rubesom Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Hej Polatałem kilka razy i przy lądowaniu wpadłem w wysoką trawę, przechyliło samolot i pękł wał na silniku. Model, którym latam to volantex phoenixs 742-7. Chciałem kupić nowy silnik ale nie mogę znaleźć dedykowanego do tego szybowca. Ten, który miałem ma zamontowany wał (wysunięty) w drugą stronę, odwrotnie niż mają te sprzedawane. Dzięki temu silnik jest montowany wewnątrz modelu i wystaje sam wał. Mógł bym kupić np. taki link ale musiał bym montować go na zewnątrz modelu, o ile by się to w ogóle udało. Da się gdzie kupić taki silnik z zamontowanym wałem w drugą stronę? Jak do tego podejść. Jeszcze mała dygresja. Dziękuję osobom, które pomagały mi przy temacie z ładowarką, trochę polatałem i bardzo mi się spodobało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Jeżeli nie przeszkadza Ci wystający silnik to możesz kupować. Zmieni się trochę wyważenie więc pakiet napędowy będziesz musiał przesunąć do tyłu - albo dodać balast na ogon. Alternatywnie możesz kupić samą nowa ośkę do obecnego silnika i wymienić: https://abc-rc.pl/product-pol-9420-Oska-do-silnika-A2212-Outrunner-3-17mm-x-40mm-szlif-walek-oska.html Albo kup nowy silnik i przełóż ośkę na drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubesom Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 @japim Przy tym pękniętym był taki ślimak/podkładka/pierścień, muszę to jakoś montować jak wymienię wał czy mogę to wywalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Są pewne komplikacje z wymianą ośki. Silnik pewnie miał e-clipsa od strony mocowania i robaczek wkręcany w obudowę aby utrzymać ośkę w obudowie. I to jest ośka z długą częścią. Ta ośka, którą dałem ma krótką część za e-clipsem i długą od strony robaczka. - czyli przeznaczona jest do montażu od strony wirującego silnika. Średnicowo będzie pasować ale trzeba będzie wykonać podfrezowanie dremelkiem/pilnikiem na robaczek - ALE - e-clipsa możesz sobie pominąć - bo on działa aby się rotor nie wysunął ze statora, a w Twoim modelu rotor jest "naciągany" na stator i e-clips co najwyżej chroni aby się kolpak nie wbił w kałub... Ale skoro i tak udało Ci się złamać ośkę - pewnie na podfrezowaniu e-clipsa - to nie wiem czy to nie jest bezpieczniejsze rozwiązanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubesom Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Jak szukałem konkretnie tej samej ośki, to znalazłem gdzieś tylko jedną ofertę (z Aliexpress) i kosztowała więcej jak silnik (było można kupić chyba tylko 10 sztuk). Ośka siedziała bardzo mocno i myślę, że nawet bez tej małej śrubki nic przy normalnym lataniu by jej nie ruszyło. Myślę, że kupię sobie nowy silnik (mocowany od przodu) i poproszę kogoś, żeby wytoczył mi taki sam wałek, a już sam sobie na-frezuję miejsce na śrubkę. Załączam zdjęcie podglądowe ośki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Kup i silnik i zapasowe oski (skoro są dostępne w jednym sklepie i cena groszowa). Silnik przed wręgą narażony jest bardziej na kraksy i krzywienie się właśnie osi. Jak przygrzmocisz to nie będziesz leciał po kolejny silnik tylko wymienisz sobie ośkę i heja w górę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 a ta ośka ; https://allegro.pl/oferta/oska-do-silnika-a2212-outrunner-3-17mmx40mm-walek-9173818292 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 13 minut temu, mayster8405 napisał: a ta ośka ; https://allegro.pl/oferta/oska-do-silnika-a2212-outrunner-3-17mmx40mm-walek-9173818292 To samo co ta: 20 godzin temu, japim napisał: Alternatywnie możesz kupić samą nowa ośkę do obecnego silnika i wymienić: https://abc-rc.pl/product-pol-9420-Oska-do-silnika-A2212-Outrunner-3-17mm-x-40mm-szlif-walek-oska.html Tylko 3 x droższa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Przy okazji,szukam ośki 3,17x50,w abc nie mają,w innych też brak,może ktoś z kolegów posiada takową,może być dłuższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 http://rctimer.com/?product-188-index.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dzięki,Przemek,? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi