Poli25 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Witam,W wolnej chwili postanowiłem odpalić racer-a 250 na Omnibus F4V3 przeprogramowanego na Ardupilota.Wszystko działa tzn dron wznosi się ale jest mały problem z GPS i Kompasem. W trybie Loiter dron nie trzyma pozycji ani wysokości mimo że GPS łapie satelity a HADOP wynosi 1.6 więc powinien stać w miejscu.Ktoś miał taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Nigdy Ci dron nie będzie stał w miejscu na samym GPS i barometrze, nie ma takiej opcji. Za duży rozrzut. Na samym gps i baro dron będzie pływał. Latające aparaty fotograficzne czyli tzw szeroko nazwane drony do pozycjonowania używają VPS czyli wizyjnego systemu pozycjonowania. Z drugiej strony pakując pozycjonowanie do rejsera to tak jak by wybrać się na off road formułą F1 mija się z celem ... rejsery są do "zapierd...." na fpv, a statyczny rejser to ujma na jego godności z drugiej strony po co on ma wisieć i tak nie mam gimbala a w zasadzie on sam jest uchwytem na kamerę która z reguły i tak jest skierowana do góry więc wisząc w miejscu za wiele nie widać ... Piotrek nie trafiony pomysł. W moim rejserze mam barometr ale używam go tylko do orientacji na OSD na jakiej jestem wysokości, o gps myślałem bo chociaż poznał bym prędkość jaką rozwiaja ale z uwagi na brak miejsca (fizycznie bo uarty mam jeszcze wolne) w nim rezygnuje z tego typu fajerwerków imo zbędny bajer Failsafe ustawiony na "drop" tak bezpieczniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 GPS ma dokładność mniej więcej 20cm, barometr niby 10cm ale jego pomiar mocno zależy od temperatury, a jak jest odsłonięty to i od podmuchów. Algorytm FC jakoś te dwie wartości próbuje pożenić i tak to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi