Skocz do zawartości

Extrim3D

Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
J

Myślę Bartku że nie skopoiowałem Twoich wzorów. ? :D

Jutro powinienem okleić resztę modelu.

Oby tylko nic się nie zwaliło na głowę.

Witam po nocy pełnej upojnej pracy :D

Nie, wzory 'malowania' na pewno będą inne- choćby z tej przyczyny ze nie wiem jak u licha udało Ci się zrobić to cieniowanie biały>kratka? o Samej kratce nie wspomnę (chyba ze to już taka fabryczna folia w kratkę). Wygląda to bardzo fajnie!

Pomysłów na kolorystykę mam kilka, na spokojnie zastanowię się który wybiorę. Myślałem o czarnych pasach na końcach skrzydeł szerokości ok 10 cm - od dołu. od góry biały spływ + wściekle czerwone/pomarańczowe natarcie, kadłub boczki biały/czerwony, spod samolotu czarny pas z czerwonymi wstawkami, ogon dopasowany do kadłuba. Lotki tez czerwone/pomarańczowe.

Dziękuje ci jeszcze raz za cenne rady! faktycznie wklejenie na końcu budowy kadłuba wręg na styku kabina/kadłub dramatycznie ułatwiło robotę :)

W trakcie budowy popełniłem jeden błąd :lol::lol: jest taki element od spodu samolotu, do którego potem przymocowuje się podwozie, ten element skleja się z balsy i sklejki. Wszystko ok , ładnie spasowane (u mnie ten element wymagał delikatnego przeszlifowania) i... zagadałem się z kolegą który dzielnie asystował przy budowie. ;) przystępuje do wklejania spodu samolotu a tu kurcze coś mi nie pasuje ni diabła w części dziobowej. Patrze drapie się po głowie - co u licha!? hihih a no to ze wkleiłem element... odwrotnie :lol: górą w dół. Szybka akcja i zostało poprawione. Teraz czekam na chwile czasu żeby wszystko co trzeba dzielnie wyszlifować, zaokrąglić, i... w sobotę przystępuję do oklejania :)

Mam pytanie jeszcze - czy będziesz robił mocowanie bowden/statecznik metodą którą proponuje instrukcja (na termokurcz)?

Chyba bardziej 'profi' wyglądało by to po zastosowaniu ładnych ramionek? na wszelki wypadek zanabyłem drogą kupna 4 piękne ramionka, dzisiaj kupie jeszcze tylko zawiasiki na lotki/stery.

Model CACUSZKO. Składa się go poprostu poetycko :) przyznam ze nauczyłem się wiele na tej konstrukcji!

Moje poprzednie modele dłubane od zera samemu przypominają budową lodołamacze :lol: a tu proszę - delikatna balsowa konstrukcja a po złożeniu sztywna jak diabli!

Jeśli (oby nie!) rozbije extrima kupie na pewno kolejnego :) Super sprawa, myślę ze warty każdej złotówki :)

Serwa zastosuje 4xhs-55, powinny dać rade?

i jeszcze ostatnie pytanie - wycinasz otwory Tomku w osłonie silnika, tej białej plastikowej? oczywiscie dziurex pod oś silnika ;) ale te pozostałe otwory do chłodzenia?

• Odpowiedzi 267
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Addriano
Opublikowano

Cześć

Cieniowanie jest dorobione o ile sie ne myle aerografem. Fajny pomysł ale Tomek weź to popraw bo jeszcze trche prześwituje granica łączenia a stać Cię na lepsze efekty i nie bede nadmieniał po jakim Twoim modelu tak wnioskuje ;)

Pozdrawiam

EDIT

bud13.JPG

Zobaczcie co tam mamy w tle :D

Opublikowano

A tu górna częśćpłąta.

Pierwsze w życiu malowane ognie .

Chyba trochwe przesadziłem :D

(to w środku skrzydła jest niewidoczne i słuzyło do rozpędzenia aerografu.):shock:

mal1.JPG

Opublikowano

Cześć

Ważyłeś może skrzydło przed i po malowaniu? od dłuższego czasu zastanawiam się nad jakimś artystycznym malowaniem na moim funflayu ale ciekawi mnie jak to wagowo się prezentuje.

ps. modelik pierwsza klasa :wink:

Opublikowano

Zakończyłem malowanie skrzydła.

Już naniosłem ostatnie poprawki i biorę się za oklejanie reszty

mal2.JPG

ważyłem przed oklejeniem 204 g.

Jak teraz zważe to podam.

Edit

204 g to waga całego mdelu .

Po oklejeniu i malowaniu skrzydła wychodzi 246g.

Opublikowano

Tomku widze masz wiecej czasu niz ja:) Mialem podobna koncepcje jesli chodzi o plomienie:) no ale bede musial zrezygnowac z tej koncepcji.

Opublikowano

Bartku może jednak nie rezygnuj z płomieni.

2 modele w płomienie (ale przecież inaczej malowane) będą świetnie wyglądać na lotnisku.

A tak wogóle to planuje biały kadłub z wielką kulą ognia na boku (gdzieś od połowy kadłuba do końca ogona)

Opublikowano
Bartku może jednak nie rezygnuj z płomieni.

2 modele w płomienie (ale przecież inaczej malowane) będą świetnie wyglądać na lotnisku.

A tak wogóle to planuje biały kadłub z wielką kulą ognia na boku (gdzieś od połowy kadłuba do końca ogona)

hmmm nie mam areografu, zobacze co da sie wymysleć ;) mam mały sprytny i chitry plan... al enajpier - musze zlozyc model do konca ;)

Opublikowano

Oto foty mojego estrimka, jeszcze w trakcie konczenia (ster kierunku do oklejenia, wypozsazenie modelu - 4xhs55, bowdeny, ramionka, lotki i wklejenie zawiaskow, no i podwozie).

co do kolorkow to zastanawiam sie nad puszczeniem pomaranczowego pasa wzdłuż samolotu (od góry).

extrim1.jpg

extrim2.jpg

extrim3.jpg

extrim4.jpg

ładny? ;)

Opublikowano

Widzę że tempo budowy extrima masz powalające.

Czegoś brakuje na kładubie ale ten pomarańcz świetnie Ci wyszedł.

A i chłodzenie silnika chyba jeszcze nie wyciete???

Opublikowano

Ja taż już zakończyłem malowanie swojejgo Extrima.

Tak wygląda od dołu

mal4.JPG

A tak z góry.

mal3.JPG

Zostało wkleić stery i zamontować serwa (Conrady) i podwozie.

Za to nie mam pjęcia czym to napędzić. Pewnie znowu zapukam do Nasitka po silniczek.

Może podpowiecie co do niego włożyć.

Mam jakieś śmigło apc9 i myśle coby je wykożystać bo model wsam raz pod taki napęd z tm śmigłem.

Opublikowano

Jest tylko wzór pozwozia ,Ani drutu ani kółęk nie ma :(

Dlamnie to nie problem ,ale kółka i drut (nawet nie wygięty) mogły by sięznależć.

O ile kółka każdy może chcieć włozyć swoje o tyle z drutem można mieć klopot.

Opublikowano
Widzę że tempo budowy extrima masz powalające.

Czegoś brakuje na kładubie ale ten pomarańcz świetnie Ci wyszedł.

A i chłodzenie silnika chyba jeszcze nie wyciete???

Jutro rano spojrze na extrimka swiezym okiem to moze cos mi do glowy spadnie. Dziekiz a slowa uznania ;) jak to jednak bywa czasem - na fotkach wyglada deko lepiej niz w rzeczywistosci, no ale w powietrzu i tak nikt nie zauwazy kilku baboli ;) Musialem troszke 'szyc' bo kupilem trochu za malo bialej folii :oops:

Twoj model za to prezentuje sie bardzo fajnie :) jako naped wybralem silnik ktory zobaczysz bodaj na 2 stronie tego watku, smiglo narazie GWS ale mysle ze chyba wpadnie tam jakis apc, tylko jeszcze nie zastanawialem sie jaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.