Ghandi Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 J Myślę Bartku że nie skopoiowałem Twoich wzorów. ? Jutro powinienem okleić resztę modelu. Oby tylko nic się nie zwaliło na głowę. Witam po nocy pełnej upojnej pracy Nie, wzory 'malowania' na pewno będą inne- choćby z tej przyczyny ze nie wiem jak u licha udało Ci się zrobić to cieniowanie biały>kratka? o Samej kratce nie wspomnę (chyba ze to już taka fabryczna folia w kratkę). Wygląda to bardzo fajnie! Pomysłów na kolorystykę mam kilka, na spokojnie zastanowię się który wybiorę. Myślałem o czarnych pasach na końcach skrzydeł szerokości ok 10 cm - od dołu. od góry biały spływ + wściekle czerwone/pomarańczowe natarcie, kadłub boczki biały/czerwony, spod samolotu czarny pas z czerwonymi wstawkami, ogon dopasowany do kadłuba. Lotki tez czerwone/pomarańczowe. Dziękuje ci jeszcze raz za cenne rady! faktycznie wklejenie na końcu budowy kadłuba wręg na styku kabina/kadłub dramatycznie ułatwiło robotę W trakcie budowy popełniłem jeden błąd jest taki element od spodu samolotu, do którego potem przymocowuje się podwozie, ten element skleja się z balsy i sklejki. Wszystko ok , ładnie spasowane (u mnie ten element wymagał delikatnego przeszlifowania) i... zagadałem się z kolegą który dzielnie asystował przy budowie. przystępuje do wklejania spodu samolotu a tu kurcze coś mi nie pasuje ni diabła w części dziobowej. Patrze drapie się po głowie - co u licha!? hihih a no to ze wkleiłem element... odwrotnie górą w dół. Szybka akcja i zostało poprawione. Teraz czekam na chwile czasu żeby wszystko co trzeba dzielnie wyszlifować, zaokrąglić, i... w sobotę przystępuję do oklejania Mam pytanie jeszcze - czy będziesz robił mocowanie bowden/statecznik metodą którą proponuje instrukcja (na termokurcz)? Chyba bardziej 'profi' wyglądało by to po zastosowaniu ładnych ramionek? na wszelki wypadek zanabyłem drogą kupna 4 piękne ramionka, dzisiaj kupie jeszcze tylko zawiasiki na lotki/stery. Model CACUSZKO. Składa się go poprostu poetycko przyznam ze nauczyłem się wiele na tej konstrukcji! Moje poprzednie modele dłubane od zera samemu przypominają budową lodołamacze a tu proszę - delikatna balsowa konstrukcja a po złożeniu sztywna jak diabli! Jeśli (oby nie!) rozbije extrima kupie na pewno kolejnego Super sprawa, myślę ze warty każdej złotówki Serwa zastosuje 4xhs-55, powinny dać rade? i jeszcze ostatnie pytanie - wycinasz otwory Tomku w osłonie silnika, tej białej plastikowej? oczywiscie dziurex pod oś silnika ale te pozostałe otwory do chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Cześć Cieniowanie jest dorobione o ile sie ne myle aerografem. Fajny pomysł ale Tomek weź to popraw bo jeszcze trche prześwituje granica łączenia a stać Cię na lepsze efekty i nie bede nadmieniał po jakim Twoim modelu tak wnioskuje Pozdrawiam EDIT Zobaczcie co tam mamy w tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Zobaczcie co tam mamy w tle Czyli dobrze myślałem. No ale w takim razie po co to ? Czy to tylko górna strona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Cieniowani zkończone z powodu braku farby. Dziś kupiłem 4 fiolki , starczy to poprawic i na resztę robót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 A jak jest rozwiazane mocowanie skrzydła :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Pokaże jak skończe oklejanie bo część wzmocnień(?) zostanie wklejonych po oklejeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 A tu górna częśćpłąta. Pierwsze w życiu malowane ognie . Chyba trochwe przesadziłem (to w środku skrzydła jest niewidoczne i słuzyło do rozpędzenia aerografu.):shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Cześć Ważyłeś może skrzydło przed i po malowaniu? od dłuższego czasu zastanawiam się nad jakimś artystycznym malowaniem na moim funflayu ale ciekawi mnie jak to wagowo się prezentuje. ps. modelik pierwsza klasa :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Zakończyłem malowanie skrzydła. Już naniosłem ostatnie poprawki i biorę się za oklejanie reszty ważyłem przed oklejeniem 204 g. Jak teraz zważe to podam. Edit 204 g to waga całego mdelu . Po oklejeniu i malowaniu skrzydła wychodzi 246g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Tomku widze masz wiecej czasu niz ja:) Mialem podobna koncepcje jesli chodzi o plomienie:) no ale bede musial zrezygnowac z tej koncepcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Bartku może jednak nie rezygnuj z płomieni. 2 modele w płomienie (ale przecież inaczej malowane) będą świetnie wyglądać na lotnisku. A tak wogóle to planuje biały kadłub z wielką kulą ognia na boku (gdzieś od połowy kadłuba do końca ogona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Bartku może jednak nie rezygnuj z płomieni.2 modele w płomienie (ale przecież inaczej malowane) będą świetnie wyglądać na lotnisku. A tak wogóle to planuje biały kadłub z wielką kulą ognia na boku (gdzieś od połowy kadłuba do końca ogona) hmmm nie mam areografu, zobacze co da sie wymysleć mam mały sprytny i chitry plan... al enajpier - musze zlozyc model do konca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Co do malowania, mam stronkę: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=235703 Kiedyś jak budowałem Formosę (2004/2005) podpowiedział mi ją Doman. Jest tam kilka pomysłów na malowanie modeli - może coś się Wam spodoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 malowanie jest super! ja bym takiego nigdy nie zrobił(nie potrafie) czekam na oblot i na jakies filmiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Oto foty mojego estrimka, jeszcze w trakcie konczenia (ster kierunku do oklejenia, wypozsazenie modelu - 4xhs55, bowdeny, ramionka, lotki i wklejenie zawiaskow, no i podwozie). co do kolorkow to zastanawiam sie nad puszczeniem pomaranczowego pasa wzdłuż samolotu (od góry). ładny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Widzę że tempo budowy extrima masz powalające. Czegoś brakuje na kładubie ale ten pomarańcz świetnie Ci wyszedł. A i chłodzenie silnika chyba jeszcze nie wyciete??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Ja taż już zakończyłem malowanie swojejgo Extrima. Tak wygląda od dołu A tak z góry. Zostało wkleić stery i zamontować serwa (Conrady) i podwozie. Za to nie mam pjęcia czym to napędzić. Pewnie znowu zapukam do Nasitka po silniczek. Może podpowiecie co do niego włożyć. Mam jakieś śmigło apc9 i myśle coby je wykożystać bo model wsam raz pod taki napęd z tm śmigłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 A podwozie jest zawarte w zestawie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Jest tylko wzór pozwozia ,Ani drutu ani kółęk nie ma Dlamnie to nie problem ,ale kółka i drut (nawet nie wygięty) mogły by sięznależć. O ile kółka każdy może chcieć włozyć swoje o tyle z drutem można mieć klopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Widzę że tempo budowy extrima masz powalające.Czegoś brakuje na kładubie ale ten pomarańcz świetnie Ci wyszedł. A i chłodzenie silnika chyba jeszcze nie wyciete??? Jutro rano spojrze na extrimka swiezym okiem to moze cos mi do glowy spadnie. Dziekiz a slowa uznania jak to jednak bywa czasem - na fotkach wyglada deko lepiej niz w rzeczywistosci, no ale w powietrzu i tak nikt nie zauwazy kilku baboli Musialem troszke 'szyc' bo kupilem trochu za malo bialej folii :oops: Twoj model za to prezentuje sie bardzo fajnie jako naped wybralem silnik ktory zobaczysz bodaj na 2 stronie tego watku, smiglo narazie GWS ale mysle ze chyba wpadnie tam jakis apc, tylko jeszcze nie zastanawialem sie jaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.