiście bez Maćka pomocy w postaci gumy, śmigieł i rad , model by prawdopodobnie nie powstał. Model jest gotowy do prób lotnych ale odkładam to, na naprawdę dobre warunki. Co do materiału jaki zastosowałem; to płytka balsy 2m/m na dzwigary oraz elementy kadłuba , usterzenia poziomego i pionowego, kawałek balsy 1.5 m/m na żeberka, balsa 1m/m na pokrycie górnej i dolnej części kadłuba i centropłata.Ponadto balsa 5x5 m/m na natarcie skrzydła.Klej to Soudal 64A i CA. Opisu nie zamieszczam bo jego konstrukcja jesy bardzo prosta. Powinienem zamknąć się w wadze 60 gram jak w planach. A więc skrzydło i usterzenie; Elementy okleiłem papierem japońskim na rozrzedzony Soudal, a potem jeszcze raz bardziej rozrzedzonym całe elementy po którym pokrycie się ładnie naprężyło.Po dokładnym wyschnięciu wszystko pomalowałem nitrocellonem. Kadłub; Oszklenie kabinki wykonałem z jakiegoś celuloidu z okładki"czegoś" ,przyklejona klejem UCHU-por Miejsca zamocowania kołka mocującego gumę w tylnej części kadłuba wzmocniłem sklejeczką 1m/m jak i kołki mocujące skrzydło. Narazie tyle na ten post. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Bardzo ładny, jaka rozpiętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Przesympatyczny modelik i ładnie wykonany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Witam. Miło mnie że w tym dziale powstała kolejna gumówka,Model klasyk,o dobrych właściwościach w locie.Wykonanie modelu,ozdoby bardzo ładne.Czekam z niecierpliwością na zapis z lotów,pomogę przy trymowaniu.I może następne modele pojawią się tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Co do kadłuba jeszcze; goleń podwozia to drut stalowy 1.2m/m powyginany do kształtu jak w planie, podgrzany nad palnikiem i zahartowany.Kółka 30m/m. A to zestaw do stworzenia napędu / dar od kolegi Macieja.j śmigła; za radą Macieja wykonałem do niego dwa kpl śmigieł 180 i 200m/m oraz dwa sznury z gumy 5x1 i 2.5x1 który będzie lepszy to okarze się w próbach. Po oklejeniu w całości model prezentuje się tak; Kompletny model do lotu ważył 58 gram , czyli zmieściłem się w limicie, ale niedługo się cieszyłem tym wynikiem gdy przyszło model wyważyć. Niestety na przód musiałem dołożyć 10 gram aby CG było jak w planach, dlaczego -nie wiem!? A to chyba jest już za dużo!? Dostałem kilka cennych rad ,więc następny model powinien wyjść lepiej i lżej. Loty na pewno będą na wiosnę, chyba że warunki pozwolą no i muszę mieć statyw i nakręcarkę do gumy. Model ma 60 cm rozpiętości. Maciej, model zrobiłem z ciekawości zainspirowany Twoimi pięknymi swobodnymi lotami, jak mi się powiedzie z Marabu, napewno coś pokleje, chociażby One Nite 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Gratulacje - mnie TEŻ wkręcił na zbudowanie mikrusa ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Zamias statywu do nakręcania gumy w modelu, posłużę się przykładem jak ze zdjęcia - ciekawa koncepcja. Co do nakręcarki, myślę że przez zimę zdołam coś wykonać własnego? Mam gdzieś w piwnicy pozostawine plastikowe przekładnie-zębatki ze sprzętu AGD tylko muszę się dokopać albo poszukać w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi