PAWEL B Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Linki możesz zrobić z żyłki od kosiarki (żółte) te co naciągają całą konstrukcję a te drugie ustalające wznios z stalowych plecionek i tak ci na pewno wytrzyma tu masz 2 fotki może złej jakości bo są stare ale mniej więcej widać. I napisz mi jak będziesz chciał te plecionki to ci podeśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam Dzięki wielkie! Jasne że chcę :mrgreen: (na PW napiszę co i jak) Widze że też budowałeś Jungmanna z planów w modelarzu. Czy Oriętujesz się może czy statecznik pionowy który jest w tym modelu ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości? Na zdjęciach tego samolotu statecznik ma pionową krawędź natarcia a w tych planach jest ukośny.Ja już mam wycięte żebra pod statecznik ukośny i zastanawiam się czy jest to na tyle kardynalny błąd aby wycinać nowe żebra. Dla ciekawostki budowałem ten model w czasach gdy o balsie czytałem w modelarzu a niewidziałem jej nigdy na oczy:) żebra skrzydeł robiłem z kory akacji :shock: .Silnik Zrobił mi tata wg mojego pomysłu.Był napędzany z kompresora a działał jak silnik na co2. Modelem latałem w kółko a jako linka służyła rurka akwariowa połaczona z kompresorem :mrgreen: Śmieszne to było bo nie wystarszało mocy na normalny lot i trzebabyło pomagać ręcznie. Po ok 10 kółkach skręcona rurka się załamywała ... MAm jeszcze ten model u rodziców to podeśle fotki jak u nich będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zrób tak jak na planach ,zdjęcia pokazują samolot który mógł być już naprawiany ja do swojego TIGER MOTH mam zdjęcia samolotu i każdy statecznik inaczej wygląda jeden jest półokrągły drugi zaś już jest troszkę płaski . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Poniżej fotki z tym co już zrobiłem: Życzę wszystkim Wesołych Świąt!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Kolega szybki jest bardzo ładnie się to zapowiada... Miodzio jednym słowem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Szybki to ja niejestem niestety bo czasu na modele mało :evil: PAWEL B, W tym czasie pewnie zrobiłby z 10 takich modeli :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Paweł to buduje modele w tępie lepszym niż u ryżojadów zachowujać europejskie standarty co nie można powiedzieć o firmach typu CMpro itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Koledzy ja codziennie przy modelach spędzam około 6 godzin a modelarstwem zajmuje się ze 20 lat to jakąś wprawę już mam . Przeszedłem już modele na uwięzi combaty i akrobatki modele rc z napędem samozapłonowym itd.,itd... wiele tych modeli było .Modele budowałem wraz z kolegą Grześkiem razem tyle czasu bawimy się modelarstwem lotniczym ale to by było dużo opisywania i wiele zdjęć a co do prędkości budowania to poproszę o nie ZAPESZANIE !!! Ale to nie w temacie sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Ja niestety niemiałem kolegi dzielącego moją pasję i do wszystkiego dochodziłem sam bo w moim mieście niebyło nawet jednego modelarza :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 A to nasza ekipa .Sorki za zasmiecenie watku,ale chcialem dokonczyc post mojego kolegi Pawła.B od prawej:Ja czyli Grzesiek;Pawel.B;modelarzkobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Mocny skład:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam Poniżej fotki z postępami. Uff wolno to idzie :? Dziś udało mi się skręcić linkę na cięgna skrzydeł. I TU SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA DLA PAWŁA B ZA BEZINTERESOWNĄ POMOC!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek4 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam kolege a zarazem nauczyciela tak obserwuje i coraz bardziej mi sie podoba Juz nie moge doczekac sie efektu koncowego Mam nadzieje ze moj Mig niedlugo tez nabierze tempa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Witam Poniżej fotki z postępami.Górne skrzydła jak widać tylko prowizorycznie położone. Zastrzały skrzydeł będą z prętów szklanych 3mm oklejonych sklajką dla uzyskania kroplowego kształtu. Baldachim z prętów stalowych 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Witam Mam mały problem podczas tworzenia baldachimu. Chcę go zrobić z pręta 3mm. Dziś przez 2 godz próbowałem powyginać i dopasować do siebie pręty ale efekt końcowy mnie nie zadowala i będę robił odnowa (Jest minimalnie krzywo a w przypadku baldachimu to niedopuszczalne). Robiłem to tak że górny płat unieruchomiłem w stosunku do kadłuba i wtedy wyginałem pręty .Teraz chyba będę robił tak że zrobię baldachim z cienkiego drutu (np. 1mm) a jak będzie wszystko ok. to skopiuje kształt na właściwych prętach. Co o tym myślicie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Mam jeszcze jedno niedyskretne pytanie Czy kogokolwiek interesuje ten temat? Bo nie wiem czy jest sens śmiecić na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Forum nie zaśmiecasz, czekam na dalszą relację z budowy.Dla mnie jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Ale jak skopiujesz? Najprościej byłoby zrobić wzornik i na nim wyginać. Dla mnie to też mordega wyginać drut np na podwozie od fi 3mm w górę. Ale robiłem to tak: na obu prętach zaznaczałem linie, od ktorej zacznie się zginanie. Potem w imadło i młotek. oczywiście zawsze ustalałem by zaznaczone miejsce wypadało równio na krawędzi imadła. Częste sprawdzanie kątomierzem i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 NAjbardziej mnie wku... to że jak ustawiłem górny płat na konstrukcji mającej zapewnić "prostość" to przy każdym pasowaniu pręta wszystko mi się przestawiało. Z tymi cienkimi druikami to skopiowałbym w zasadzie tylko miejsca gięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Witaj. Rysujesz sobie najpierw na kartonie wzór tej podpórki i tam gdzie ta podpórka wchodzi w kadłub na kartonie wywiercasz otwory jak będziesz to wyginał to po zgięciu pręta włożysz go w te otworki i lepiej będzie ci pasować drut do szablonu z kartonu i resztę tak jak piszą imadło ,młotek i wyginasz tak długo aż będzie się zgadzało z szablonem potem na odwrocie kartonu wyginasz następną podpórkę zakładasz to na kadłub i musi być wszystko prosto i ok. Tak to ma wyglądać ,potem na odwrocie szablonu robisz taka samą podpórkę ,będzie ok. (na tym kartonie to tylko tak prowizorycznie narysowałem ) Może zrób 1 tą podpórkę nie tak jak na planach z 2 prętów tylko z 3 i całość zlutuj owijając lutowanie drucikiem .Pierwsze lutowanie tak jak na planach pokazane a drugie lutowanie zrób tam gdzie podpórka wchodzi w skrzydło koło natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.