Maciej.j Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 5 minut temu, jethrotull napisał: A te modele myśliwców się generalnie same wyważają czy trzeba dodawać balast na nosie? Witaj. Jak każdy model duży i mały wymaga ustawienia krążenia i regulacji . W dolnopłatach trzeba dłużej pobawić się w regulacji środka ciężkości,ale później widok latającego modelu......bezcenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 OK, ale na czym ta regulacja konkretnie polega? Modele RC generalnie się wyważają same, bo wyposażenie jest ciężkie i zazwyczaj wystarczy je zamontować z przodu modelu i jest ok. Ty właśnie zaoszczędziłęś 1.5g na wadze śmigła i zastanawiam się czy to znaczy że będziesz musiał dodawać balast żeby model nie leciał na ogon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 1 godzinę temu, jethrotull napisał: OK, ale na czym ta regulacja konkretnie polega? Modele RC generalnie się wyważają same, bo wyposażenie jest ciężkie i zazwyczaj wystarczy je zamontować z przodu modelu i jest ok. Ty właśnie zaoszczędziłęś 1.5g na wadze śmigła i zastanawiam się czy to znaczy że będziesz musiał dodawać balast żeby model nie leciał na ogon? Przy małych modelach warto /powalczyć /o ich wagą koncową.Kadłub i w nim pętla gumy są krótkie więc ilość obrotów ograniczona.Ten parametr powoduje że model lżejszy powinien polecieć dłużej.Śmigła guillow są ciężkie i w modelach w większości trzeba plastelinę kleić w ogonie.Przy lekkich śmigłach mniej dodatkowej masy poprawia długość lotu.Oklejanie i lakierowanie też oszczędnie -malowanie i lakier potrafią /dorzucić/ 2 gramy.Testowałem japonkę z pigmentem złotym.Ładnie to wygląda ale arkusz utył 2,5gram.Materiał powędrował do kosza...... Na etapie budowy warto końcówki skrzydeł kleić ze skosem ujemnym,statecznik poziomy także kąt ujemny.Później już łatwiej model poddaje się modyfikacji. Regulacja gumówek to obszerny wątek na oddzielny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Witam Zdecydowałem o zmianie śmigła na 5'' o mniejszym skoku.Klocek balsy to 4 deseczki 3mm.W kolejnych zdjęciach etapy obróbki.Czas wykonania około 2 godziny W konstrukcji skleiłem skrzydła i stateczniki.Czas szukać lekkiej japonki i dalsza zabawa z detalami 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Czy takie balsiane śmigło jest wystarczająco mocne? Jak na nie patrzę to wydaje mi się że żadne włókno drewna nie biegnie przez całą średnicę śmigła bo nasady łopat są bardzo cienkie a piasta jest przecięta otworem na oś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 9 godzin temu, jethrotull napisał: Czy takie balsiane śmigło jest wystarczająco mocne? Jak na nie patrzę to wydaje mi się że żadne włókno drewna nie biegnie przez całą średnicę śmigła bo nasady łopat są bardzo cienkie a piasta jest przecięta otworem na oś. Do wzmocnienia łopatek śmigieł modelarze stosują CA lub naklejają japonkę.Dobre śmigła to klocek selekcjonowanej balsy,moje laminowane.Ale zobaczymy......jak będzie napędzać model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Witam. Model oklejony japonką 9 gram .Dwie warstwy lakieru Vidaron.Zrezygnowałem z akcentów Armee de l` Air.Kabina..... nie mam talentu do malowania/szklarni/więc nakleiłem pasek taśmy izolacyjnej.I finał na wadze miło mnie zaskoczył.Z gumą i plasteliną może nie przeskoczy 10,00 gram.Pozostało wykonać obsadę śmigła,teflonowe podkładki i na.....półkę Kiedy świąteczny stół się ugina,śpiewa kolędy cała rodzina,na niebie pierwsza gwiazdka już świeciniech Cię bogaty Mikołaj odwiedzi. Spokojnych Świąt dla Wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 24 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 super, bardzo mi się podobają takie niesztampowe modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 5 godzin temu, jethrotull napisał: super, bardzo mi się podobają takie niesztampowe modele. Dziękuję Piotr.A może w Nowym roku usiądziesz i skleisz ,,niesztampowy'' modelik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 24 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 Ja już kleję, tylko że nie gumówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Bez tytułu.tifWitam Kolejny wybrany model z listy to Knøw’s.Plany z 1950 autor H.K.P. Nielsen.Ładna konstrukcja,balsowe śmigło i 16 cali rozpiętości.Oryginał zalecany z listew 2x2mm,ja wybrałem 1,5x1,5mm.Okleję malowanym papierem angielskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam. I model ukończyłem.Ciężar z gumą 5x1mm trochę za duży jak na tą konstrukcję ale zobaczymy/testy wykonam na 3x1mm/Kolor papieru uzyskałem z tuszem koh-i-noor fluor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Maciej modelik wyszedł pięknie ? Ma bardzo ładną sylwetkę pomimo planów sędziwego wieku. Zabiorę się za niego? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Wystrugałem śmigło do tego modelu / narazie jeszcze do " lizania"/, pierwsze od ponad 50-ciu lat. Narazie nie mam odpowiedniej balsy i papieru więc nic więcej nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 08:56, mayster8405 napisał: Wystrugałem śmigło do tego modelu / narazie jeszcze do " lizania"/, pierwsze od ponad 50-ciu lat. Narazie nie mam odpowiedniej balsy i papieru więc nic więcej nie robię. Śmigło ładnie wykonane.Czekam na model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam. Kolejny model z listy 2019 gdzie zabrakło czasu......Model to Auster Arrow z planów Keil Kraft.Klejenie z kilkoma uproszczeniami ,ale w oryginalnej skali/20'' rozpiętości/ Okleję malowaną bibułą w kolorze niebieski/tusz koh-I-noor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Piękny!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witam Model Auster Arrow z planów Keil Kraft jeszcze czeka na oklejenie.Na zlecenie młodego modelarza który wybrał model Swallow......siadam i wykonam taką konstrukcję.Plan z outerzone https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=10396. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witam. Korzystając z dobrej bezwietrznej pogody przygotowałem dwa modele One Nite i Knøw’s. Temperatura 8 stopni,wilgotność okolo 80% wytrzymałem 1,5 godziny.Loty dobre One Nite osiągał około 45 s.Drugi na gumie 3mm latał około 30s.Smigło drewniane słabo /ciągnęło/ model więc wymiana na plastik.Potestuję je przy lepszej pogodzie i loty 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie dysponuje wybieraną balsą na takie modele, ale z resztek pozostałości pokusilem się zrobić kadłub. Do tego modelu śmigło przedstawiłem we wcześniejszym poście ,ale jak Maciej wspominał że nie jest z jego sprawności zadowolony będzie mogło być zastąpione 6"-wą IGRą. Usterzenie poziome i pionu schnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi