goracer Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Witam ! Nabyłem całkiem niedawno nową aparaturę Graupner MC 26 ,wszystko działa ok jednak irytuje mnie ciągłe pikanie tego radia ?,wiem że można to całkowicie wyłączyć w menu jednak wtedy wyłączę wszystkie komunikaty i ostrzeżenia dźwiękowe a nie chce tego ,grzebałem szukałem i nie poradziłem sobie z tym ?może ktoś miał podobny problem i wie w czym rzecz ?z góry dziękuję za pomoc VID_20200705_154804.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Zapytam grzecznie i nieśmiało. Jaki jest powód ciągłego pikania. Nadajnik nie pika bez przyczyny. Usuń przyczynę, zamilknie pikanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goracer Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Starałem się znaleźć problem drogą eliminacji ,bez połączenia z odbiornikiem nadal pika jak szalony .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Nie znam tego nadajnika ale patrząc na wyświetlacz widzę napięcie RX - 5V i alarm niskiego napięcia też 5V. Ustaw np. 4,8V alarm i zobacz co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goracer Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Tak jak napisałem wyżej ,pikanie występuje nawet wtedy gdy nie mamy połączonego odbiornika ,ale dzięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Zrob to co napisal Bodzioch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Może być kilka powodów pikania nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin668 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 W MZ-24 miałem podobny problem i trzeba było przestawić typ baterii i problem się rozwiązał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 6 godzin temu, goracer napisał: Starałem się znaleźć problem drogą eliminacji ,bez połączenia z odbiornikiem nadal pika jak szalony .. Pika, bo chce się połączyć ze zbindowanym odbiornikiem. Jak włączysz odbiornik, to przestanie pikać. A jak chcesz bawic sie samym nadajnikiem, to wyłącz funkcje komunikacji z odbiornikiem.Masz na wyswietlaczu komunikat , i dwie mozliwosci on lub off. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goracer Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Bynek tak robiłem ?i dalej lipa ,Marcin w MC 26 nie mam możliwości ustawienia rodzaju Baterii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 22 godziny temu, goracer napisał: Starałem się znaleźć problem drogą eliminacji ,bez połączenia z odbiornikiem nadal pika jak szalony .. no to skoro tak, to przestaw wszystkie slidery i potencjometry w skrajne pozycje. Możliwe że któryś wymaga kalibracji. To brzmi jak przechodzenie slidera/potencjometru przez "zero" Skorzystaj z monitora serw i przełączników aby zobaczyć czy coś nie żyje własnym zyciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goracer Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Slidery i potencjometry sprawdzone ,jednak coś żyje swoim życiem bo podczas kalibracji UVR takie rzeczy się dzieją i za cholerę nie mogę znaleźć co to ? VID_20200708_182645.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 A po co UVR kalibrujesz, skoro nie pewnie masz tam nic podpięte? Potem system głupieje bo zczytuje wartości z promieniowania kosmicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goracer Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Po wyjęciu karty pamięci pikanie ucichło a wszystko działa jak należy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi