Artur Lis Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Do tej pory robiłem skrzydła metodą tradycyjną (konstrukcyjną), ostatnio wyciąłem rdzenie ze styropianu i teraz mam pytanie po oklejeniu skrzydeł fornirem i obłożeniu ich negatywami jakiego ciężaru mam użyć żeby je docisnąć , dlatego pytam bo nie chcę ich za bardzo spłaszczyć ciężarem. Jak długo mają schnąć takie skrzydełka kleje je klejem Polimerowym do styropianu bo jak zauważyłem ze po 24 H dalej jest wilgny , czy mam ten klej rozcieńczyć denaturatem. Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zmień klej na Soudal lub żywicę epoksydową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Proponuję przerzucić się na klej poliuretanowy. Do tego zastosowania pod każdym względem jest lepszy (szybciej schnie, wypełnia pory). Ciężar - rozsądnie - starta książek, puszek, kilka odważników na desce lezącej na negatywie. Trochę zależy też od wielkości rdzeni. Ja stawiam po kilka kilogramów na rdzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Do tej pory kleiłem żywicą po wyczytaniu na forum zrobiłem próbę z soudalem - poliuretanowy D4/B4 . Rewelacja . Oklejam stosując negatywy z wycinki rdzeni oraz przekładkę z folii pomiędzy negatywem a fornirem/balsą . Dodatkowo lekki szlif papierkiem ściernym i odpylenie rdzenia ( to chyba zasługa olo, ) balsę czy fornir zaraz przed klejeniem przecieram wilgotną szmatką ale z zewnątrz ! nakrywam folią na to negatyw i obciążenie . Jeśli negatyw był bardzo cienki a profil szybowcowy i negatyw kończy się zaraz na splywie warto pilnować bo klej sie nieco rozpreża i może podnieść okleinę jesli kleju za dużo a docisk za słaby . Tego kleju lepiej nałożyć mniej niż wiecej. Sam klej nie powinien miec bezposredniego kontaktu z wilgocią czy wodą bo intynsewnie sie spieni i bedzie buba. jedna z pokazówek na mojej ulubionej żywicy west systems : http://www.kamodels.com/wingsheeting.htm było jeszcze kilka linków jeśli chodzi o soudala jak pokopiesz forum . ja nigdy nie kleję w taki sposób jak pokazano -tzn oba skrzydła jdeno nad drugim - takie zboczenie wolę oddzielnie robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Polecam lekturę mojego poradnika: http://japim.acn.waw.pl/modelarstwo/skrzydla_2.html Diabeł tkwi w szczególe. Polimer musi odparować rozpuszczalnik. Dlatego najpierw musimy nanieść klej na obydwie powierzchnie - jak - to zależy od preferencji. Ja nakładam na balse/fornir i następnie przykładam do rdzeni. Potem odrywam i czekam do wyschnięcia - 15 - 30 minut - w zależności od ilości kleju i instrukcji na ulotce. Potem składam i już sklejone. Do docisku wystarczy kilka encyklopedii, ewentualnie cegłówek lub akumulator żelowy 12 AH, lub transformator, lub cokolwiek innego. Ja nacisk daję bezpośrednio na styropian, ale można naciskać przez deskę montażową. Z klejem poliuretanowym jeszcze nie próbowałem. Jeżeli byś kleił żywicą to tu jest mój drugi poradnik: http://japim.acn.waw.pl/modelarstwo/skrzydla.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 jeszcze jeden z linków - własnie na kleju poliuretanowym http://www.mackrc.net/patternwings2/index.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam Polecam metodę z klejem poliuretanowym. Metodę oklejania rdzeni styro balsą opisywałem swego czasu w "Modelarzu" w opisie budowy konstrukcji trenerka Prymus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Dziekuje tu wszystkim za odpowiedz na moje pytanie w zwiazku o rdzen. Metoda jest zadowalajaca z Soudalem D4B4 tylko trzeba go nakadac bardzo cienko , przy pierwszm oklejeniu troche za duzo naniosem kleju i powstala Buba pofaldowalo fornir. Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.