Skocz do zawartości

[nowicjusz] - pytanie o silnik i aparature do modelu

smootny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ten pakiet to oczywiscie chcesz do nadajnika a nie do modelu ?

Śmigło 5x3 do takiego silnika? No niestety ale zły wybór...

Masz podane na stronie:

9x4.7 11.47v 19.9A 230W

9x6 10.98v 30.9A 343W

10x4.7 10.92v 32.5A 359W

9x7.5 10.78v 37A 401W

11x4.7 10.71v 39.6A 426W

- masz racje - źle dobrałem powinno byc chyba to szybciej :

https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4264&Product_Name=GWS_EP_Propeller_(RD-9070_228x178mm)_

jeżeli chodziło o pakiet - mialem na myśli odbiornik .. w nadajniku juz jest pakiecik.

reszta typu silnik i ładowarka są ok ??

Opublikowano
jeżeli chodziło o pakiet - mialem na myśli odbiornik

No to przeczytaj co jest napisane w linku do pierwszego paketu ktory wskazałes....

Ładowarka jest ok.

Opublikowano

Rhino 2620mAh 3S 11.1v Transmitter Lipoly Pack

tak masz racje jest to pakiet dla nadajnika - "Transmitter - opposed to receiver" hehe.

Nie zwróciłem na to uwagi - to fakt, drugi z podanych już chyba jest trafniejszy ?

co z silnikiem ? - wielu na tym forum go poleca ..

Opublikowano
drugi z podanych już chyba jest trafniejszy ?

Jesli cierpisz na nadmiar gotowki to tak ale ja zdecydowanie polecam :

https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7294&Product_Name=Rhino_2350mAh_3S_11.1v_20C_Lipoly_Pack

lub

https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7468&Product_Name=Rhino_2350mAh_3S1P_25C_Lipoly_Pack

Lub coś podobnego z zippy.

To bdb pakiety , sam latam na zippy i rhino i polecam.

Śmigło raczej coś w ten deseń:

https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5439&Product_Name=APC_style_propeller_9x6-E

GWS są za miękie do tego silnika

Co do silnika , jaką wagę do lotu przewidujesz?

Opublikowano

z tego co wyczytałem silnik powinien udźwignąć modele do 2300g wiec nawet jakby było 2000g chyba taki naddatek mocy by nie zaszkodził.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc cały komplet już jest w moich rękach.

W zasadzie z połączeniem tego wszystkiego nie było problemów - ostał się tylko jeden.

Z tytułu braku doświadczenia łączenia regulatora z silnikiem elektrycznym

- mam pytanko - jak silnik podłączyć do regulatora ?

Silnik posiada kable w 3 kolorach, regulator 3 czarne ... i tu mały zonk....

proszę o wskazówki..

Opublikowano

Jak Ci wygodnie - bez znaczenia. A jak się będzie kręcił w złą stronę , to zamienisz dowolne dwa między sobą.

Dla ścisłości, kierunek obrotów również można zmienić przez przeprogramowanie regulatora, ale nie wszystkie mają tą funkcję :)

Opublikowano

To obojętne. Możesz spotka się tylko z jednym problemem, że silnik obraca się w niewłaściwą stronę. W takim przypadku zamieniasz podłączenie dwóch kabli np. czerwonego podłączasz do końcówki, która jest podłączona do żółtego, a tamtą od żółtego do czerwonego.

Edit

Pisaliśmy równocześnie :D

Opublikowano

Witam

Dlatego są trzy czarne gdyż jest bez znaczenia do którego koloru je podłączysz. Jesli silnik będzie obracał w drugą stronę to zamienia sie dwa przewody miejscami i juz . Tak samo robi sie z "dorosłymi "silnikami trójfazowymi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i przyszedł czas na pierwsze uruchomienie zestawu :]

Chciałbym zacząć od całkowitego rozładowania oraz naładowania naładowania pakietu z nadajnika graupnera MX12:

- 8NH-1700 TX 9,6V 1,7Ah - ładowarką TURNIGY ACCUCELL - 6.

Z Książki graupnera wyczytałem że maxymalny prąd łądowania by nie uszkodzić akumulatorków NIMH nie powinien przekroczyć 500mA (0,5 A) bez zastosowania bezpiecznika w obwodzie i 1,5A przy zastosowaniu biezpiecznika w obwodzie ładowania. Mowa tu najwidoczniej o podłączeniu ładowarki do samego nadajnika.

Jakie wartości ładowania powinny być przyjęte dla tego pakietu ładując go pod ładowarką turnigy ?

O rozładowaniu pakietu w manualu graupnera już niestety nic nie piszą....

Kolejna opcja to pakiety LIPO RHINO 2350 25C 3cell 11,1V - z nimi też jest kłopot ..

Proszę o jakieś cenne wskazówki by nie uszkodzić pakietów

Opublikowano
Mowa tu najwidoczniej o podłączeniu ładowarki do samego nadajnika.

Dokładnie.

"Najzdrowszym" prądem i jednocześnie prądem do formowania Ni-MH jest 1/10C

Kolejna opcja to pakiety LIPO RHINO 2350 25C 3cell 11,1V - z nimi też jest kłopot ..

Jaki? Li-Po ładujesz prądem 1C, rozładowujesz dowolnym poniżej max wydajności prądowej.

Opublikowano

"Najzdrowszym" prądem i jednocześnie prądem do formowania Ni-MH jest 1/10C

- pojemność tego pakietu to 1700 mAh -> (1,7A)

-> 1/10 pojemności to 170mAh czyli mam rozumieć, że ładowanie odbywać się ma z natężeniem 0,17 A ??

W opcji rozładowywania pakietów na ładowarce TURNIGY mam dwie opcje do ustawienia ampery i volty - jakie tu powinny być ustawienia.

Opublikowano

W opcji rozładowywania pakietów na ładowarce TURNIGY mam dwie opcje do ustawienia ampery i volty - jakie tu powinny być ustawienia.

A w jakim celu chcesz rozładowywać ? Dla sprawdzenia pakietu, formowania czy regeneracji ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.