Skocz do zawartości

Bucker Jungmann

tom000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Linki możesz zrobić z żyłki od kosiarki (żółte) te co naciągają całą konstrukcję a te drugie ustalające wznios z stalowych plecionek i tak ci na pewno wytrzyma tu masz 2 fotki może złej jakości bo są stare ale mniej więcej widać.

jun1eo1.jpg

ju2ke7.jpg

I napisz mi jak będziesz chciał te plecionki to ci podeśle.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam

Dzięki wielkie! Jasne że chcę :mrgreen: (na PW napiszę co i jak)

Widze że też budowałeś Jungmanna z planów w modelarzu. Czy Oriętujesz się może czy statecznik pionowy który jest w tym modelu ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości? Na zdjęciach tego samolotu statecznik ma pionową krawędź natarcia a w tych planach jest ukośny.Ja już mam wycięte żebra pod statecznik ukośny i zastanawiam się czy jest to na tyle kardynalny błąd aby wycinać nowe żebra.

Dla ciekawostki budowałem ten model w czasach gdy o balsie czytałem w modelarzu a niewidziałem jej nigdy na oczy:) żebra skrzydeł robiłem z kory akacji :shock: .Silnik Zrobił mi tata wg mojego pomysłu.Był napędzany z kompresora a działał jak silnik na co2. Modelem latałem w kółko a jako linka służyła rurka akwariowa połaczona z kompresorem :mrgreen: Śmieszne to było bo nie wystarszało mocy na normalny lot i trzebabyło pomagać ręcznie. Po ok 10 kółkach skręcona rurka się załamywała ...

MAm jeszcze ten model u rodziców to podeśle fotki jak u nich będę

Opublikowano

Zrób tak jak na planach ,zdjęcia pokazują samolot który mógł być już naprawiany ja do swojego TIGER MOTH mam zdjęcia samolotu i każdy statecznik inaczej wygląda jeden jest półokrągły drugi zaś już jest troszkę płaski .

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Kolega szybki jest bardzo ładnie się to zapowiada... Miodzio jednym słowem ;)

Opublikowano

Szybki to ja niejestem niestety bo czasu na modele mało :evil: PAWEL B, W tym czasie pewnie zrobiłby z 10 takich modeli :mrgreen:

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Paweł to buduje modele w tępie lepszym niż u ryżojadów zachowujać europejskie standarty co nie można powiedzieć o firmach typu CMpro itp

Opublikowano

Koledzy ja codziennie przy modelach spędzam około 6 godzin a modelarstwem zajmuje się ze 20 lat to jakąś wprawę już mam .

Przeszedłem już modele na uwięzi combaty i akrobatki modele rc z napędem samozapłonowym itd.,itd... wiele tych modeli było .Modele budowałem wraz z kolegą Grześkiem razem tyle czasu bawimy się modelarstwem lotniczym ale to by było dużo opisywania i wiele zdjęć a co do prędkości budowania to poproszę o nie ZAPESZANIE !!!

Ale to nie w temacie sorki.

Opublikowano

Ja niestety niemiałem kolegi dzielącego moją pasję i do wszystkiego dochodziłem sam bo w moim mieście niebyło nawet jednego modelarza :wink:

Opublikowano

A to nasza ekipa .Sorki za zasmiecenie watku,ale chcialem dokonczyc post mojego kolegi Pawła.B

dsc02624cp4.th.jpg

od prawej:Ja czyli Grzesiek;Pawel.B;modelarzkobi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Poniżej fotki z postępami. Uff wolno to idzie :?

2d69480c5a756be6med.jpg

27c7a60a308bd414med.jpg

9be2e5128cea4d54med.jpg

Dziś udało mi się skręcić linkę na cięgna skrzydeł. I TU SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA DLA PAWŁA B ZA BEZINTERESOWNĄ POMOC!!!

Opublikowano

Witam kolege a zarazem nauczyciela :D tak obserwuje i coraz bardziej mi sie podoba Juz nie moge doczekac sie efektu koncowego Mam nadzieje ze moj Mig niedlugo tez nabierze tempa

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Poniżej fotki z postępami.Górne skrzydła jak widać tylko prowizorycznie położone. Zastrzały skrzydeł będą z prętów szklanych 3mm oklejonych sklajką dla uzyskania kroplowego kształtu. Baldachim z prętów stalowych 3mm.

531f650c67dc479bmed.jpg

fa6067049bc75324med.jpg

7a9c909fcfd544d3med.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam mały problem podczas tworzenia baldachimu. Chcę go zrobić z pręta 3mm. Dziś przez 2 godz próbowałem powyginać i dopasować do siebie pręty ale efekt końcowy mnie nie zadowala i będę robił odnowa (Jest minimalnie krzywo a w przypadku baldachimu to niedopuszczalne). Robiłem to tak że górny płat unieruchomiłem w stosunku do kadłuba i wtedy wyginałem pręty .Teraz chyba będę robił tak że zrobię baldachim z cienkiego drutu (np. 1mm) a jak będzie wszystko ok. to skopiuje kształt na właściwych prętach. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Mam jeszcze jedno niedyskretne pytanie :) Czy kogokolwiek interesuje ten temat? Bo nie wiem czy jest sens śmiecić na forum

Opublikowano

Forum nie zaśmiecasz, czekam na dalszą relację z budowy.Dla mnie jest super.

Opublikowano

Ale jak skopiujesz? Najprościej byłoby zrobić wzornik i na nim wyginać. Dla mnie to też mordega wyginać drut np na podwozie od fi 3mm w górę. Ale robiłem to tak: na obu prętach zaznaczałem linie, od ktorej zacznie się zginanie. Potem w imadło i młotek. oczywiście zawsze ustalałem by zaznaczone miejsce wypadało równio na krawędzi imadła. Częste sprawdzanie kątomierzem i jest OK.

Opublikowano

NAjbardziej mnie wku... to że jak ustawiłem górny płat na konstrukcji mającej zapewnić "prostość" to przy każdym pasowaniu pręta wszystko mi się przestawiało. Z tymi cienkimi druikami to skopiowałbym w zasadzie tylko miejsca gięcia

Opublikowano

Witaj. Rysujesz sobie najpierw na kartonie wzór tej podpórki i tam gdzie ta podpórka wchodzi w kadłub na kartonie wywiercasz otwory jak będziesz to wyginał to po zgięciu pręta włożysz go w te otworki i lepiej będzie ci pasować drut do szablonu z kartonu i resztę tak jak piszą imadło ,młotek i wyginasz tak długo aż będzie się zgadzało z szablonem potem na odwrocie kartonu wyginasz następną podpórkę zakładasz to na kadłub i musi być wszystko prosto i ok.

Tak to ma wyglądać ,potem na odwrocie szablonu robisz taka samą podpórkę ,będzie ok.

(na tym kartonie to tylko tak prowizorycznie narysowałem )

84993367uq8.jpg

Może zrób 1 tą podpórkę nie tak jak na planach z 2 prętów tylko z 3 i całość zlutuj owijając lutowanie drucikiem .Pierwsze lutowanie tak jak na planach pokazane a drugie lutowanie zrób tam gdzie podpórka wchodzi w skrzydło koło natarcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.