CHBO Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam wszystkich! Będę tu zamieszczał relację z budowy Sopwith Pup 1/6 z Balsa USA. Nie jest to nie wiadomo co, tylko taki mały, prosty samolocik. Skoro jednak wziąłem się za niego, to co mi szkodzi powrzucać tutaj parę zdjęć. Może kogoś ten temat interesuje... Ale najpierw parę słów wstępu. W 2002 roku zbudowałem bardzo fajny model Bristol Scout C z zestawu firmy Svenson. Model na początku miał silnik OSMax 2t LA40 (6,5cm) i latał tak sobie. Tutaj wideo z 2008 roku Około roku 2011 model zyskał nowy silnik Saito 62GK 4t. Z tym silnikiem latał znakomicie. Wogóle był to bardzo fajny model, którym zrobiłem mnóstwo lotów. Niestety jesienią ubiegłego roku (2018) poleciałem nim znowu po dłuższej przerwie Bateria odbiornika straciła swoje właściwości. Kiedy spadło napięcie nie zacząłem lądować od razu, bo pomyślałem, że jak to kiedyś bywało pociągnie jeszcze z 2-3 minuty. Niestety nie pociągnęła. Straciłem panowanie nad modelem i tak to się zakończyło: Doszedłem do wniosku, że nie będę go już odbudowywał. Małe dwupłatowce to dużo frajdy. Dlatego pomyślałem, że fajnie byłoby mieć znowu coś takiego. I wtedy przypomniałem sobie, że gdzieś w szafie leży SOPWITH PUP 1/6, który przysłał mi znajomy z USA chyba w 2008 roku. Przeleżał więc na strychu ponad 10 lat. Nigdy nie brałem się za niego, bo nie był mi potrzebny drugi model tej klasy. Jednak brakuje mi małego dwupłatowca z I wojny, więc postanowiłem wygrzebać ten zestaw. Zaznaczę jednak, że jak na razie nie mam wolnego silnika do tego modelu. Saito 62 będzie raczej za duży, OS MAX FS 5cm może być za mały. Mam jeszcze OS FS 8,5cm, ale ten jest zajęty w moim Pete'n'Poke. W grę wchodzi tylko czterosuw. Dlatego możliwe, że doprowadzę budowę do ARC lub ARF i poczekam aż "zwolni" się OS 8,5cm. Tak wygląda pudełko po otwarciu: Więc do roboty. Na początek biorę się za drobiazgi, bo na nie nie starcza mi później zapału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Trochę wolnego między świętami, więc jest mały postęp. Początek najłatwiejszy... po prostu cięcie i sklejanie listewek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Stateczniki gotowe. Oto kilka zdjęć. Łączenie sterów wysokości wg. planów miało być z kołka bukowego, ale takie połączenie nigdy mi się nie podobało. Poza tym nie mogę znaleźć tego kołka, więc chyba brakuje go w zestawie. W takim razie daję pręt stalowy. Ster kierunku wydawał mi się jakiś taki delikatny, więc wykonałem go z rurki aluminiowej. Jest lekki i solidny. Oprócz tego, nauczony doświadczeniem z Morane-Saulniera wzmocniłem statecznik pionowy, żeby nie rozjechał się przy oklejaniu folią oratex. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2020 Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Wziąłem się za centralną sekcję górnych płatów. Powoli do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mam pytanko: jak w Bristolu i w tym modelu masz rozwiązane mocowania olinowania skrzydeł? Jestem na etapie budowy Camela w podobnej skali i nadszedł czas wykonania olinowania, myślałem o metalowych snapach. https://pfmrc.eu/topic/82377-kolejny-wielbłąd-camel/?tab=comments#comment-768052 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witaj, Szczerze mówiąc nie sprawdzałem jeszcze jak to będzie w Pupie (chodzi mi o Sopwith Pup :))), ale w Bristolu to były sznureczki gumowe naciągane na haczyki umieszczone w kadłubie i pod górnymi płatami. Oczywiście ani w tym ani w Bristolu nie mają one konstrukcyjnego znaczenia. W Pupie nie zamierzam ich na razie wogóle stosować. Tobie proponuję takie rozwiązanie jak w Bristolu. Musisz porobić haczyki i dziurki i przepuścić jakąś linkę gumową lub inne coś, co można trochę naciagnać (np. cienką linkę stalową ze spręzynkami na końcu). Pozdrawiam Ps. fajny Camel. Idealna wielkość. Sopwith trochę za mały pod moje silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Takie rozwiązanie oparte na sprężynkach jest w oryginalnym zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jeśli dorwiesz gdzieś, to nie stosuj Oratexu a Solartex... Ciągnie przy naprężaniu może 20% tego co Oratex. Ten potrafi zrobić śmigło nawet z takiego statecznika pionowego jak Twój. Waga z tego co pamiętam identyczna, jedynie trudno dostać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Dzięki za info. Stosowałem oba i byłem zadowolony. Jedna z tych firm zbankrutowała ponad rok temu. Więc obecnie na rynku została tylko jedna, ale nie jestem pewien która (ta niemiecka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ruszyłem ze skrzydłami. Dużo zabawy, bo dużo skrzydeł Lewe panele prawie gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Małe postępy przy budowie: 1. Zorientowałem się, że listwy na końcówkach skrzydeł idą pod kątem. Tak to jest jak sie nie patrzy na plany. Więc musiałem to poprawić: No i teraz jest dobrze: 2. Zabrałem się za centralną część dolnego skrzydła: Wiórki ze strugania listwy natarcia 3. No i prawe panele: No i całość skrzydeł: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvaro1987 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Cześć, Jak tam prace nad modelem?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Troszkę do przodu, ale jak na razie to utknałem za Atlantykiem, więc budowa wstrzymana. Jak uda mi się wrócić to wrzucę nowe fotki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Gotowe panele: Trzeba je było posklejać. I oto niespodzianka. Niestety nie wiem dlaczego, jedna połówka wyszła pod innym kątem niż druga. NIGDY mi się to wcześniej nie zdażyło. Ale muszę przyznać, że pierwszy raz przyklejałem połówki osobno do centropłata. Nie powinno to mieć znaczenia. Deska jest raczej równa. W każdym razie musiałem rozdzielić i poprawić, brrrr.... Tylny dźwigar musiałem wzmocnić. Jakoś to wyszło, najważniejsze, że teraz jest równo. Skrzydła idą do lamusa. Zostaje kadłub, ale to dopiero po powrocie z kwarantanny. Niestety zostałem odcięty od modelarni. A szkoda, bo kwarantanna to byłby czas, żeby pchnąć budowę mocno do przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Że balsa, to akurat nie przeszkadza. Że jakość cięcia słaba, to fakt, i to akurat przeszkadza w budowie. Balsa USA lepiej wypada w większych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Korona sprzyja! Wreszcie wróciłem z kwarantanny i od razu wziąłem się śmiało za kadłub. Oto efekty pracy. Zaczynam od spojrzenia do pudełka. Tyle zostało: Ruszam ze ściankami kadłuba. Klasyka gatunku, nie ma co komentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombowiec123 Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Kawał dobrej roboty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Raczej "kawałeczek", bo to maleństwo. Trochę pogrzebałem przy kadłubie. Wkleiłem ściankę ogniową. Na razie nie mam silnika, więc nie wycinam żadnych otworów. Zaznaczyłem tylko lokalizację łoża. W ogóle to nie planuę kupować silnika specjalnie do tego modelu. Mam OS FS 32, OS FS 52 i Saito GK 62. Pierwszy trochę za mały do tego modelu, Saito za duży a OS 52 byłby dobry, ale jest obecnie w moim Pete'n'Poke. Zatem dopóki go nie rozbiję, albo nie znudzi mi się całkowicie, to ten model silnika nie dostanie. Niedużo już brakuje do stanu ARC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombowiec123 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 nie no super:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Dawno nic nie wrzucałem, ale budowa nie zatrzymała się całkiem. Postępy jak widać: Instalacja płata górnego. Dokończyłem zaoblanie kadłuba:) I na koniec całość: Na tym etapie na razie wstrzymuję budowę. Nie mam odpowiedniego silnika (wolnego) do tego modelu a poza tym mam ciekawsze projekty na stole... Wrócę kiedy zwolni się któryś z moich silników, który nadawałby się do tego modelu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi