Zuberek23 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Witam, szukam planów podobnego modelu jak te ze zdjęcia poniżej. Konstrukcja balsa, silnik żarowy. Czy dysponujecie Panowie planami podobnych do w/w samolotów? Może jest strona gdzie mogę nabyć plany? Znalazłem zestawy w Wielkiej Brytanii, jednak cena 80£ + koszt wysyłki za zestaw jest zdecydowanie po za moim zasięgiem. Pozdrawiam, Artur
paweln7 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Witam Może wybierzesz coś z tego https://outerzone.co.uk/advanced/search_tag_matrix/index.asp?SpanFrom=25
Zuberek23 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2020 Przeglądałem, są dwa modele w stylu Reno racer. Szukam czegoś bez podwozia tak jak na zdjęciu.
japim Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Jaki rozmiar Cię interesuje? Modele kombat są w skali 1:12 i przeważnie wychodzą w rozmiarze ok 1m. Plany można prawie bezkarnie skalować +/- 20% biorąc poprawkę na grubości materiału. Więc masz 2 opcje: planów modeli kombat jest dużo i dopasowujesz to co Cię interesuje. Albo szukasz modelu Reno Racer i skalujesz do swoich potrzeb. Gotowca ciężko znaleźć.
Zuberek23 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2020 Interesuje mnie ok. 1m rozpiętości, pod silniki .15-.25 bo takie akurat mam. Dysponujesz może czymś konkretnym ? Lub masz jakieś ciekawe linki ?
japim Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Na outerzone wystarczy sobie odpowiednio skonfigurowac filtr: RC, low wing, Scale, militarty, Fighter i wyskakuje 186 planow. Do wyboru do koloru. tutaj role juz pelnia wlasne preferencje, czy Mustang, czy Foka, czy Messer... Zależnie od preferowanej techniki budowania - wiekszosc z balsy. Ale prawie szystkie zawieraja przekroje kadluba i skrzydla wiec wykonanie wersji ze stytopianu/styroduru to zaden problem.
TooM Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Jakie konkretnie masz silniki bo od tego zależy wybór modele.Coś możesz poszukać na rcpabianice.strefa.pl no i jaką technologią chcesz wykonać model.Napisz do czego ma służyć i jak wyglądać to coś podpowiemy.Pod silnik. 15 najlepiej sprawdziił się Mustang, laminat Ecika i Zero Wowy a pod. 25(silnik na łożyskach) większe modele jak Tenzan, IŁ czy Arsenal VB10
Zuberek23 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2020 Mam starego OS Maxa .15 i ASP .21. Konstrukcja balsowa jak w modelu poniżej. Pozostało mi go tylko okleić. Szukam czegoś podobnego pod w/w silnik żarowy. Dzięki, Japim - znalazłem mniej więcej to czego szukałem, interesuje mnie właśnie skala 1/12. Pozostało mi tylko wybrać konkretny model. Nie znam za bardzo trendów jakie panują w Polsce, buduje i latam zwykle sam. Czy jest konkretna konstrukcja (plan czy projektant) którą najczęściej buduje się i widuje w Polsce? Chodzi mi oczywiście o balsowe konstrukcje. Pozdrawiam
TooM Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Balsowe konstrukcje rzadko się spotyka bo nie wytrzymują trudów walki. Ostatnio lata Tomek (Papa Smerf) i to jego model jest na stronie Pabianic którą on prowadzi. Tam teź możesz się z nim kontaktować,
Rekomendowane odpowiedzi