sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Po moim względnie udanym czołgu LUCHS zrobionym na drukowanym podwoziu Przemka odrobinkę się rozochociłem... Tym razem wypadało zrobić coś mniej "cartoon" a bardziej "real" (w moim przypadku to pojęcie względne.. ) Bazując nadal na uprzejmości Przemka i jego poprawionym projekcie trakcji gąsienicowej wszedłem w posiadanie jego gąsienic i zawieszenia według już mojej TFU-rczości w 3d upodobnionego to tego co widać wyżej (zdjęcie poglądowe) Całość czołgu robiona ze starych plastikowych płyt reklamowych walających się po mojej pracy .. Poniżej kilka fotek z postępów prac , nie jest to zegarmistrzowska robota jaka możemy zobaczyć np u Darka i jego holowniku Atlas ale akurat taka by zabić czas siedzenia w domu i coś tam bez spinki sobie skrobnąć .. Oraz przymiarki podwozia Przez całkowity przypadek okazało się że model powstaje dokładnie w skali 1/16 CDN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Czyli jednak relacja ... ja już siedzę na widowni ... nawet piwo dzisiaj kupiłem to oglądając przypomnę sobie jak smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Pierwsze bazy koloru i testy drugiej barwy kamuflażu . Z detali mam już praktycznie wszystko- zostało mi do dorobienia jedynie łopata i siekiera na prawy błotnik ... Jak tylko skończę stronę wizualną zabiorę się za podwozie i wyposażenie RC Wieża będzie koniecznie obracana ale tu mam dylemat -albo zakup dwukierunkowego regla do posiadanego mechanizmu albo przeróbka/ zakup serwa 360'.. Może się komuś wala któryś z tych elementów ? w jakiejś rozsądnej cenie chętnie odkupię . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Serwo 360 akurat leży i zbiera kurz. Podeśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Na razie sobie odpuściłem dalsze malowanie i zabrałem się za montaż podwozia . Gąsienica jeszcze nie malowana więc troszkę "odstaje" od reszty . A tymczasem spędza mi sen z oczu kalkomania ...gdyby nie wymóg druku z białym kolorem poszedł bym na skróty i zrobił coś na laserówce, a tak czeka mnie chyba mozolne wycinanie szablonów ... 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Wygląda bojowo będą 2 lufy ? Czy tam karabiny ? Tak mi to wygląda kawał maszyny ... jak tam z napędami ? masz już je zamontowane czy tylko przymiarka na "sucho" ? Jutro nadam Ci to serwo 360 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Będzie wkm 15mm Besa i 7.92 też Besa (Czeski rodowód) Kilka postów wyżej jest na zdjęciu przyłożona do wieży "piętnastka" Wersja "C" która robię była próbą poprawienia siły ognia , poprzednie wersje miały zazwyczaj 12,7 i 7,7mm . Ciekawostka: z Besy 15mm strzelano zazwyczaj tylko ogniem pojedynczym ... lufa przy serii wpadała we "flatter" i z celnością się robiło nie po drodze..:) Coś w tym jest bo wiele dzisiejszych wozów bojowych piechoty jak Puma , Bradley czy nasz przyszły Borsuk mają lufy usztywniane na różne sposoby od odlewu lufy z wzdłużnym usztywnieniem ala "żeberka" po niemal konstrukcje podtrzymujące lufę . Podwozie zamontowane a kółka napędowe na razie wstawione w łożyska . Wanna kadłuba poniżej błotników jeszcze nie malowana więc muszę to mieć na razie w postaci zdejmowalnej Przekładnie te "żółte"- już zmieniłem silniki ze 130 na 180tki , wyposażenie zamontuje na samym końcu gdy gotowy model pokaże mi czy warto..:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 W dniu 17.04.2020 o 17:36, sławek napisał: gdyby nie wymóg druku z białym kolorem poszedł bym na skróty i zrobił coś na laserówce Na karoserii namaluj biały podkład pod kalkomanię. Bo rozumiem, że nośnikiem jest przezroczysta błona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Sposób na "bały" poprzez namalowanie podkładu białym znam ale on działa tylko przy kolorowych powierzchniach gdzie niema problemu z ogólną bryłą znaku . Gorzej jest w przypadku cyfr czy grafik bez tła . Sprawę załatwił by np kalgraf (kalkotekst) ale to zamierzchły wynalazek i niemal nie dostępny .Na dodatek musiał by być biały, w odpowiednim rozmiarze, o kroju czcionki nie wspomnę . Skończy się na tym że numerki trzeba będzie lecieć z ręcznie wycinanego szablonu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Aaa teraz kumam. Na słowo kalkomania od razu kojarzy mi się jakaś bardziej skomplikowana grafika z czasów sklejania plastików. Zapomniałem zupełnie, że taki Rudy 102 to tylko białą farbą robiony. Kalkotekstem w dzieciństwie się bawiłem. Staruszek tego używał. Ale białego nie widziałem. Przynajmniej nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Czołg z "grubsza" skończony . Pozostało mi zrobić znaki , jakiś brudzing, i na koniec pokryć bezbarwnym matem dla ochrony i ujednolicenia powierzchni . 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekrc Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Sławek. SUPER DZIEŁO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja to się nie mogę doczekać aż Vcikers zacznie jeździć ... malowanie tzw mucha nie siada rewelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Po małej przerwie ....ON ŻYJE ! Wstawiłem dwa dwukierunkowe regle 20A Wymieniłem silniki ze 130 na 180tki które pasują idealnie w mocowanie po poprzednikach (do klasycznych chińskich żółtych przekładni za piątaka ) Pakiet 2S Na filmie poniżej skupiłem się na pracy zawieszenia więc nie jest to film na miarę "T34" czy "Fury" więc może trochę nudzić Wózki kół są zawieszone tylko wahadłowo , bez żadnej amortyzacji Muszę jeszcze tylko zrobić krzywe na gazie bo ciężko zmusić go do powolnej jazdy...ale i tak mała powierzchnia do testu nie pozwoliła mi na użycie pełnego zakresu. Jeszcze kilka znaków na wieży , brudzing oraz przede wszystkim mechanizm obrotu wieży i można MON-owi pokazać jak się buduje samemu czołgi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Nie gadaj że mi pół etat w monie załatwisz bo ja mam małą drukarkę i nie wiem czy podołam z produkcją ogniw do gąsienic Model pierwsza klasa ... jak jeszcze ogarniesz jego za szybkie "popierdzielanie" będzie model dwie, pierwsze klasy Praca zawieszenia jak dla mnie rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Przemo -należy ci się ponad pół etatu . Twój wydruk sprawdza się kapitalnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi