smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam, po wielu latach powracam do zagadnienia modeli RC. Zakupiłem podobny do tego model EXTRA 300 [rozmiary te same lecz z innego miejsca i w innym kolorze] : http://www.allegro.pl/item485390683_extreme_flight_rc_extra_300_e_45_od_rcsklep.html Model jest bez silnika i bez aparatury . Na innej aukcji kupiłem nadajnik Graupner MX-12 - troszeczkę przyszłościowo :] Aktualnie szukam odbiornika do tego nadajnika, serw i silnika elektrycznego aby to wszystko w całość złożyć :] . Proszę o jakieś porady co podokupować aby to wszystko ładnie współgrało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Proszę o jakieś porady co podokupować aby to wszystko ładnie współgrało. Coś prostszego w pilotażu, żeby od razu nie rozwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 kilka lat temu już troszkę bawiłem się modelami tego typu.. z tego co mi się wydaje ten model również można oblatywać "powoli" więc bedzie czas na przypomnienie sobie latania z nim .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 rady w stylu "synku lataj nisko i powoli" wiadomo jak sie kończą ... powoli to żyletki można robic o ile mocy starczy ... producent nie podał propozycji napędów? conajmniej dziwne dawno temu na spalinie uczono mnie minimum ciąg 2x masa jednak na przypominanie sobie latania to ja bym go niezakupił .......... wracam do modelarstwa po 8 letniej przerwie i kilka kretów już ubiłem w tym roku a wczesniej przez ponad 12lat miałem aparaturę w "rencach" - pewność siebie to zły doradca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 no i o takie rady mi chodziło :] zbuduje sobie powoli na pierwsze loty rwd5 - co by nie szkoda było.. w pózniejszym czasie bedziemy testować extra 300 :] jaki odbiornik i serwa dokupić do tego nadajnika który wymieniłem w pierwszym poście. dodano: czy odbiornik -> http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=280 jest naprawde dobrym wyborem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ups... Krety wyemigrowały :shock: I co teraz będzie z krecikiem na dobranoc ??? :cry: Jaa chce kreciiikaaaa. A żeby nie było OT to ten link co podałeś to nie przenosi od razu do odbiornika tylko do podkategorii :mrgreen: P.S: Albo u mnie jest coś źle ? Wątpię lepiej podaj typ odbiornika EDIT: Na aukcji na allegro rozwaliło mnie to xD "U mnie kupujesz legalny towar, wystawiam faktury - nie kupuj z przemytu !!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 proszę bardzo - kret obserwujący modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dziękuje :mrgreen: Ach jo panie kapitanie xD On mówi tak: O o kur kur z z z noo no wu wu sa sa molot le le ci. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 chodzi dokładnie o ten wybór : http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=280 Jeti - REX 5 MPD 35 MHz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jej , krecik , lata dzieciństwa mi sie od razu przypomniały:-) NA moim polu tez jest pewnie taki ale spokojny bo ani razu na niego nie polowałem więc może się ujawni niedługo i się zaprzyjaznimy hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 To pozdrów go ode mnie :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 ponawiam odpowiedz chodzi dokładnie o ten wybór : http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=280 Jeti - REX 5 MPD 35 MHz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Nie mam pewności ale wydaje mi się, że lepszy będzie oryginalny do nadajnika ale niech się ktoś jeszcze wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Poszukaj lepiej i kup Coronę 6 kanałową z syntezą i nie będziesz musiał kombinować z kwarcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Nie mam pewności ale wydaje mi się, że lepszy będzie oryginalny do nadajnika ale niech się ktoś jeszcze wypowie podpowiesz jaki powinien być oryginalny ?? Znalazłem info że to chyba jest Graupner R700 na pasmo 35MHz - czy mam rację ?? jeżeli corona to : ta -> http://www.allegro.pl/item509144761_odbiornik_corona_35mhz_8_kanalowa_10szt_gratis.html czy ta : http://www.allegro.pl/item501177887_odbiornik_8ch_corona_rp8d1_synteza_35_mhz.html ?? ?? chyba że znajdę gdzieś indziej taniej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dokonałeś dobrego zakupu jeśli chodzi o aparaturę. Nie napisałeś jednak w jakim zakresie częstotliwości ona pracuje więc nas nie bardzo co masz się pytać na jaki zakres ma być odbiornik Tak jak koledzy wcześniej pisali odłóż ekstrę na później a zbuduj model prostszy do nauki. RWD 5 będzie dobrym wyborem ponieważ możesz wykorzystać takie samo wyposażenie jak do ekstry a dodatkowo możesz wykonać wersję z lotkami. Jeśli chodzi o odbiornik. Musisz pamiętać że to w przypadku takiej aparatury jaką posiadasz - to odbiornik będzie stanowił główną "pewność" połączenia radiowego z modelem a odbiornik-odbiornikowi równy nie jest. Waga samego odbiornika nie jest często dość istotną sprawą więc nie należy do końca się nią kierować. Czasem lepiej zakupić nieco cięższy lecz choćby lepiej zabezpieczony. Dla pewności - najlepiej stosować kwarce tego samego producenta co odbiornik. Odbiorniki Jeti Rex są odbiornikami dość popularnymi lecz są też to odbiorniki które nie posiadają jednej, zgodnej opinii. Wystarczy przeszukać to forum a znajdziesz wiele problemów i dziwnych nie wyjaśnionych sytuacji związanych z tymi odbiornikami. Osobiście użytkuję z powodzeniem jak i też wielu innych użytkowników odbiorniki Hitec HFD nad którymi sugerowałbym się zastanowić tym bardziej iż te odbiorniki posiadają niemal nieskazitelną opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 niewiem czy zabłysne - ponieważ kupiłem chyba trochę kota w worku.. http://www.allegro.pl/item497694493_nadajnik_graupner_mx_12_malo_uzywany.html jest to dokładnie ta aukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Chyba Ci się udało dobrze kupic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 powiedzcie coś więcej o tym nadajniku - jakie to zakresy obsługuje ?? i który wtedy dokupić odbiornik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 To się okaże Źle nie wygląda,pomijając antenę. Przekonasz się jak do Ciebie dotrze. Ja też mam dobre zdanie o odb. o którym pisał Marcin i go używam.Nie wspominałem o nim bo ma za dużo kanałów ale będzie działał. Corona to ta z syntezą ale jakbym miał wybierać miedzy nią a HFD to bym kupił jednak Hiteca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.