Starless Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Moi Drodzy, świeżo ukończyłem 2,5 m Evolution, i mam pytanie: do pierwszych lotów dla pilota , który dawno(3 lata) nie pilotował RC, to jakie wychylenia powierzchni sterowych oraz EXPO, a także jakie śmigło sugerujecie? Dzieki z góry, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Lotki różnicowe czy symetryczne? Jaki silnik i pakiet? SK i SW 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Lotki symetryczne, silnik 1800 g ciąg, śmigło 15x6", pakiet 3S2200 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Lotki ustawiłbym na 35 stopni Klapy na 10 stopni do termiki i max. (70 - 90 stopni) do lądowania. To tak na pierwsze loty, a doprecyzujesz po n-tej ilości lotów. Ciąg silnika wynika z zastosowanego silnika i pakietu. Zawsze silnik możesz sprawdzić tutaj https://www.ecalc.ch/motorcalc.php?ecalc&lang=pl Osobiście przy silniku SK3542 do modelu Proxima II używałem śmigła 12x6, ale zależy jaki masz typ silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dzieki wielkie, a na ile st. wysokość ?? Expo też , czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja latam bez expo i na SW oraz SK ustawiam maksymalne wychylenia. To kwestie indywidualne, jeżeli masz zwyczaj machać drążkami lewo prawo bez ograniczeń, to... To jest szybowiec i nie musi mieć natychmiastowej reakcji na stery tak jak akrobat. Wystarczy leniwie machać drążkami.Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Na lotkach, wysokości i kierunku ja ustawiam 50% EXPA i później zmieniam to według swoich potrzeb. Z moich doświadczeń wychylenie na lotkach 35 stopni to dużo, do normalnego lotu mało kiedy używam więcej jak 20 stopni a do dołu 50% mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 na początek po kilkuletniej przerwie lotki -do góry o 15mm w dół o 10mm -daj różnicowe wychylenia jeśli tylko możesz to ustawić. Beczki raczej nie zrobisz ale pierwsze loty będzie spokojniej. potem góra 20mm dół 15mm jeśli musisz mieć symetryczne wychylenia to po 15mm na stronę. exp minimum 30% może i 50% -nie pomyl -różne radia maja rożnie oznaczane exp może być to zarówno na - jak i na + przy ruchu drążka około neutrum ma być bardzo mały ruch sterów -przy dużym wychyleniu draga dopiero stery reagują konkretnie. klapy pierwsze loty do 45* potem zwiększysz -ale pierwszy lot nie wychylaj zbyt mocno żeby nie zaskoczyła Cie reakcja. bez exp. Albo alternatywnie zacznij bez klap i do lądowania obie lotki do góry do kata 45* dopilnuj żeby nadal wychylały się jako lotki. kontra sterem wysokości (prawdopodobnie oko 1mm w górę -jednak do oceny -otwórz klapy lub lotkohamulce na dużej wys i zobacz jak reaguje model) wysokość po 12 mm na stronę powinno wystarczyć. exp 50% kierunek - modele AH raczej słabo reagują na kierunek potrzebne sa spore wychylenia. na pierwszy lot daj ze 30* na stronę najwyżej model będzie reagował leniwie -bez kierunku (ze słabo działającym) dasz rade -potem zwiększysz. staraj się żeby model wyszedł lekki. Generalnie modele AH "same latają" Pilnuj położenia SC -raczej pośrodku zalecanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Takie dane podaje producent http://www.arthobby.pl/szybowce/product/evolution-ev-2-5m/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Dzieki Panowie, fakt nie zauważyłem ustawień w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi